"Legea anti-risipa": Alimentele care se apropie de expirare sa fie donate - proiect

Duminica, 16 August 2015, ora 16:12
3326 citiri
"Legea anti-risipa": Alimentele care se apropie de expirare sa fie donate - proiect
Foto: Ziare.com

Parlamentarii PNL au semnat o initiativa care prevede ca magazinele si restaurantele sa doneze alimentele care se apropie de termenul de expirare, dar sunt consumabile, catre orfelinate, camine de batrani, spitale sau fundatii, proiectul fiind sustinut si de copresedintele PNL Alina Gorghiu.

Initativa i-a apartinut deputatului PNL Florin Alexe si este semnata de 52 de deputati si senatori, mare parte de la PNL, dar si de la UDMR si grupul minoritatilor, altele decat cea maghiara.

Legea pentru diminuarea risipei alimentare, cum a fost intitulat proiectul, se afla la Senat, in expunerea de motive argumentandu-se ca alimentele al caror termen se aproprie de expirare reprezinta o "problema economica serioasa" pentru vanzatori, mare parte dintre acestia neavand capacitatea de reprocesare a produselor, singura solutie fiind predarea lor catre incinerare.

Toate supermarketurile din lume ar putea fi obligate sa doneze alimentele nevandute

Initiatorii mai spun ca proiectul are doua obiective: sa reduca risipa alimentara si sa ajute organizatiile non-guvernamentale cu rol social. Potrivit expunerii de motive, numai pentru alimentele care devin, din diferite motive, improprii consumului uman, sunt prevazute alternative, cum ar fi consumul animal sau valorificarea energetica.

Propunerea legislativa prevede ca alimentele vor fi donate catre fundatii, ONG-uri, camine de batrani, orfelinate sau spitale, in baza unui contract semnat intre agentii comerciali si personale juridice respective. De asemenea, agentilor economici le este interzisa distrugerea intentionata a produselor alimentare devenite improprii cosnumului uman, din cauza degradarii naturale. In caz contrar, acestia risca amenda de 10.000 de lei.

"In Romania se arunca peste 1,7 milioane de tone de alimente comestibile in fiecare an. Magazinele si restaurantele nu pot vinde produse care se apropie de expirare, chiar daca ele sunt inca bune pentru consum. Pentru a diminua aceasta risipa enorma, deputatul PNL, Florin Alexe, propune o lege prin care comerciantii sa fie obligati sa directioneze aceste produse catre orfelinate, camine de batrani sau ONG-uri care ii ajuta pe cei nevoiasi", scrie Alina Goghiu, pe pagina sa de Facebook.

Gorghiu mai invoca faptul ca Uniunea Europeana indeamna toate tarile sa gaseasca solutii pentru a reduce cantitatea de alimente bune de consumat, care sunt aruncate la gunoi, avand in vedere ca exista milioane de oameni care ar putea beneficia de ele.

"In multe tari occidentale s-au adoptat legi similare si ma bucur sa aflu ca exista un consens si in Romania, intre politicieni si comercianti, pentru implementarea initiativei", mai scrie copresedintele PNL.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#PNL Lege anti risipa, #Lege anti risipa, #alimente Lege anti risipa , #PNL