PNL a cerut la Cotroceni alegeri partiale si pierderea mandatelor de catre alesii care au migrat

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 13:00
4404 citiri
PNL a cerut la Cotroceni alegeri partiale si pierderea mandatelor de catre alesii care au migrat

Vasile Blaga si Alina Gorghiu, co-presedintii PNL, au prezentat, miercuri, la finalul consultarilor care au avut loc la Palatul Cotroceni, propunerile inaintate presedintelui Iohannis, printre acestea aflandu-se alegeri locale in doua tururi, o noua lege a finantarii partidelor si pierderea mandatelor de catre alesii locali care au migrat la alte partide in baza OUG 55/2014.

Din delegatia prezenta la Cotroceni au mai facut parte prim-vicepresedintele Catalin Predoiu, Gheorghe Flutur, Mihai Voicu si Ciprian Dobre.

Iohannis, consultari cu partidele la Cotroceni

Vasile Blaga a declarat ca PNL sustine introducerea votului prin corespondenta, dar si informatizarea sectiilor de votare, mentionand faptul ca in Republica Moldova acest lucru a fost deja posibil.

"Avem de invatat de la fratii moldoveni", a punctat Blaga, precizand ca autoritatile de la Chisinau pot sa stie daca nu cumva cineva a votat "si in Bucuresti si in Dubasari".

"Noi am trimis intre turul 1 si 2 sute de plangeri catre AEP in legatura cu oameni care au votat de mai multe ori, vom primi raspuns peste 6 luni", a comentat Vasile Blaga.

Vot prin corespondenta pentru diaspora? Cand informatizam sectiile de votare? Interviu cu presedintele AEP

Pe de alta parte, acesta a precizat ca PNL sustine alegerea primarilor si presedintilor de consilii judetene in doua tururi de scrutin, "pentru reprezentativitate", precum si modificarea legii alegerilor parlamentare astfel incat numarul de parlamentari sa fie "redus semnificativ".

Vasile Blaga a reamintit ca actuala Constitutie prevede parlament bicameral, prin urmare nu se pune problema punerii in aplicare a rezultatelor referendumului din 2009, la care romanii au votat parlament unicameral cu cel mult 300 de parlamentari.

Intrebat de un jurnalist daca nu se intra astfel in conflict cu decizia Curtii Constitutionale pe acest subiect, obligatorie, Vasile Blaga a precizat ca avem o Constitutie in vigoare si nu se poate sta "pana la calendele grecesti" pentru revizuirea ei.

"Am prezentat un calendar domnului presedinte, in 5 mai putem fi gata cu toate legile care tin de codul electoral, aprobate de Camera Deputatilor, care e in general decizionala", a mai spus el.

Pe de alta parte, Vasile Blaga a afirmat ca PNL doreste o noua lege a finantarii partidelor, care sa prevada "transparenta totala a cheltuirii banilor", introducerea reprezentantilor societatii civile in sistemele de verificare, pe langa Curtea de Conturi, dar si limitarea cheltuielilor intr-o campanie electorale, "partidele putand sa faca astfel de cheltuieli doar pentru informare (mass media, afise, Internet, fara pixuri stilouri alte bunuri) ".

La randul sau, Alina Gorghiu a vorbit despre necesitatea ca Parlamentul sa modifice statutul senatorilor si deputatilor precum si legea raspunderii ministeriale astfel incat procedurile de ridicare a imunitatii sa fie urgentate.

Deputatul PNL a reamintit ca liberalii au propus un proiect de lege in acest sens, iar decizia CCR 319/2014 obliga Parlamentul sa solutioneze aceasta problema cat mai repede.

"Proiectul e important pentru recredibilizarea Parlamentului Romaniei", a subliniat Alina Gorghiu, in contextul in care, miercuri, se da publicitatii raportul MCV.

Raportul MCV pentru Romania critica Parlamentul. Care e testul DIICOT

De asemenea, PNL a cerut ca Guvernul sa respecte legea si sa organizeze alegeri partiale acolo unde locuri vacante de primari, presedinti de Consilii Judetene sau parlamentari, anuntand ca saptamana viitoare PNL va depune actiune in contencios administrativ daca Guvernul refuza sa faca acest lucru.

Pe de alta parte, Gorghiu a declarat ca s-a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre ordonanta migratiei alesilor locali, pe care CCR a declarat-o neconstitutionala.

Gorghiu a subliniat ca Parlamentul trebuie sa adopte legea de respingere a acestei ordonante, iar ea trebuie sa prevada ca alesii care au migrat in cele 45 de zile puse la dispozitie de Guvern sa isi piarda mandatele.

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...