Vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu a anunțat luni, 13 septembrie, că a cerut Birourilor Permanente Reunit sancționarea parlamentarilor AUR care au făcut scandal în timpul ședinței plenului reunit de săptămâna trecută în care s-a citit moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu.
Alina Gorghiu a transmis, luni, Birourilor Permanente Reunite o solicitare care vizează scandalul de la şedinţa de plen reunit de săptămâna trecută.
Aceasta afirmă că, în şedinţa din 9 septembrie, au avut loc ”evenimente grave”, Florin Roman fiind ”victima unor gesturi violente din partea reprezentanţilor partidului extremist AUR”.
”Toate acestea reprezintă o perturbare gravă a a prstigiului şi imaginii Parlamentului, inadmisibilă într-o ţară europeană democratică”, susţine Gorghiu în solicitare.
Vicepreşedintele Senatului socidentă că ”escaladarea de săptămâna trecută a aţiunilor acestui partid nu ar fi fost posibilă fără legitimarea oferită de USR PLUS, prin asumarea publică a unor iniţiative politice şi a unei agende parlamentare comune”.
“Având în vedere ce s-a întâmplat în şedinţa plenului din ziua de 9 septembrie, consider că este necesară o delimitare categorică şi publică a tuturor partidelor politice din Parlamentul României faţă de AUR. A devenit evident faptul că o forţă politică extremistă nu poate fi integrată în jocul politic ca şi cum mesajele sau ideologia sa nu ar exista. De aceea, solicit Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului să analizeze această situaţie pentru ca Parlamentul să se delimiteze oficial de comportamentul unor parlamentari din şedinţa de plen menţionată.
Totodată, în temeiul art. 51, 52 şi 53 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, vă solicit să aplicaţi sancţiunile corespunzătoare pentru conduita avută de parlamentarii AUR. În felul acesta va fi instaurat un climat favorabil unei activităţi parlamentare normale”, arată Alina Gorghiu în solicitare.
De asemenea, aceasta cere să se verifice de ce şedinţa de plen a fost condusă de doi reprezentanţi ai USR PLUS, respectiv Anca Dragu, din partea Senatului, şi Cristina Prună, din partea Camerei Deputaţilor, deşi liberalul Florin Roman fusese mandatat de către preşedintele Camerei, Ludovic Orban.
Şedinţa celor două camere ale Parlamentului pentru citirea moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR a început cu scandal. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Roman (PNL), căruia preşedintele Camerei Ludovic Orban i-a delegat atribuţiile, nu a fost lăsat să conducă şedinţa, fiind determinat să plece de la tribună de parlamentarii AUR.
Liderul AUR George Simion a declarat, joi, după scandalul din Parlament, de la citirea moţiunii de cenzură USR PLUS - AUR, că vicepreşedintele Florin Roman "ocupa un scaun care nu i se cuvenea" şi că reprezentanţii formaţiunii îi vor face plângere penală pentru uzurpare de calităţi oficiale. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Roman (PNL) a anunţat, joi, după şedinţa plenului Parlamentului în care a fost îndepărtat cu scandal de la tribună, că va depune plângere penală "pentru huliganism şi distrugere de documente oficiale, împotriva celor din coaliţia toxică USR-AUR". El a adăugat că solicită demisia preşedintelui Senatului, Anca Dragu, "pentru ca a încurajat actele de huliganism".