Presedintele PNL: Primarii care au trecut la alt partid in baza ordonantei isi pierd mandatele

Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 18:51
15496 citiri
Presedintele PNL: Primarii care au trecut la alt partid in baza ordonantei isi pierd mandatele
Foto: PNL

Presedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, joi, ca primarii care au migrat la alte partide in baza ordonantei de urgenta 55/2014 isi vor pierde mandatele, ca o consecinta fireasca a deciziei Curtii Constitutionale care a declarat neconstitutionala legea de aprobare a ordonantei.

"Din punctul meu de vedere, primarii care au trecut la un alt partid beneficiind de prevederile ordonantei lui Dragnea, isi pierd mandatele. Trebuie sa gasim o solutie pentru a clarifica aspectele sesizate de Curtea Constitutionala", a declarat la Deva Alina Gorghiu, informeaza Hunedoara Libera.

PNL asteapta incetarea mandatelor primarilor care au migrat, dupa decizia CCR

Unul dintre cei aflati in aceasta situatie este chiar primarul Devei, Petru Marginean, prezent la conferinta de presa.

La nivelul judetului Hunedoara peste 60 de alesi locali s-au folosit de OUG 55/2014, printre care foarte multi consilieri judeteni si locali.

Dupa decizia Curtii in aceasta speta, doi fosti consilieri locali din Costinesti au cerut judecatorilor CCR sa verifice daca pierderea mandatului de catre cei care au trecut la alte partide este constitutionala.

CCR, despre primarii traseisti: Pierderea mandatului, o consecinta fireasca si logica

" (...) Listele de candidati pentru alegerea consiliilor locale si a consiliilor judetene sunt intocmite de catre partidele politice, pe baza unei afinitati de ordin politic si doctrinar ale persoanelor propuse cu partidul care ii sustine.

In aceste conditii, solutia legislativa criticata apare ca o apare ca o consecinta fireasca si logica a pierderii calitatii de membru al partidului/organizatiei minoritatilor nationale, spre deosebire de situatia candidatului independent, a carui alegere a depins in mod exclusiv de promovarea propriului program politic.

(...) Electoratul acorda votul sau unei persoane, ca sa indeplineasca o functie la nivelul administratiei locale, luand in considerare programul politic al partidului din randurile caruia face parte la momentul alegerii si pe care aceasta persoana urmeaza sa il promoveze pe perioada mandatului sau de consilier local sau judetean", explica magistratii CCR.

CCR a respins ordonanta traseistilor: Partidele pot da in judecata primarii migratori

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Gorghiu primari traseisti pierd mandate, #ordonanta migratie primari neconstitutionala , #presedinte PNL