Va fi rasturnat Guvernul Ponta? Asteptari foarte mari, responsabilitati uriase Interviu cu Alina Gorghiu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 08:08
12384 citiri
Va fi rasturnat Guvernul Ponta? Asteptari foarte mari, responsabilitati uriase Interviu cu Alina Gorghiu

"Un guvern prost, care aduce daune de tot felul tarii, trebuie schimbat, pentru ca altfel va fi foarte greu sa repari tot ce lasa in urma", afirma purtatorul de cuvant al PNL, Alina Gorghiu.

Chiar daca pot fi solutia optima pentru un nou parcurs politic, discutiile pe tema alegerilor anticipate nu pot avansa foarte mult, a aratat Alina Gorghiu intr-un interviu acordat Ziare.com.

"Renegocierea majoritatii parlamentare, mai ales in urma unor semnale primite in cadrul unor alegeri, face parte din jocul democratic", a sustinut deputatul PNL. Gorghiu este convinsa ca "sistemul putred de aliante creat de Victor Ponta se va intoarce cat de curand impotriva" sa.

In opinia deputatului PNL, votul din 16 noiembrie nu a aratat disponibilitatea pentru multa rabdare fata de ceea ce va urma, sunt asteptari foarte mari si responsabilitati uriase.

Care este pentru PNL morala votului din 16 noiembrie?

Foarte multi au calificat votul din 16 noiembrie ca fiind in principal un vot negativ, un vot antisistem. Mi se pare ca o astfel de analiza cuprinde doar partial "morala" scrutinului. Da, a existat si o componenta negativa a votului, in mod evident, dar si una pozitiva, care in mod nedrept pare sa le scape multor analisti.

Sunt cativa indicatori care parca ne scapa printre degete: prezenta uluitoare, procentul enorm de tineri care au votat, faptul ca urbanul s-a mobilizat exemplar la vot, de prezenta in diaspora nici nu cred ca mai e cineva care sa nu fi vorbit deja...

Toate acestea mie imi arata faptul ca oamenii nu au votat doar antiPonta, "anti" tot ce a insemnat campania PSD si modul de a face politica in general, ci ca romanii au votat in mod asumat si "pentru" modelul de comportament politic si de a conduce tara propus de Klaus Iohannis.

Care credeti ca este mesajul transmis prin acest vot?

Oamenii ne-au transmis in mod clar un mesaj ca este intr-adevar nevoie ca in Romania politica sa fie facuta altfel, sa fie mult mai conectata la agenda cetateanului, dar si la un sistem de valori bine definit.

S-a vazut foarte clar ca electoratul nu a mai acceptat "derapaje" de campanie, a sesizat foarte bine, fie cenzura mediatica, fie discursul dublu, care acoperea mangaios o rea-intentie, fie lipsa de scrupule sau josnicia in discurs. Mai e ceva absolut fabulos - pentru prima oara dupa '89, romanii s-au comportat la vot ca o natiune. Cei de acasa si cei din diaspora au functionat pe principiul vaselor comunicante.

Si am mai inteles un lucru, care noului PNL ar trebui sa-i articuleze rapid gandirea, strategia pe termen scurt si mediu: a fost un vot care nu a aratat disponibilitatea pentru multa rabdare fata de ceea ce va urma. Sunt asteptari foarte mari si responsabilitati uriase.

PNL ar trebui sa intre la guvernare cat de curand cu putinta? Dl Blaga vestea motiune de cenzura in februarie

Cred asa: un guvern prost, care aduce daune de tot felul tarii pe care o administreaza, trebuie schimbat, pentru ca, in caz contrar, va fi foarte greu sa repari tot ce lasa in urma. Sunt mai multe opinii in privinta intrarii la guvernare. Personal, cred ca nu trebuie sa ne grabim, dar nici sa lasam lucrurile sa curga in voia lor.

Vreau sa fac o clarificare, pentru ca am vazut ca in discutiile publice din ultima vreme se tot amesteca lucrurile. Renegocierea majoritatii parlamentare, mai ales in urma unor semnale primite in cadrul unor alegeri, face parte din jocul democratic. Pentru asa ceva a fost gandita in Constitutie parghia motiunii de cenzura - valideaza sau reconfirma o majoritate.

Nu pot fi de acord cu cei care spun ca o majoritate in jurul PSD este una in regula, dar o alta formata in jurul PNL nu ar fi corecta.

Asa cum profund falsa este si teza emisa de Victor Ponta si PSD conform careia "trebuie" sa ramana la guvernare pana la urmatoarele alegeri parlamentare, in baza votului de la parlamentarele trecute.

Victor Ponta a fost ales de Parlament, nu de popor, prin vot direct. Tot asa poate fi si schimbat de catre Parlament. Iata a ramas in continuare premier chiar dupa ce USL s-a rupt si, mai mult, si-a asigurat sustinerea altor formatiuni si grupuri din Parlament.

Unde erau atunci vocile de astazi, sa-i spuna sa demisioneze intrucat nu mai reprezinta votul dat in decembrie 2012?

Oricum, am convingerea ca sistemul putred de aliante creat de Victor Ponta se va intoarce cat de curand impotriva domniei sale.

Ce fel de echipa ar trebui sa prezinte PNL? Care sa fie criteriile?

Atunci cand vor fi indeplinite conditiile constitutionale si democratice pentru preluarea puterii, sunt convinsa ca PNL va fi pregatit cu o echipa care sa aiba in egala masura si componenta politica, si pe cea tehnica, cu prioritati clar stabilite, nu dupa ureche.

