Opinie politica: Bolidul social democrat

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 14:06
3263 citiri
Opinie politica: Bolidul social democrat

Am apreciat-o pe doamna Gorghiu pentru curajul cu care, tanara si femeie fiind, si-a asumat rolul de lider politic, reusind sa aduca in dezbatere publica unele proiecte importante. Unul dintre acestea era un proiect pe care l-am sustinut si eu: votul de la 16 ani.

Dar vremea si vremurile se schimba, iar partenerul iti poate deveni, peste noapte, adversar. Mai ales in politica, acolo unde interesul personal sau de grup primeaza... O credeam pe Alina Gorghiu un politician de "moda noua", capabil sa treaca peste mostenirea grea a vechii garzi de politicieni.

M-a socat declaratia domniei sale de la Scoala politica a liberalilor, conform careia PSD ar fi ca "o masina uzata", in imposibilitatea de a-si procura piese de schimb. Nu doresc sa o contrazic, caci realitatea o contrazice: Partidul Social Democrat are, din fericire pentru Stanga romaneasca si pentru Romania, si piesele de schimb (resursa de leadership) si posibilitatea de a inlocui piesele uzate in timp util, tocmai pentru a ajuta "masina social-democrata" sa functioneze la parametri optimi.

Partidul Social Democrat este un partid deschis tinerilor, avand cei mai multi parlamentari si europarlamentari sub 35 de ani. Are cei mai multi alesi locali tineri si, de asemenea, cei mai multi tineri membri ai Guvernului, incluzandu-l aici si pe Victor Ponta cel mai competent - zic eu - prim-ministru din istoria postdecembrista a Romaniei.

Tineretul Social Democrat, aripa tanara a celui mai mare partid din Romania - a initiat si a sustinut proiecte de lege in sprijinul acestei categorii sociale. Amintesc aici doar una dintre multele initiative pe care parlamentarii social-democrati tineri le-au promovat si le-au transformat in acte normative: legea voluntariatului, idee in care Mihai Sturzu, liderul TSD, a investit suflet si energie.

Si as mai puncta un alt proiect, respectiv initiativa legislativa care vizeaza posibilitatea infiintarii unui partid de catre doar trei persoane, act normativ care pune bazele necesare primenirii clasei politice.

Nu am sa cad in capcana intinsa de doamna Gorghiu si nu am sa declar, doar de dragul de a declara, ca Partidul National Liberal a devenit o anexa a domnului Blaga si "primenitului" PD-L, care "nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase", cu toate ca declaratiile si actiunile din ultima vreme a liderului PNL Alina Gorghiu ma indrituiesc sa cred asta.

Respect istoria Partidului National Liberal, partidul care a contribuit in mod evident la demersul de modernizare a Romaniei incepand cu cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar solicit acelasi respect si pentru Partidul Social Democrat, partidul care a asigurat in ultima perioada guvernarea Romaniei, concretizata, conform statisticilor oficiale, nationale si internationale, prin crestere economica, si reusind sa repare nedreptatile infaptuite de actualii parteneri ai doamnei Gorghiu.

Nu am sa cad nici in cealalta capcana si nu am sa declar ca PSD, partidul meu, este 100% neprihanit. Cred ca exista inca unele uscaturi si in padurea social-democrata, dar sunt sigur ca "piesele" noi ale "masinii PSD" sau cele care inca asteapta sa fie folosite vor face ca PSD sa ramana "bolidul" care va contribui la bunastarea Romaniei.

Nu singur, ci impreuna cu PNL, cu UNPR, cu ALDE si cu celelalte partide, formatiuni sau asociatii politice interesate de directia pozitiva a tarii noastre. In acest sens, reiterez, ca membru al conducerii TSD, dar si ca om care isi iubeste tara (cat se poate de sincer! - nota A.T.), invitatia presedintelui Liviu Dragnea la dialog - corect, bazat pe argumente si contraargumente - pentru a reusi impreuna sa infaptuim pacea sociala, concept caruia ii raman tributar.

Andrei Tinu este cadru didactic al Universitatii "Titu Maiorescu" din Bucuresti, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, vicepresedinte al Tineretului Social Democrat si autorul cartii "Scinteia de la Praga" (Editura Cetatea de Scaun, Targoviste, 2015, 450 pp.).

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Andrei Tinu Alina Gorghiu, #lege infiintare partid, #PNL PSD dialog , #PNL