Ministra Justiției, la semnarea contractului pentru construirea Penitenciarului de la Unguriu: ”Unitatea nouă de la Buzău va avea 900 de locuri de detenţie”

Miercuri, 06 Decembrie 2023, ora 15:30
1783 citiri
Ministra Justiției, la semnarea contractului pentru construirea Penitenciarului de la Unguriu: ”Unitatea nouă de la Buzău va avea 900 de locuri de detenţie”
Ministra Justiției, Alina Gorghiu Foto: Captură ecran/Facebook/Alina Gorghiu

Alina Gorghiu, ministra Justiției, a declarat miercuri, 6 decembrie, la semnarea de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a contractului de execuţie lucrări pentru noul Penitenciar de la Unguriu, jud. Buzău, că unitatea nouă va avea 900 de locuri de detenţie, din care 100 de locuri în regim deschis şi 800 de locuri în regim semi deschis.

Ministra a mai menționat, că în prezent sistemul penitenciar are cea mai mare problemă în regimul semideschis, unde gradul de ocupare este cel mai mare, de 139%.

”E o veste bună pe care cred că statul român trebuia să o dea după ani de zile în care nu a anunţat nicio investiţie relevantă în sistemul penitenciar. Astăzi în prezenţa colegilor mei de la ANP şi în prezenţa constructorului care va derula lucrările, vom semna contractul de execuţie la lucrările Penitenciarului din localitatea Unguriu, judeţul Buzău”, a declarat ministrul Justiţiei într-o conferinţă de presă.

Alina Gorghiu a spus că vorbim despre o investiţie crucială pentru sistemul penitenciar din ţara noastră, iar unitatea nouă de la Buzău va avea 900 de locuri de detenţie, din care 100 de locuri în regim deschis şi 800 de locuri în regim semi deschis”.

”Vorbim de 4 metri pentru fiecare persoană privată de libertatea, mai mult practic decât standardele europene. Valoarea totală a investiţiei la momentul acesta ar fi aproximativ de 65 de milioane de euro”, a mai afirmat Gorghiu. Ministrul Justiţiei a menţionat că la momentul acesta, sistemul penitenciar are cea mai mare problemă, cea mai mare vulnerabilitate pe regimul semideschis, unde gradul de ocupare este cel mai mare, de 139%, destul de mare, astfel că, ”prin crearea acestor noi locuri de cazare au capacitatea de cazare pentru regimul semi deschis în unităţile penitenciare din partea de est a ţării, duce la o creştere la 2723 de locuri indicele mediu de ocupare coborând la 94,38 % adică sub sută la sută, ceea ce reprezintă o schimbare fundamentală în sistemul penitenciar”, a arătat ministrul.

Alina Gorghiu a mai spus că faptul că vor putea să asigure, pe lângă investiţiile de modernizare, noi locuri de cazare într-un penitenciar nou, arată că sunt pe drumul cel bun în reforma sistemului penitenciar”.

”Probabil că va dura o perioadă de 4 ani de zile până la finalizarea acestui penitenciar”, a mai afirmat Gorghiu, precizând că acest proiect de la Unguriu face parte dintre cele incluse România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei privind contractarea unui împrumut în vederea sprijinului pentru proiectul numit: Monitorizarea infrastructurii judiciare din România, semnat în 2019 şi aprobat prin lege în 2020, alături de penitenciarul de la Unguriu fiind inclus în acest acord şi proiectul penitenciarului de la Berceni din judeţul Prahova. Acolo vom construi un nou penitenciar care va avea 1000 de locuri de detenţie calculate tot la 4 metri pătraţi, însă regimul va fi de maximă siguranţă şi închis”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Alina Gorghiu: România este singura țară din UE care a semnat cu Japonia o declarație de cooperare în domeniul justiției FOTO
Alina Gorghiu: România este singura țară din UE care a semnat cu Japonia o declarație de cooperare în domeniul justiției FOTO
Alina Gorghiu, ministra Justiţiei, anunţă că România este singura ţară din Uniunea Europeană care a semnat cu Japonia o declaraţie de cooperare în domeniul justiţiei şi a 11-a din lume....
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...
#Alina Gorghiu, #ministra justitiei, #penitenciar Unguriu Buzau , #stiri Alina Gorghiu