12 semne timpurii ale bolii Alzheimer pe care nu ar trebui să le ignori

Duminica, 07 Mai 2023, ora 03:45
15052 citiri
12 semne timpurii ale bolii Alzheimer pe care nu ar trebui să le ignori
Femeie care încearcă să citească cu lupa FOTO Unsplash

Alzheimer este o boală sfâșietoare. Este dificil atât pentru cei afectați, cât și pentru cei dragi. Identificarea semnelor precoce ale bolii Alzheimer este esențială pentru intervenția timpurie și gestionarea bolii.

Alzheimer este o tulburare progresivă a creierului care afectează memoria, funcția cognitivă și comportamentul. Deși nu există un tratament pentru boala Alzheimer, detectarea precoce poate ajuta la gestionarea cât mai eficientă a simptomelor bolii, potrivit medical-news.org.

Semne timpurii ale Alzheimer

Modificări ale scrisului de mână

Pe măsură ce îmbătrânim, este firesc ca scrisul nostru de mână să se schimbe. Cu toate acestea, o schimbare semnificativă a scrisului de mână poate fi un semn precoce al bolii Alzheimer. Boala poate provoca modificări la nivelul creierului care afectează abilitățile motorii fine, făcând scrisul mai dificil.

Dificultăți în a înțelege sarcasmul sau umorul

Pe măsură ce boala progresează, poate afecta capacitatea creierului de a înțelege limbajul, inclusiv nuanțele de sarcasm și umor. Individul poate interpreta cuvintele prea la propriu, poate rata glumele sau poate avea dificultăți în interpretarea tonului vocii. Acest lucru poate fi frustrant atât pentru individ, cât și pentru cei dragi, deoarece este posibil să nu înțeleagă de ce comunicarea lor se întrerupe brusc.

Dificultăți privind rezolvarea problemelor

Pe măsură ce boala progresează, poate afecta capacitatea creierului de a gândi logic și de a lua decizii. Individul poate avea dificultăți în a înțelege o rețetă sau a-și ține evidența facturilor. Poate avea dificultăți în găsirea soluțiilor pentru probleme simple, cum ar fi repararea unui robinet care curge. De asemenea, poate avea dificultăți cu sarcini mai complexe, cum ar fi gestionarea finanțelor sau planificarea unei călătorii.

Obiecte puse în locuri neobișnuite

Boala poate afecta capacitatea creierului de a-și aminti unde este locul obiectelor din casă, ceea ce face individul să le pună în locuri neobișnuite. De exemplu, își pot pune cheile în frigider sau telefonul în sertarul pentru șosete.

Mai puțin accent pe igiena personală

Boala poate afecta capacitatea individului de a-și aminti rutina zilnică și de a avea grijă de sine. Este posibil să uite să facă baie, să se spele pe dinți sau să-și schimbe hainele. De asemenea, poate avea dificultăți cu sarcinile de îngrijire, cum ar fi pieptănarea părului sau bărbieritul.

Comportamente repetitive

Boala poate afecta capacitatea individului de a procesa informații noi, determinându-l să se bazeze pe rutine și obiceiuri familiare. Ei se pot angaja în comportamente repetitive, cum ar fi ritmul, ciocănirea sau strângerea mâinilor. Ei pot, de asemenea, să pună în mod repetat aceleași întrebări sau să spună aceleași povești.

Dificultate în recunoașterea fețelor

Unul dintre cele mai traumatizante simptome ale acestei boli, dificultatea de a recunoaște fețele celor apropiați este cel mai cunoscut simptom al bolii Alzheimer. Boala poate afecta capacitatea individului de a procesa și aminti informații noi, inclusiv fețe. Ei pot avea dificultăți în recunoașterea fețelor cunoscute, inclusiv a membrilor familiei și a prietenilor apropiați. De asemenea, s-ar putea lupta să-și amintească numele persoanelor pe care le-au întâlnit recent.

Schimbări în obiceiurile alimentare

Boala poate afecta capacitatea individului de a-și aminti ultima dată când a mâncat sau de a înțelege senzația de foame sau de sațietate. Este posibil să uite să mănânce cu totul sau să mănânce mese mai mici pe parcursul zilei fără să-și dea seama. De asemenea, pot dezvolta o preferință pentru alimente dulci sau sărate sau își pot pierde brusc interesul pentru alimentele lor preferate.

Dificultăți privind orientarea în spațiile familiare

Boala poate afecta orientarea spațială a individului și capacitatea de a recunoaște repere familiare. Ei pot deveni dezorientați sau pierduți în locuri pe care le cunosc de ani de zile, cum ar fi propriul lor cartier sau locul de muncă. Ei pot avea, de asemenea, probleme în a urma instrucțiunile sau a-și aminti cum să ajungă la destinații familiare.

Dificultăți de coordonare

Boala poate afecta capacitatea individului de a face activități fizice care necesită coordonare, cum ar fi mersul pe jos, scrisul sau încheierea nasturii unei cămăși. Se pot împiedica sau își pot pierde echilibrul mai des sau pot avea probleme în manevrarea obiectelor cu mâinile. Aceste modificări pot fi subtile la început, dar pot deveni mai pronunțate pe măsură ce boala progresează.

Schimbări de personalitate

Boala Alzheimer poate provoca, de asemenea, o schimbare drastică a personalității. Indivizii pot prezenta schimbări bruște de dispoziție, devin ușor agitați sau irascibili sau devin retrași din punct de vedere social. Ei pot experimenta, de asemenea, o pierdere a interesului pentru activitățile pe care le plăceau anterior, iar starea lor generală de spirit poate deveni mai apatică.

Tulburări de somn

Schimbările în tiparele de somn pot fi un semn timpuriu al bolii Alzheimer. Persoanele pot întâmpina dificultăți în a adormi, în a dormi fără întrerupere pe parcursul nopții sau se pot trezi mai devreme decât de obicei. De asemenea, ei pot avea somnolență crescută în timpul zilei sau o schimbare a calității somnului.

Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă
Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă
Un studiu efectuat de sute de cercetători conduși de către Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) din Statele Unite, publicat pe 14 martie 2024 în revista The Lancet, a...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Alzheimer, #semne Alzheimer, #semne timpurii alzheimer , #sanatate