Numele Alinei Gorghiu, in dosarul lui Vlasov: "Hai, azi sa avem legea cu semnaturile" - stenograme (Video)

Luni, 15 Iunie 2015, ora 16:32
6281 citiri
Numele Alinei Gorghiu, in dosarul lui Vlasov: "Hai, azi sa avem legea cu semnaturile" - stenograme (Video)
Foto: Ziare.com

Numele Alinei Gorghiu, copresedinte PNL, apare in rechizitoriul DNA privind trimiterea in judecata a fostului presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) Mihail Vlasov, in stare de libertate, pentru infractiunea de dare de mita.

Astfel, potrivit Mediafax, Gorghiu este unul dintre initiatorii unui proiect de lege ce vizeaza registratorii comerciali si activitatea de inregistrare in Registrul Comertului.

Ceilalti sunt deputatul minoritar Aurel Vainer, senatorul UDMR Laszlo Attila Klarik, deputatul UDMR fugar Marko Attila, deputatul PSD Florin Iordache si fostul deputat minoritar Mircea Grosaru, decedat pe 3 februarie 2014.

Numele lui Gorghiu si Ponta, in dosarul lui Mihail Vlasov

Potrivit DNA, Vlasov si-a exercitat influenta asupra parlamentarilor care aveau calitatea de arbitri la Curtea de Arbitraj Comecial International, printre care si Alina Gorghiu, pentru ca proiectul respectiv sa fie insusit si de catre alti parlamentari.

"Se observa faptul ca deputatii semnatari ai proiectului sunt reprezentanti ai unor grupuri politice diferite, inclusiv reprezentanti ai minoritatilor nationale. Scopul era acela ca initiatorii sa-si convinga colegii de formatiune politica sa sustina proiectul care, teoretic, ar fi avut sanse de a fi adoptat, iar pe de alta parte, sa confere in spatiul public o aparenta de neutralitate privind originea initiativei", se arata in rechizitoriu.

Tot acolo se precizeaza ca Vlasov si-a exercitat influenta "asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International (Florin Iordache, Alina Gorghiu si Aurel Vainer) ".

Potrivit B1 Tv, Alina Gorghiu a fost audiata in luna februarie, la DNA, ca martor in dosarul lui Vlasov.

Totodata, potrivit rechizitoriului, influenta lui Mihail Vlasov s-ar fi exercitat si "prin intermediul unor membri ai Camerei de Comert si Industrie a Romaniei ori camerelor teritoriale (Andras Edler) ", iar Vlasov "a initiat o campanie pentru obtinerea sprijinului politic in vederea adoptarii proiectului normativ privind registratorul comercial".

Vlasov, noi probleme in justitie - a fost trimis in judecata pentru dare de mita

In rechizitoriu apare si stenograma unei discutii a lui Vlasov cu deputatul PSD Florin Iordache, in care apar nume de parlamentari ce urmau sa semneze proiectul de lege - Alina Gorghiu, fostul senator PSD si fost judecator CCR Toni Grebla si senatorul PSD Ioan Chelaru:

"Vlasov Mihail: Da-i telefon! 'O iau s-o dau la alte...' Ca sa fie semnatura lui ultima sau sa renuntam la ea. S-o semneze Vainer, Mircea Grosaru...

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Alina Gorghiu.

Florin Iordache: Da, ma, sa vad ca...

Vlasov Mihail: Noteaza-ti pe hartie.

Florin Iordache: Da, ma, ii stiu. Asa!

Vlasov Mihail: Deci, Grosaru, Vainer...

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Alina Gorghiu...

Florin Iordache: Da. Da.

Vlasov Mihail: A...Tu!

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Si Toni, Toni Grebla.

Florin Iordache: Pai, pe Toni nu-l mai am.

Vlasov Mihail: Nu-l mai ai, a plecat?

Florin Iordache: A plecat.

Vlasov Mihail: Pai, pune pe altcineva de la Senat, de-al no... Pe Ion Chelaru.

