Medicamentul experimental care încetinește evoluția bolii Alzheimer: ”Un succes istoric”

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 10:09
3006 citiri
Medicamentul experimental care încetinește evoluția bolii Alzheimer: ”Un succes istoric”
Boala Alzheimer duce la degradarea creierului FOTO Unsplash

Primul medicament care încetineşte degradarea creierului în cazul persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer, Lecanemab, a fost declarat un succes istoric.

Cu toate acestea, medicamentul are un efect redus și acționează în stadiile incipiente ale bolii, potrivit BBC.

Lecanemab atacă stratul numit beta-amiloid, care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer. Alzheimer's Research UK a declarat că rezultatele au fost "importante".

Un cercetător care a lansat ideea de a viza amiloidul în urmă cu 30 de ani, profesorul John Hardy, a declarat că este un rezultat "istoric" şi că este optimist: "Asistăm la începutul terapiilor pentru Alzheimer".

În prezent persoanele care au Alzheimer iau medicamente pentru ameliorarea simptomelor, dar nu există unele care să aibă impact asupra evoluției bolii.

Lecanemab este un anticorp care a fost creat pentru a spune sistemului imunitar să elimine amiloidul din creier. Amiloidul este o proteină care se aglomerează în spaţiile dintre neuronii din creier şi formează plăci distinctive care reprezintă una dintre caracteristicile bolii Alzheimer.

La studiu au participat 1.795 de voluntari cu Alzheimer în stadiu incipient. Au fost administrate perfuzii de Lecanemab la fiecare două săptămâni. Boala a continuat să degenereze creierul, dar acest declin a fost încetinit cu aproximativ un sfert pe parcursul celor 18 luni de tratament.

Datele sunt deja evaluate de autorităţile de reglementare din SUA, care vor decide în curând dacă Lecanemab poate fi aprobat pentru o utilizare mai largă.

#Alzheimer tratament, #tratament experimental , #sanatate