Ce patesc rau-platnicii creditelor luate cu buletinul?

Vineri, 14 August 2009, ora 12:25
25632 citiri
Ce patesc rau-platnicii creditelor luate cu buletinul?

Aparitia creditului de consum doar cu buletinul a imbunatatit semnificativ nivelul de trai al multor romani, permitand acestora sa-si cumpere orice produs electronic sau electrocasnic, de la televizoare, frigidere si aspiratoare pana la telefoane mobile, camere video si calculatoare.

S-a ajuns pana acolo incat, in urma cu doi sau trei ani, 80% din produsele vandute de retailerii de electronice si electrocasnice sa fie achitate prin astfel de instrumente financiare. Acest lucru nu poate ramane fara consecinte, in conditiile in care creditele accesate direct de la comerciant au fost mereu mai scumpe decat cele de consum oferite de bancile comerciale.

In plus, disponibilizarile, reducerile de salarii, falimentele si trimiterile in somaj au afectat serios capacitatea de rambursare a multora dintre cei care au apelat la aceste instrumente financiare pentru a achizitiona produse, scrie Business Standard.

Ce risca acele persoane care si-au luat electronice si electrocasnice doar cu buletinul, iar acum nu isi mai pot plati la timp ratele?

Daca ai cumparat produse din reteaua Flanco-Flamingo prin intermediul Cetelem, te alegi cu o penalizare de 4% din valoarea ratei dupa prima luna de intarziere si cu o raportare la Biroul de Credit ca rau-platnic. Daca trece si a doua luna de neplata, atunci penalizarea urca la 8% din valoarea ratei, iar creditorul poate incepe procedurile de recuperare a datoriei in instanta.

Aici, solutiile sunt doar doua: creditorul isi recupereaza datoria direct de la angajator, din salariul pe care rau-platnic il primeste, daca acesta mai are un loc de munca cu forme legale, sau prin recuperarea produsului achizitionat prin credit, daca nu se pot face popriri pe venituri.

Persoanele care au obtinut finantari de la GE Money pentru produsele cumparate de la Domo si care acum intarzie cu plata ratelor cu o luna sunt penalizate cu 0,15% pe zi din valoarea ratei. Dupa trei luni de neplata, contractul este trimis la o firma specializata in recuperarea datoriilor, care va chema persoana rau-platnica in instanta. Daca la incheierea contractului de imprumut clientul a optat si pentru o asigurare care sa acopere riscul pierderii locului de munca, atunci creditorul isi primeste echivalentul a 10 rate direct de la asigurator, diferenta pana la acoperirea integrala a creditului urmand sa fie facuta tot de persoana rau-platnica.

In cazul neachitarii ratelor, nu retailerii de electronice si electrocasnice sunt cei care au de suferit, ci IFN-urile cu care acestia au colaborat.

"Noi nu intampinam probleme la incasarea ratelor. Nu resimtim efecte in afaceri. Banii pe aceste produse au fost deja incasati de la institutiile financiare. Credex, institutia financiara cu care lucram, a avut de la inceput criterii mai selective in acordarea creditelor, iar acum, plata ratelor se desfasoara normal", a declarat Adrian Urda, director operational Altex, mai scrie publicatia economica.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#restante credit cu buletinul, #recuperare restante, #credit direct din magazin, #Flamingo GE Money, #Cetelem Domo, #Credex Altex , #magazine