Cercetătorii din Chicago au analizat hărți ale expunerii excesive la lumină, numită și poluare luminoasă, în 48 de state.
Echipa le-a împărțit apoi în cinci grupuri, de la cea mai mică la cea mai mare intensitate a luminii pe timp de noapte.
Analiza a arătat că lumina nocturnă cum ar fi cea provenită de la iluminatul stradal sau de la neon, a fost legată de o prevalență mai mare a bolii Alzheimer decât orice alt factor de risc la persoanele sub 65 de ani.
Iar în cazul persoanelor în vârstă, poluarea luminoasă nocturnă părea să aibă o influență mai mare asupra apariției Alzheimer decât abuzul de alcool, depresia și obezitatea.
Acest lucru ar putea sugera că persoanele mai tinere ar putea fi deosebit de sensibile la efectele expunerii la lumină pe timp de noapte, au declarat cercetătorii de la Rush University Medical Center.
Nu este clar de ce persoanele mai tinere ar putea fi mai vulnerabile, dar ar putea fi din cauza diferențelor individuale de sensibilitate la lumină, au adăugat ei.
Dr. Robin Voigt-Zuwala, primul autor al studiului, a declarat: "Am arătat că în SUA există o asociere pozitivă între prevalența bolii Alzheimer și expunerea la lumină pe timp de noapte, în special la persoanele cu vârsta sub 65 de ani.
Poluarea luminoasă nocturnă - un factor de mediu modificabil - poate fi un factor de risc important pentru boala Alzheimer".
Cercetătorii au declarat că speră că rezultatele lor ar putea ajuta la educarea oamenilor cu privire la riscurile potențiale ale luminii pe timp de noapte.
"Conștientizarea asocierii ar trebui să-i determine pe oameni - în special pe cei cu factori de risc pentru boala Alzheimer - să facă schimbări ușoare în stilul de viață", a adăugat Dr. Voigt-Zuwala.
"Printre schimbările ușor de pus în aplicare se numără folosirea perdelelor blackout sau dormitul cu măști de ochi. Acest lucru este util mai ales pentru cei care locuiesc în zone cu poluare luminoasă ridicată".
Expunerea la lumină în interiorul casei ar putea fi la fel de importantă ca expunerea la lumină din exterior, a adăugat echipa.
Deși nu au examinat efectele luminii interioare în studiul de față, aceștia au declarat că lumina albastră are cel mai mare impact asupra somnului. Cu toate acestea, utilizarea filtrelor de lumină albastră, trecerea la lumină caldă și instalarea de variatoare de intensitate în casă ar putea reduce în mod eficient expunerea la lumină.
Cercetarea se adaugă la o listă lungă de efecte asupra sănătății ale poluării luminoase, inclusiv expunerea la razele UV care irită afecțiunile pielii și crește riscul anumitor tipuri de cancer.
O revizuire din 2021, de exemplu, a constatat că supraexpunerea la lumină pe timp de noapte a crescut riscul de cancer de sân cu 10 până la 14 %, deoarece suprimă producția de melatonină. Întreruperea producției de melatonină a fost supranumită un agent cancerigen, în special pentru cancerele de sân dependente de hormoni.
Noile constatări au fost publicate vineri în revista Frontiers in Neuroscience, precizează Dailymail.