Alunecarea de teren de pe Autostrada A10. Circulația va fi închisă până în luna mai. Cât costă lucrările VIDEO

Autor: N.G.
Miercuri, 15 Martie 2023, ora 11:27
4432 citiri
Alunecarea de teren de pe Autostrada A10. Circulația va fi închisă până în luna mai. Cât costă lucrările VIDEO
Se lucrează la alunecarea de teren de pe A10 FOTO captură video Youtube

Zona din autostrada A10 unde a avut loc, la sfârșitul lunii ianuarie, alunecarea de teren va rămâne închisă încă aproape două luni. Constructorul italian al lotului 1 al autostrăzii Sebeș-Turda, compania italiană Pizzarotti, lucrează pentru a readuce carosabilul la stadiul inițial.

De la momentul închiderii circulației, 1 februarie, a fost excavat tot terenul în zona alunecării și s-au realizat treptele de înfrățire care urmăresc planul de alunecare. În aceste zile, echipe de muncitori realizează partea inferioară a taluzului.

Remedierea alunecării de teren va dura mai mult decât a fost estimat, la solicitarea antreprenorului Pizzarotti, restricțiile pe sensul de mers Sebeș-Turda fiind prelungite cu 60 de zile, reluarea traficului fiind posibilă abia în luna mai. Lucrările de reparații vor costa în jur de 4 milioane de lei, toate pe cheltuiala firmei.

„Conform expertizei, susţin că acea deteriorare a autostrăzii pe acel sector de drum a apărut din cauza unor cantităţi mari de apă, care potrivit declaraţiilor lor nu ar fi putut fi prevăzute. Ca atare, trebuie să prelungim perioada de 30 de zile pe care le-am acordat-o”, a afirmat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.

Reprezentanții antreprenorului au precizat că fenomenul de fisurare a fost declanșat de o acumulare de apă neașteptată și imprevizibilă care a condus la creșterea nivelului hidrostatic și a unei scurgeri transversale a apelor freatice spre exteriorul drumului amenajat, cauzată în principal de evenimente meteorice care au avut loc în lunile premergătoare apariției fisurii.

„Prin aceasta s-a redus sensibil rezistență terenului și micșorarea coeziunii, rezultând un coeficient de siguranța subunitar pentru stabilitatea generală. Regimul pluvial intens precum și modificările hidrogeologice au condus la schimbarea importantă a ipotezelor inițiale de calcul, în principal prin creșterea nivelului hidrostatic în acest amplasament”, se precizează în expertiza tehnică realizată.

Pe perioada instituirii restricțiilor traficul va fi deviat astfel: ieșirea de pe autostradă se va realiza, prin nodul rutier Alba Iulia Nord, prin breteaua 3, către sensul giratoriu de pe DN 1, km 386+140, din care se va realiza și revenirea pe autostrada A10, prin utilizarea bretelei de acces 4.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#alunecare teren, #autostrada, #A10, #Alba , #infrastructura