In plus, va reamintesc ca PNL a avut intotdeauna un exercitiu guvernamental bun.

Sunteti de acord cu varianta alegerilor anticipate?

Alegerea presedintelui Iohannis, cu toate notele ei de inedit, poate fi considerata un moment de restartare a felului in care se face politica in Romania. Din acest punct de vedere, da, alegerile anticipate ar reprezenta o solutie corecta din punctul de vedere al legitimitatii Legislativului, al noilor raporturi de forte si deziderate.

Pentru dizolvarea Parlamentului si declansarea de noi alegeri este insa nevoie de vointa comuna a tuturor reprezentantilor politici - senatori, deputati, presedinti de partide etc. Or, un astfel de consens este foarte putin probabil de realizat, cu atat mai mult cu cat exista si unii parlamentari independenti, care nu sunt afiliati politic unui grup.

In concluzie, chiar daca pot fi solutia optima pentru un nou parcurs politic, discutiile pe tema alegerilor anticipate nu cred ca pot avansa foarte mult.

PNL trebuie sa aleaga succesorul dlui Iohannis in calitatea de copresedinte al noului PNL. Ce ar trebui sa prevaleze in alegere: experienta si greutatea in partid sau demersul reformist?

In mod cert, cele doua perspective nu se exclud reciproc. Experienta in partid nu poate fi decat necesara; nu poti conduce un partid pe care nu-l cunosti tare bine.

Pe de alta parte, Partidul National Liberal trebuie ca, in perioada urmatoare, chiar si prin desemnarea persoanei care va asigura interimatul, sa faca pasi urgenti in directia obiectivelor asumate in campanie, pentru ca votul romanilor este extrem de clar si imperativ in acelasi timp si ne spune cam asa: dragilor, nu este deloc timp de pierdut, suntem un electorat matur, care stie ce vrea de la clasa politica, iar voi aveti obligatia sa ne reprezentati cat de bine puteti!

Intentionati sa candidati pentru copresedintia PNL?

Prioritatea mea politica nu este aceea de a intra in cursa pentru desemnarea unui succesor al lui Klaus Iohannis, dar este o prioritate sa fiu parte a echipei de conducere PNL, a acelei formule politice inspirate, a unei platforme care sa uneasca, sa creeze consens intre toate optiunile din interiorul partidului.

Cine credeti ca are cele mai multe sanse sa ocupe functia dlui Iohannis?

Ar fi incorect din partea mea sa evaluez sansele colegilor. Oricum, a ramas putin timp pana vom vedea care dintre vicepresedintii PNL vor ocupa functia de presedinte interimar.

Cat de sudate sunt PNL si PDL in teritoriu? Aveti totusi o istorie recenta complicata in spate.

Ironic sau nu, toate marile partide din Romania au istorii complicate intre ele pentru ca au mers impreuna la un moment dat intr-o constructie politica. Tocmai de asta am optat noi toti nu pentru o alianta, ci pentru un proiect politic solid si unitar - PNL.

Inca de la momentul in care s-a agreat fuziunea, ne-a fost clar ca atat PNL, cat si PDL trebuie sa facem un efort mare, uneori cu vizibil disconfort, de a lasa trecutul acolo unde ii este locul. Armonizarea filialelor, care incepe acum, este un proces care va avea nevoie de un anumit timp, multa rabdare si exercitii autentice de mediere.

Timpul, insa, nu e prea generos cu noi, pentru ca trebuie sa avem destul de repede finalizata garnitura pentru ca alegerile locale bat la usa.

In procesul de stabilire a noii echipe de la Cotroceni a existat un moment controversat legat de dl Mihalache. Cum il comentati?

Daca tot vorbim de echipe, pot sa va spun ca in echipa cu care Klaus Iohannis a lucrat in aceasta campanie electorala Dan Mihalache a avut o contributie imposibil de ignorat, zi de zi. O parte dintre cei care acum il critica au aparut in scena, ca mari sustinatori ai presedintelui ales, dupa ce prezidentialele erau deja castigate.

Va mai fi dl Mihalache seful cancelariei, dupa cum domnia sa a apucat sa confirme?

Doar Klaus Iohannis va fi in masura sa va raspunda legat de acest subiect, iar domnia sa, la ultima conferinta de presa, a spus ca inca nu are definitivata echipa. Sigur o va anunta in scurt timp, iar eu am mare incredere in optiunile sale.

Cum credeti ca trebuie sa arate echipa de consilieri ai dlui Iohannis pentru a raspunde votului din 16 noiembrie?

Klaus Iohannis nu a fost votat pentru ce consilier va aduce cu el in echipa la Cotroceni. Ar fi superficial sa ne limitam gandirea la argumente de genul acestuia.

In plus, nu cred ca eu sau alti colegi avem caderea de a ne da cu parerea despre cum ar trebui sau nu ar trebui sa arate echipa presedintelui Romaniei. Klaus Iohannis are o experienta de 14 ani, la Sibiu, unde lucrat tot timpul in echipa si s-a bazat pe consilieri. Am toata increderea ca isi va alege exact acea echipa de care are nevoie pentru a-si pune in aplicare proiectul prezidential.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Alina Gorghiu PNL, #Klaus Iohannis presedinte ales, #motiune de cenzura Ponta , #PNL