Gorghiu: Salariul minim va creste in ianuarie sau in vara. Cum vrea PNL sa majoreze salariile alesilor locali

Duminica, 20 Decembrie 2015, ora 14:46
3936 citiri
Gorghiu: Salariul minim va creste in ianuarie sau in vara. Cum vrea PNL sa majoreze salariile alesilor locali

PNL a avut discutii informale cu membrii Guvernului in care a cerut ca majorarea salariului minim pe economie sa fie gandita in paralel cu reducerea poverii fiscale pe munca, a declarat, duminica, copresedintele PNL Alina Gorghiu, afirmand ca salariul minim va creste fie din ianuarie, fie din vara.

"In discutiile noastre informale (...) am rugat membrii Guvernului sa se gandeasca in paralel cu cresterea salariului minim pe economie la posibilitatea reducerii poverii pe munca. (...) A fost propunerea noastra si la dezbateriile Codului Fiscal, niciun partid nu s-a opus. Cu totii am agreat ca in anul 2016 va fi principala masura pentru stimularea muncii in Romania. Asteptam acum sa vedem daca Guvernul va veni in intampinarea acestei opinii", a declarat copresedintele PNL Alina Gorghiu intr-o conferinta de presa.

Ea a afirmat ca in anul 2016, salariul minim pe economie va fi majorat, precizand, insa, ca nu poate spune daca marirea se va aplica din luna ianuarie sau din vara anului viitor.

"In 2016 va fi aceasta marire de salariu minim. Ramane de vazut pozitia Guvernului, in functie de consultarile pe care le are si a studiilor de impact. Nu stiu sa spun daca marirea va fi din ianuarie sau din vara", a spus Alina Gorghiu.

Ea a mai afirmat ca PNL nu a discutat cu membrii Guvernului, in mod concret, care sunt taxele pe munca care ar trebui reduse. "Nu s-a discutat despre taxe pe angajat, anjajator sau despre procentul de 16% din programul PNL. S-a discutat la modul principial despre reducerea poverii pe munca, nu am impus propunerile noastre din programul de guvernare, care in conditiile noului Cod Fiscal este posibil sa nu mai poata fi aplicate. Trebuie sa gasim o solutie in aceasta directie, disponibilittaea cred ca este, de principiu, manifestata de toti liderii de partide politice parlamentare", a sustinut copresedintele PNL.

Premierul Dacian Ciolos declara, la inceputul acestei saptamani, dupa prezentarea finala a bugetului pentru 2016, ca Guvernul va trebui sa ia pana la sfarsitul acestui an o decizie legata de salariul minim pe economie, precizand ca va convoca comisia tripartita pentru o discutie in acest sens. Decizia a venit dupa ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ca Guvernul sa transmita cand si cu cat va fi majorat salariul minim pe economie inainte ca Parlamentul sa voteze bugetul pe 2016, precizand ca este o "solicitare ferma" a formatiunii sale.

Premierul Dacian Ciolos nu exclude majorarea salariului minim, dar este nevoie de o analiza riguroasa, o analiza pe sectoare, care sa tina cont si de disparitatile regionale, a declarat, vineri, dupa discutiile cu confederatiile sindicale, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. El a mai spus ca in cadrul intalnirii au fost discutate mai multe lucruri, iar confederatiile sindicale au inteles ca nu se putea lua o decizie acum in privinta salariului minim.

"Pana la finalul anului, Guvernul va trebui sa ia o decizie pentru ca asa e legea (...). Asta nu inseamna ca nu se poate schimba decizia pe parcursul anului. Trebuie facuta o analiza pe sectorul privat, in conditiile in care acolo sunt o multime de companii aflate in insolventa, aflate pe pierdere. Din cate stiu, eu nu am vazut o astfel de analiza. Stiu ca decizia este asteptata de foarte multa lume, dar in acelasi timp o decizie justa pe aceasta situatie este necesara. Primul pas este saptamana viitoare. Pornind de la noile date, o decizie se va lua pana la finalul anului sau se va prelungi discutia si in ianuarie", a adaugat Dan Suciu.

PNL vrea majorarea salariilor alesilor locali prin legea salarizarii

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a mai declarat ca in partid se poarta discutii privind majorarea salariului alesilor locali, in conditiile in care PNL va vota, luni, impotriva proiectului de lege ce le acorda acestora pensii speciale.

"Pozitia noastra este una foarte clara, nu le sustinem (pensiile speciale pentru alesii locali-n.r). Am spus, insa, ca PNL si eu credem ca este nevoie ca salariile in administratie sa fie ajustate, in baza unei evaluari pe criterii de performanta", a declarat copresedintele PNL Alina Gorghiu.

Intrebata daca a avut aceasta discutie si cu presedintele Klaus Iohannis, care potrivit unor surse a discutat aceasta tema in cadrul unor intrevederi informale, Gorghiu a declarat ca nu a discutat cu seful statului, insa in cadrul partidului s-a vorbit despre cresterea salariilor alesilor locali, pornind de la nevoia de eliminare a coruptiei din administratie.

Alina Gorghiu a sustinut ca un an electoral nu este "probabil" momentul potrivit pentru majorarea salariilor alesilor locali, adaugand ca ar prefera ca aceasta majorare sa se faca in cadrul legii salarizarii in baza unei grile de salarizare in functie de performanta, urmand ca legea sa stabileasca un set de criterii obiective si clare.

Senatorii din comisiile de specialitate au dat, marti, un raport favorabil legii care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene, de indemnizatia de varsta urmand sa beneficieze atat actualii, cat si fostii alesi locali.

Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizatiior pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

Pentru mandatele incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, care nu poate fi mai mic de 2 ani de activitate de primar si viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene.

Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta ar urma sa fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Potrivit initiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizatia pentru limita de varsta persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, in calitate de primar si viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consiliu judetean, a unei infractiuni de coruptie prevazuta la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

De indemnizatia pentru limita de varsta, potrivit legii, ar trebui sa beneficieze si primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene care au avut anterior intrarii in vigoare a legii amintite aceasta calitate.

Proiectul a fost adoptat tacit de catre Camera Deputatilor, Senatul fiind for decizional.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Gorghiu majorare salariu minim, #Gorghiu majorare salarii alesi locali , #PNL