De ce a depus PNL motiunea, daca stia ca nu are sanse? Explicatia Alinei Gorghiu

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 07:07
2779 citiri
De ce a depus PNL motiunea, daca stia ca nu are sanse? Explicatia Alinei Gorghiu
Foto: Arhiva Ziare.com

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a explicat, marti seara, la Realitatea TV, de ce au depus liberalii motiunea de cenzura "Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!".

Gorghiu a sustinut ca initiativa nu a pornit dintr-un calcul aritmetic al partidului din care face parte, mentionand ca era de datoria liberalilor sa depuna aceasta motiune, chiar daca istoria a aratat ca din 1990 pana astazi doar doua asemenea documente au fost votate si si-au atins scopul.

"Publicul intelege ca o motiune de cenzura nu poate fi privita din perspectiva aritmetica. (...) Aceasta motiune de cenzura era obligatia PNL sa fie facuta la momentul la care Victor Ponta a fost trimis in judecata.

Da, daca stateam sa gandim cum este mai bine tactic pentru capitalizarea votului, mai bine pentru scorul PNL, probabil ca stateam si analizam daca este sau nu momentul oportun. (...) Sa luam din '90 incoace motiunile de cenzura. Au tot fost zeci de motiuni de cenzura.

Stiti cate au fost votate si au dus la schimbarea Guvernului? Doua. In 2009 si in 2012, cand vorbim de o majoritate care era foarte fragila. (...) Oare simpatizantii pe care ii invocati ne-ar fi iertat vreo secunda, daca n-am fi facut acest demers", a spus Gorghiu.

Motiunea a picat, mitingul Opozitiei s-a topit in ploaie. Ponta: La treaba ca sunt multe de facut si PNL nu e in stare!

Aceasta a precizat ca liderii PNL au discutat, in perioada premergatoare depunerii motiunii, si au ajuns la concluzia ca partidul trebuie sa faca dovada faptului ca este condus dupa o serie de principii. Dintre acestea face parte, dupa cum a explicat Gorghiu, si apararea imaginii tarii.

Motiunea de cenzura a picat - cate voturi a reusit sa stranga PNL din vara pana acum (Video)

"Nu vrem sa vedem o Romanie cu un prim ministru inculpat trimis in judecata. Nu pentru ca Victor Ponta ar fi vinovat. Nu eu, nu Vasile Blaga, nu colegii mei din PNL sau alte partide decid acest lucru. Insa noi nu putem sa ne uitam ca niste spectatori timorati cand un prim ministru afecteaza imaginea Romaniei", a adaugat copresedintele liberal.

Ponta, despre motiunea PNL: Un esec, un fel de motiune la adresa PDL-PNL

Gorghiu a recunoscut, referindu-se la faptul ca motiunea de cenzura votata marti in Parlament nu a acumulat numarul necesar de voturi, ca PNL a inregistrat un esec, dar a precizat ca este doar un "esec de etapa", deoarece "razboiul" cu PSD va fi unul lung si de uzura.

Motiunea de cenzura - blat! Cand presedintele si premierul au fost de acord, prostia a fost foarte mare Interviu

Gorghiu a mai spus ca liberalii vor relua acest demers si o noua motiune de cenzura va fi depusa peste cateva luni, in primavara.

Sesiunea si motiunea: Blaga anunta noua motiune impotriva Guvernului Ponta

Liderul liberal a precizat ca, dincolo de faptul ca nu a trecut, motiunea a generat dezbateri, lucru foarte normal intr-o societate democratica.

Ce decizie majora a luat PNL, dupa esecul motiunii de cenzura

"Ma bucur ca am generat dezbatere cu aceasta motiune de cenzura, pentru ca intr-adevar vad polarizarea pro-contra si e un lucru firesc intr-o societate democratica. Dar am auzit replici de genul: motiunea de cenzura trebuia sa fie facuta pe teme economice, sunt singurele care conteaza.

Fals. Mie imi spune Constitutia, in articolul 113 daca nu ma insel, ca Parlamentul, in sedinta Camerelor reunite, vine sa dea incredere sau sa retraga increderea.

Pot sa o fac pe teme economice, cum pot sa o fac pe teme care tin de credibilitatea Romaniei. (...) Pentru ca motiunea de astazi nu a fost despre Victor Ponta, motiunea de astazi a fost despre ideea de responsabilitate la nivelul de conducere al clasei politice si al statului", a mai spus Alina Gorghiu.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Gorghiu motiune cenzura, #PNL motiune cenzura explicatii , #presedinte PNL