Condiția anunțată de ministrul Finanțelor pentru amânarea ratelor la bănci. Florin Cîțu: ”E o decizie sinucigașă”

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 16:18
2895 citiri
Condiția anunțată de ministrul Finanțelor pentru amânarea ratelor la bănci. Florin Cîțu: ”E o decizie sinucigașă”
Fostul lider al PNL critică decizia privind amânarea ratelor la bănci FOTO Facebook / Florin Cîțu

Criteriul principal de care se va ţine cont în aplicarea măsurii privind amânarea ratelor la creditele bancare va fi creşterea cheltuielilor pe familie sau a costurilor pe companie, a anunțat miercuri, 25 mai, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, dacă măsura privind amânarea ratelor bancare cu 9 luni va fi pentru toată lumea.

”În ultima şedinţă de coaliţie s-a luat această decizie să intrăm cu măsura în implementare cu o ordonanţă de urgenţă, un moratoriu, pentru amânarea ratelor la credite, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice. Evident, nu este o măsură pentru toată lumea. Este o măsură pentru cei care au dificultăţi în plata ratelor, este o măsură care implică o analiză pe care fiecare dintre companii şi-o va face, fiecare dintre cetăţeni, pentru că aşa cum a fost şi măsura din pandemie, la finalul amânării acestor rate se va prelungi, într-adevăr, scadenţa la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar vei avea de plătit. Nu este o scutire de plată, este o amânare de plată”, a explicat Adrian Câciu.

Ministrul Finanţelor a precizat că va fi aplicat un criteriu principal, acela al creşterii cheltuielilor, faţă de moratoriul aplicat în pandemie, când s-a ţinut cont de scăderea veniturilor.

”Criteriul principal sau schimbarea de paradigmă faţă de moratoriul din 2020 va fi acela al creşterii cheltuielilor sau costurilor. În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Acum vom avea ca şi criteriu creşterea cheltuielilor per familie sau creşterea costurilor per companie cu 25% faţă de perioada anului trecut. Şi, la companii, evident, va fi raportat la costurile referitoare la utilităţi. Pentru că ne încadrăm în ceea ce înseamnă şi situaţia care a apărut între timp. Practic, costul lunar este afectat de preţurile de la energie, preţurile de la combustibil, dar şi de la alte materii prime”, a mai declarat Câciu.

Întrebat dacă aceia care doresc amânarea ratelor vor trebui să vină cu dovada că le-au crescut cheltuielile, acesta a spus: ”Procedura va fi destul de simplă, dar acesta va fi criteriul pe care l-am agreat împreună în discuţiile cu sistemul bancar”.

Acesta a mai precizat că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind amânarea ratelor va fi avizat şi de Banca Naţională a României, care va emite şi o metodologie.

”În această ordonanţă vom avea şi un punct de vedere de la Asociaţia Română a Băncilor raportat la momentul acesta - pentru că mai avem un punct de vedere al ARB dat la momentul în care s-a negociat această măsură cu întreg sistemul bancar”, a completat el.

Ministrul a subliniat că în accesarea şi aplicarea acestei măsuri este vorba şi de ”responsabilitate şi de solidaritate”.

”Ne manifestăm solidaritatea de a veni cu un instrument - este un instrument, nu este o obligaţie - în favoarea celor care au credite. Analiza pentru fiecare şi-o va face individual fiecare. Băncile vor sta la dispoziţie şi cu alte instrumente de sprijin în ceea ce priveşte creditul respectiv. Există sisteme de refinanţare, de trecere de la dobândă variabilă la dobândă fixă, de trecere de la indicatori - de la ROBOR la IRCC -, plus încă un instrument pentru cei care într-adevăr sunt în zona de risc, în sensul în care au ajuns la limita de a-şi putea plăti această rată şi cauza fiind că le-a crescut ponderea celorlalte cheltuieli”, a menţionat Câciu.

Florin Cîțu: ”Clienții vor plăti dobânzi mai mari”

Fostul premier Florin Cîțu a criticat dur măsura privind amânarea ratelor, subliniind că, pentru datornici, este ”o decizie sinucigașă”.

”Este a treia oară când se anunţă. E complicat să faci acest lucru, dar nu este imposibil. Lucrurile sunt total diferite de pandemie. Atunci dobânzile erau în scădere, acum sunt în creştere. Din partea băncilor ar însemna costuri foarte mari, din partea clienţilor ar însemna sume oarecum sinucigaşe. Să nu plăteşti azi ratele cu dobânzi mai mici, dar să le plăteşti cu dobânzi mai mari în viitor, mi s-ar părea o chestie sinucigaşă, dar fiecare decide cum doreşte. Atunci a fost o decizie la nivelul UE. (...) Această decizie nu există astăzi şi va fi mai complicat. Este bizar. (...) La următorul BEx (al PNL - n.r.) vom pune pe tapet aceste măsuri”, a spus Cîţu, miercuri, la Senat.

Fostul lider al PNL a avertizat că măsurile propuse de PSD vor duce la inflație și dobânzi mai mari. ”Un deficit mai mare înseamnă inflație mai mare”, a punctat Cîțu.

Quarterly Report - Editia 4

Locul unde vom găsi alimentele cu prețul plafonat. Consiliul Concurenței anunță noi măsuri pentru consumatori
Locul unde vom găsi alimentele cu prețul plafonat. Consiliul Concurenței anunță noi măsuri pentru consumatori
Consiliul Concurenţei va lansa curând o variantă simplificată a Monitorului preţurilor, care va conţine doar produsele de bază ale căror preţuri au fost plafonate de Guvern, a declarat,...
După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
Un raport al băncii multinaționale de investiții Citigroup Inc susține că investitorii ar putea reveni în Turcia, după ce banca centrală a instaurat o politică monetară agresivă pentru a...
#amanare rate, #credite banci, #Florin Citu PNL, #adrian caciu, #dobanzi , #stiri economice