Florin Iordache: Da.

Vlasov Mihail: Pe Ionita Chelaru.

Florin Iordache: Iham! Bine.

Vlasov Mihail: Da.

Florin Iordache: Hai sa vad, sa iau...

Vlasov Mihail: Da' sa fie si-un senator! Ca sa fie si-un senator, stii!

Florin Iordache: Da, ma, da. Nu-i o problema asta! Da.

Vlasov Mihail: Da. Pune-l pe Ionita Chelaru. Nu-i o problema, da' asa-i normal.

Florin Iordache: Da, da.

Vlasov Mihail: Si am sa-ti spun, dupa ce semnezi si tu, si aia toti, si semneaza si Mircea, am si-un PPDD-ist, da' nu stiu la care sa ma opresc, la un avocat, ala care mi l-a recomandat asta, da' am si pe altcineva, da.

Florin Iordache: Iham.

Vlasov Mihail: Eu nu-i cunosc!

Florin Iordache: Bine.

Vlasov Mihail: Eu nu-i cunosc deloc, dar a, a... Da. Bine.

Florin Iordache: Gasim! Hai ca gasesc si... ca... da. Bine.

Vlasov Mihail: Hai!

Florin Iordache: Bine! Bine, Mi... Bine! Pa, pa!

Vlasov Mihail: Hai ca azi s-o avem cu semnaturile! Cand o ai, sa-mi faci si mie o copie, te rog frumos!

Florin Iordache: Da, Misule! Fara probleme! Pa, pa!"

Mihail Vlasov ii spune unei alte persoane ca "am facut legea, am obtinut si semnaturile".

"De la Alina Gorghiu. De la Klarik Laszlo, de la UDMR, un senator. De la Attila Marko, un deputat, tot de la UDMR. (..) De la Mircea Grosaru si de la Florin Iordache", spune Vlasov, potrivit interceptarilor.

DNA arata insa ca, ulterior, Gorghiu si Iordache "s-au delimitat de respectivul demers legislativ si nu l-au mai sustinut pe fondul unei reactii destul de virulente a societatii civile, a mediului de afaceri si a altor politicieni".

Potrivit rechizitoriului, Alina Gorghiu a fost audiata la DNA pe 17 februarie.

"Martora declara ca nu si-a pus problema cine a redactat acest proiect de lege, insa arata ca acesta era un proiect asumat de formatiunea politica din care face parte. Alina Gorghiu arata ca nu a purtat discutii cu deputatul Mircea Grosaru asupra acestei initiative legislative, insa s-a intalnit cu acesta la Curtea de Arbitraj si a presupus ca a fost numit arbitru", mai transmit reprezentantii anticoruptie.

Vlasov, noi probleme in justitie - a fost trimis in judecata pentru dare de mita

In comunicatul DNA de luni, privind trimiterea in judecata a fostului presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) se arata ca Vlasov, care este avocat in Baroul Iasi, i-a cerut unui deputat (al minoritatilor nationale, Mircea Grosaru, decedat pe 3 februarie 2014 - n.red.), pe 26 februarie 2013, cand era presedinte al Colegiului de Conducere al CCIR, sa ii sustina interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat "Lege privind registratorii comerciali si activitatea de inregistrare in registrul comertului".

Prin cererea sa, Vlasov dorea influentarea adoptarii unui act normativ prin care CCIR sa poata prelua Oficiul National al Registrului Comertului si astfel sa controleze veniturile obtinute din activitatea desfasurata de Registrul Comertului.

In schimbul sustinerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului, ca il va numi in functia de arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR, mai arata DNA.

Astfel, Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a sedintei din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al CCIR cererea deputatului de acordare a functiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului si a votat alaturi de acestia numirea deputatului in functia promisa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Alina Gorghiu dosar Vlasov, #Gorghiu interceptari Vlasov, #Florin Iordache Vlasov, #Alina Gorghiu proiect lege , #presedinte PNL