UE ia măsuri pentru a reduce şi recicla ambalajele. Vor fi interzise mai multe tipuri de recipiente, dar și ”substanțele chimice eterne”

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 17:25
4385 citiri
UE ia măsuri pentru a reduce şi recicla ambalajele. Vor fi interzise mai multe tipuri de recipiente, dar și ”substanțele chimice eterne”
UE vrea ca toate ambalajele să fie reciclabile FOTO Pixabay

Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie, noi măsuri pentru a face ambalajele mai sustenabile şi pentru a reduce cantitatea deşeurilor de ambalaje din UE.

Regulamentul urmăreşte să găsească soluţii la problema pe care o reprezintă creşterea volumului de deşeuri, să armonizeze normele privind piaţa internă şi să impulsioneze economia circulară. Textul a fost aprobat cu 476 voturi „pentru”, 129 „împotrivă” şi 24 abţineri.

Normele au fost convenite provizoriu cu Consiliul şi includ obiective de reducere a cantităţii de ambalaje (5% până în 2030, 10% până în 2035 şi 15% până în 2040), mai arată comunicatul de presă al Parlamentului European.

Ţările Uniunii Europene vor avea obligaţia să reducă în special cantitatea de deşeuri de ambalaje din plastic. Pentru a reduce din ambalajele care nu sunt necesare, textul stabileşte o pondere maximă de 50% pentru spaţiul gol din ambalajele grupate sau folosite pentru transport ori în comerţul electronic. Producătorii şi importatorii vor trebui şi să se asigure că greutatea şi volumul ambalajelor sunt reduse la minimum.

Unele tipuri de ambalaje din plastic de unică folosinţă vor fi interzise începând din 1 ianuarie 2030. Ele includ ambalajele pentru fructele şi legumele proaspete neprocesate, ambalajele pentru alimente şi băuturi servite şi consumate în cafenele şi restaurante, porţiile individuale (de exemplu, condimente, sosuri, lapte pentru cafea, zahăr), ambalajele miniaturale pentru produse de igienă din hoteluri şi pungile de transport din plastic foarte subţire (sub 15 microni).

Pentru a preveni efectele adverse asupra sănătăţii, textul interzice utilizarea aşa-numitelor „substanţe chimice eterne” (substanţe perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate, sau PFAS) peste anumite limite în ambalajele care intră în contact cu alimentele.

Consumatorii sunt încurajaţi să reutilizeze sau să reumple ambalajele

Sunt prevăzute obiective specifice în materie de reutilizare pentru 2030 în cazul ambalajelor folosite pentru băuturile alcoolice şi nealcoolice (cu unele excepţii, cum ar fi laptele, vinul, vinul aromatizat sau băuturile spirtoase), ambalajele folosite la transport şi ambalajele de vânzare, precum şi ambalajele grupate. În anumite condiţii, statele membre pot acorda o derogare de cinci ani de la aceste cerinţe.

Distribuitorii finali de băuturi şi de alimente la pachet vor avea obligaţia de a le oferi consumatorilor opţiunea de a-şi folosi propriul recipient, dar şi de a încerca să propună spre vânzare 10% dintre produsele lor într-un format de ambalaje reutilizabile până în 2030.

Ambalaje reciclabile, o colectare îmbunătăţită a deşeurilor şi reciclare

Potrivit noilor norme, toate ambalajele (cu excepţia celor fabricate din lemn uşor, plută, materiale textile, cauciuc, ceramică, porţelan şi ceară) vor trebui să fie reciclabile prin îndeplinirea unor criterii stricte.

Măsurile includ şi obiective minime privind conţinutul reciclat al ambalajelor din plastic şi obiective minime de reciclare în funcţie de greutatea deşeurilor de ambalaje.

Până în 2029, 90% din plasticul de unică folosinţă şi din recipientele din metal pentru băuturi (de până la trei litri) va trebui colectat separat (prin sisteme de garanţie-returnare sau prin alte soluţii care asigură îndeplinirea obiectivului de colectare).

„Pentru prima dată într-o legislaţie de mediu, UE stabileşte obiective de reducere a ambalajelor, indiferent de materialul utilizat. Noile norme încurajează inovarea şi includ scutiri pentru microîntreprinderi. Interzicerea substanţelor chimice eterne în ambalajele alimentare este o mare victorie pentru sănătatea consumatorilor europeni. Solicităm acum tuturor sectoarelor industriale, ţărilor UE şi consumatorilor să contribuie la lupta împotriva excesului de ambalaje”, a declarat raportoarea Frédérique Ries (Renew, Belgia), conform sursei citate.

Pentru ca acordul să poată intra în vigoare, Consiliul trebuie să îl aprobe oficial.

În 2018, piaţa ambalajelor a generat o cifră de afaceri de 355 de miliarde euro în UE. Acestea reprezintă o sursă din ce în ce mai mare de deşeuri; totalul UE a crescut de la 66 de milioane de tone în 2009 la 84 de milioane de tone în 2021. Europenii au generat 188,7 kg de deşeuri de ambalaje pe persoană în 2021, o cifră care se preconizează că va creşte la 209 kg în 2030, dacă nu se iau măsuri suplimentare.

Adoptând această legislaţie, Parlamentul răspunde la aşteptările cetăţenilor de a construi o economie circulară, de a evita generarea de deşeuri, de a elimina treptat ambalajele nesustenabile şi de a reduce folosirea ambalajelor din plastic de unică folosinţă. Aceste aşteptări se regăsesc în concluziile Conferinţei privind viitorul Europei la propunerea 5 punctele 1, 3, 4 şi 5, la propunerea 11 punctele 1 şi 4 şi la propunerea 20 punctul 3.

Quarterly Report - Editia 4

Utilizatorii Android pot descărca aplicații plătite fără să facă vreo tranzacție. Google Play Store introduce o nouă funcție de partajare a plăților
Utilizatorii Android pot descărca aplicații plătite fără să facă vreo tranzacție. Google Play Store introduce o nouă funcție de partajare a plăților
Google dispune deja de o platformă de plăți bine dezvoltată pentru achiziționarea de aplicații și servicii „in-app”. Utilizatorii pot înrola cardurile de credit cu serviciul de plăți...
Vin banii pentru autostrăzi. Proiectele majore de infrastructură care primesc finanțare de la Guvern
Vin banii pentru autostrăzi. Proiectele majore de infrastructură care primesc finanțare de la Guvern
Guvernul va aloca 1,85 miliarde lei pentru finanțarea marilor proiecte de autostrăzi, cum ar fi Sibiu – Pitești, Centura Capitalei, Drumul Expres Pitești-Craiova, Autostrada Transilvania,...
#ambalaje plastic, #reciclare plastic, #deseuri plastic reglementari UE, #norme UE deseuri, #interzicere ambalaje plastic, #ambalaje reciclabile, #reciclare , #reciclare