Indiciul care apare la mijlocul vieții și poate prezice riscul de Alzheimer în următorii 20 de ani: "O descoperire crucială"

Marti, 03 Decembrie 2024, ora 20:38
3795 citiri
Indiciul care apare la mijlocul vieții și poate prezice riscul de Alzheimer în următorii 20 de ani: "O descoperire crucială"
Se estimează că aproape un milion de britanici trăiesc cu demență FOTO Pixabay

Apariția grăsimii abdominale sau a „burticii de bere” la vârsta mijlocie ar putea indica un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer în următorii 20 de ani, sugerează un studiu.

Cercetătorii americani au descoperit că persoanele cu mai multă grăsime viscerală – grăsimea care se acumulează în jurul organelor vitale, cum ar fi inima, stomacul și ficatul – aveau mai multe proteine anormale în creier, considerate un semn distinctiv al bolii Alzheimer.

Această problemă este principala cauză a demenței în SUA, unde afectează aproape șapte milioane de pacienți, și în Marea Britanie, unde aproape un milion de oameni suferă de aceasta. Tulburarea cerebrală fură memoria și independența celor afectați. Totuși, cercetătorii consideră că această descoperire ar putea aduce speranță.

Aceștia au explicat că asocierea riscului de Alzheimer cu nivelurile de grăsime viscerală la persoanele de 40 și 50 de ani înseamnă că soluțiile precum dieta și exercițiile fizice pentru reducerea acesteia ar putea avea un impact major asupra riscului de demență în deceniile următoare.

Grăsimea viscerală se diferențiază de alte tipuri de grăsime deoarece înconjoară organele interne și, în unele cazuri, nu influențează indicele de masă corporală (IMC).

Acest lucru înseamnă că și persoanele cu un IMC sănătos pot fi expuse riscului. Totuși, în majoritatea cazurilor, în special la bărbați, această grăsime se manifestă sub forma unei burți situate în jurul taliei.

În cadrul studiului prezentat la întâlnirea anuală a Societății Radiologice din America de Nord, cercetătorii au analizat datele de sănătate a 80 de persoane cu vârste între 40 și 50 de ani, toate având abilități cognitive normale, fără semne actuale de demență. Dintre participanți, puțin peste jumătate erau obezi, iar toți au fost supuși scanărilor corporale pentru a urmări grăsimea viscerală și scanărilor cerebrale pentru a detecta proteinele amiloide asociate bolii Alzheimer.

Rezultatele au arătat că nivelurile mai ridicate de grăsime viscerală erau corelate cu creșterea nivelurilor de proteine amiloide.

Deși obezitatea a fost deja stabilită ca factor de risc pentru demență, cercetătorii au calculat că grăsimea viscerală contribuie la 77% din acumularea de amiloid legată de obezitate în creier.

Dr. Mahsa Dolatshahi, cercetător asociat la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis, Missouri, și autor al studiului, a declarat că acesta este primul studiu care stabilește această legătură.

„Din câte știm, studiul nostru este singurul care demonstrează aceste constatări la mijlocul vieții, unde participanții noștri sunt la decenii distanță de dezvoltarea primelor simptome ale demenței cauzate de boala Alzheimer”, a spus ea.

„Această descoperire crucială a fost posibilă deoarece am investigat patologia bolii Alzheimer încă de la mijlocul vieții – în anii 40 și 50 – când patologia este în stadii incipiente, iar modificările potențiale, precum pierderea în greutate și reducerea grăsimii viscerale, sunt mai eficiente pentru prevenirea sau întârzierea apariției bolii”, a adăugat ea.

Se estimează că aproape un milion de britanici trăiesc cu demență, aproximativ o persoană din 14 peste vârsta de 65 de ani. Totuși, cifra este prognozată să crească la aproape 1,5 milioane în următoarele decenii, pe măsură ce populația continuă să îmbătrânească, scrie dailymail.com.

Aproximativ 7 milioane de americani suferă de demență, număr care este așteptat să depășească 12 milioane până în 2040. Tulburarea este estimată să coste SUA 43 de miliarde de lire sterline pe an, cost care se preconizează că se va dubla până în 2040.

Foști lideri - precum John Prescott, fost viceprim-ministru al Marii Britanii - au murit recent după o luptă cu Alzheimer.

Experții spun că o modalitate bună de a măsura grăsimea viscerală este circumferința taliei: 80 cm sau mai mult pentru femei și 94 cm sau mai mult pentru bărbați.

Cum va deschide Georgescu un canal navigabil în Rusia și cum vor veni germanii să se angajeze în România. Ce va face „din secunda zero” VIDEO
Cum va deschide Georgescu un canal navigabil în Rusia și cum vor veni germanii să se angajeze în România. Ce va face „din secunda zero” VIDEO
Călin Georgescu se laudă că va face un canal între Marea Neagră și Marea Caspică, dacă va deveni președintele României. De asemenea, fostul candidat susține că va deschide toate minele...
Călin Georgescu, atac la adresa UDMR: „Această asociație de bloc va fi evaluată foarte curând"
Călin Georgescu, atac la adresa UDMR: „Această asociație de bloc va fi evaluată foarte curând"
Călin Georgescu arată cu degetul UDMR-ul. Candidatul independent la prezidențiale a lăsat de înțeles că în eventualitatea în care va ajunge președinte, va utiliza toate pârghiile pentru...
#Alzheimer, #indiciu, #risc , #stiri sanatate
  1. Horoscop zilnic. Vineri, 17 ianuarie. Zodia care ar putea avea probleme în viața sentimentală
  2. Bancul zilei: Cum eviți pe unu pe Facebook
  3. Simptomele infarctului. Când trebuie să suni urgent la 112: ”Orice durere care apare brusc și nu cedează după 10 minute”
  4. Vrei să mănânci mai puține alimente ultra-procesate anul acesta? Primele trei la care trebuie să renunți
  5. 3 motive pentru care este greu să-ți faci prieteni, pe măsură ce înaintezi în vârstă: „Regulile se schimbă complet”
  6. A murit David Lynch, regizorul filmelor controversate "Blue Velvet" și "Twin Peaks". Ce pasiune avea în timpul liceului VIDEO
  7. Care sunt cele mai periculoase 6 produse expirate din bucătăria ta. Avertismentul experților: „o bombă cu ceas”
  8. Cea mai dorită meserie din lume. Antreprenorii nu intră în top 20
  9. Dieta cardiologilor. Cum să rămâi suplu și sănătos. Sfaturi de la cardiologi pentru o inimă de fier
  10. Cât trebuie să mergi pe jos în fiecare zi pentru a adăuga 11 ani la viață. Calculele oamenilor de știință