Fostul ministru al Economiei si Comertului Codrut Seres a fost audiat, marti, in calitate de martor, de procurorii Parchetului instantei supreme, in legatura cu investitiile de la societatile Alro si Nuclearelectrica, in dosarul privatizarilor, extins la inceptul anului.
Dupa intalnirea cu procurorii, Codrut Seres a precizat ca a dat declaratii cu privire la preocuparea companiei Alro de a realiza contracte pe termen lung in perioada cat a ocupat functia de ministru al Economiei.
Seres a adaugat ca in acest dosar se fac cercetari si cu privire la rezolutia Alro a lui Traian Basescu. Totodata, fostul ministru a aratat ca a dat declaratii si cu privire la investitiile de la unitatile 2, 3 si 4 ale Nuclearelectrica. Seres a precizat ca Guvernul a fost informat referitor la stadiul acestor investitii.
In aprilie 2006, Alro a cerut sprijinul presedintelui Traian Basescu pentru identificarea unor surse ieftine de energie, in lipsa carora grupul risca sa-si sisteze activitatea, si i-a prezentat sefului statului doua solutii, un contract pe termen lung sau un parteneriat cu Nuclearelectrica. Firma a propus la acea data doua solutii pentru identificarea unei surse de energie.
Prima se referea la incheiarea unui contractat de furnizare a energiei pe termen lung, de peste 15 ani, cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau alte companii, care ar asigura finantare pentru producatori, si niveluri predictibile ale tarifelor, pentru Alro.
Cea de-a doua solutie consta in crearea unei companii mixte intre grupul Marco, proprietarul Alro, si Nuclearelectrica, firma care ar fi urmat sa contribuie la capitalul noii firme cu un activ, respectiv Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavoda, aflata in constructie.
Alro ar fi folosit, la procesul de fabricare a aluminiului, cea mai mare parte a productiei reactorului 2. Necesarul Alro urma sa fie completat cu livrari din partea unuia dintre furnizorii combinatului din acea perioada, compania Hidroelectrica.
In 11 ianuarie, procurorii au dispus extinderea cercetarilor fata de consultantul international Vadim Benyatov, in sarcina acestuia retinandu-se efectuarea de acte pregatitoare pentru folosirea MEC-OPSPI si SC Nuclearelectrica SA in favorizarea grupului multinational Marco si in dauna economiei nationale, a achizitionarii de energie electrica.
Totodata, dupa mai multe audieri, au fost extinse si cercetarile in dosarul privatizarilor fata de Stamen Stanchev si Mihai Donciu, pentru fapte referitoare la transmiterea de date si documente confidentiale cu privire la industria nationala de aparare.
Procesul spionilor
Procesul "spionilor", a inceput in 20 aprilie doar cu judecarea acuzatiilor aduse omului de afaceri bulgar Stamen Stanchev - consultant international, lui Mihai Dorinel Mucea - fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si Mihai Radu Donciu - fost consilier al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului. Acuzele aduse lui Vadim Benyatov au fost disjunse intr-un alt dosar.
Stamen Stanchev, Dorinel Mucea si Radu Donciu au fost trimisi in judecata pentru tradare prin transmitere de secrete, prevazut de articolul 157 Cod penal.
In acelasi caz, Codrut Seres - pus si el sub acuzare - a fost interceptat de SRI in 2005, monitorizarile relevand raporturile directe dintre acesta si Stamen Stanchev, precum si aranjamentele de culise privind privatizarile Electrica Muntenia, Hidroelectrica, Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom, Posta Romana.
Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus, in 27 aprilie, inceperea urmaririi penale si fata de Zsolt Nagy. Acesta este acuzat de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si de tradare prin transmitere de secrete, ambele in concurs.