Ambasada Rusiei a anulat conferința de presă pe care mai mulți jurnaliști români au convenit s-o boicoteze. Moscova vorbește despre "acțiuni în spiritul organizațiilor neonaziste"

Luni, 28 Martie 2022, ora 18:08
12633 citiri
Ambasada Rusiei a anulat conferința de presă pe care mai mulți jurnaliști români au convenit s-o boicoteze. Moscova vorbește despre "acțiuni în spiritul organizațiilor neonaziste"

Ambasada Rusiei în România programase o conferință de presă la sediul din București, tema fiind războiul din Ucraina. Mai mulți jurnaliști români s-au coalizat stabilind să boicoteze evenimentul, ca formă de protest față de invazia rusă în Ucraina.

În acest context, reprezentanții Rusiei în România au postat un anunț pe Facebook în care au anunțat evenimentul a fost anulat, urmând să fie susținut online, la o dată care nu a fost încă comunicată.

Conferința de presă inițială era stabilită pentru 31 martie, cu prezența ambasadorului Rusiei la București, Valeri Kuzmin. Jurnaliștii români au fost invitați să participe, dar li s-au impus condiții atipice.

Reprezentanții presei urmau să trimită în prealabil întrebările, pe mail, până la 28 martie. Pretextul acestei cerințe a fost pentru a primi răspunsuri detaliate cu întâietate. În plus, la intrare, aceștia trebuiau să aibă asupra lor documentele de identitate și legitimațiile de presă. Pentru acreditare era necesar să trimită o copie a buletinului pe mail-ul ambasadei Rusiei în România.

Ambasada Rusiei a folosit un argument bizar pentru a categorisi boicotul jurnaliștilor.

”Ținând cont de informațiile de care dispune Ambasada Federației Ruse la București despre viitoarele acțiuni provocatoare și violente împotriva participanților briefing-ului, anunțate în spiritul organizațiilor neonaziste, s-a luat decizia de a schimba formatul și ora evenimentului.

Un videoclip integral cu brifing-ul Ambasadorului va fi postat pe resursele Ambasadei pentru informarea publicului din România.”, a scris ambasada Rusiei luni, 28 martie.

”Sper sincer că presa românească să nu răspundă acestei invitații meschine menite să ne arate nouă, românilor, înainte de oricine altcineva, cât suntem gata să ne îndoim în fața ticăloșilor de sovietici de rit nou.

Nu, argumentul cu "informarea corectă" nu stă în picioare pentru că toți îi vedem zilnic, prea mult, prea nesimțiți, pe adevărații comunicatori care sunt la Moscova. Crede cineva sincer că "diplomatul" de la București va spune altceva decât șefii lui?”, a scris jurnalista Paula Rusu pe Facebook.

h2>Mesajul inițial al Ambasadei Rusiei în România

„Briefing-ul Ambasadorului Federației Ruse în România Dl. V.I.Kuzmin (31 martie 2022)

COMUNICAT PENTRU MASS-MEDIA

Pe 31 martie 2022 va avea loc briefing-ul Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, V.I.Kuzmin, pentru mass-media, bloggeri și experți cu privire la situația actuală din Ucraina, în cadrul căruia domnul Ambasador va răspunde la întrebările actuale.

Tuturor celor care doresc să fie primii care să primească răspunsuri și cu mai multe detalii le propunem să trimită întrebările lor în limba engleză sau română la adresa de E-mail a Ambasadei 📧 (bucharest@mid.ru) până la data de 28 martie a acestui an.

Conferința de presă va fi susținută în limba engleză și va avea loc la sediul Ambasadei Rusiei la București (Șoseaua Kiseleff, 6).

Ora începerii este 11.00

Intrarea se va face de la 10.00 până la 10:45, cu actele de identitate (jurnaliștii au nevoie și de legitimație de serviciu).

Pentru acreditare este necesar, înainte de 30 martie 2022, să trimiteți pe adresa de e-mail a Ambasadei (bucharest@mid.ru) o copie a actului de identitate (jurnaliștii au nevoie și de legitimație de serviciu sau o scrisoare în numele redacției, unde să fie indicate persoanele care doresc să participe la acest eveniment).

Pentru informații vă rugăm să sunați: +40 799 202 201”.

Mesajul ulterior în care se anunță anularea evenimentului

”Briefing-ul Ambasadorului Federației Ruse în România Dl. V.I.Kuzmin cu privire la operațiunea militară specială a armatei ruse pentru protejarea populației din Republicile Populare Lugansk și Donețk, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei.

Ținând cont de informațiile de care dispune Ambasada Federației Ruse la București despre viitoarele acțiuni provocatoare și violente împotriva participanților briefing-ului, anunțate în spiritul organizațiilor neonaziste, s-a luat decizia de a schimba formatul și ora evenimentului.

Un videoclip integral cu brifing-ul Ambasadorului va fi postat pe resursele Ambasadei pentru informarea publicului din România”.

Ambasada Rusiei în România, luată peste picior de români

În cadrul postării în care se anunța anularea evenimentului, atât jurnaliști, cât și cetățeni români, au reacționat în secțiunea de comentarii. Sute de mesaje cu critici, glume și ironii au curs în doar câteva ore.

”Păi ce-ați făcu’, ma, #futuvănplisc, ați adunat buletine de la oameni până azi? Vreți să vă luați credite pă actele lor, prăduitorilor? Sau închiriați casete video pe buletinele lor?”

”România este o țară democratică, conferințele de presă sunt sigure (dar pot fi întrebări incomode, chestie de care poate v-ați dezobișnuit). Cât despre amenințarea neonazistă, vă rugăm mult să nu ne eliberați. De asemenea, credeam că Dan Puric (și echipa) vă e prieten, nu e nevoie să vă feriți de el”

”Ați demonstrat pentru prima dată că a doua armată a lumii a devenit a doua armată din Ucraina. Vă bat ăia de parcă ați fi Dinamo București”

”Am auzit ca armata Rusa e pe locul 2, da nu în lume ci in Ucraina!”

”Saracii postaci prorusi, de cand au vazut cat a scazut rubla si ce salariu primesc, nici chef sa combata nu mai au aici. Au vreo doua mesaje care le tot pun cu copy/paste si pe alte pagini. Domnu'ambasador, nu iesiti mneavoastra la geam sa creasca oleaca moralul la cioloveci, ca se duce naibii operatiunea speciala? Ne aratati si o poza cu vladimir vladimirovici in mausoleu langa lenin? hai sictir (forma de salut romaneasca in timpul operatiunilor speciale)”

”Va e frica? De cine? Oricine nu e de acord cu propaganda bolșevică e neon... acum? Nu va e rusine?”

”Poate la Moscova se numește operațiune speciala, aici în România ii puteți spune război, nu trebuie sa va feriți de nimeni”, sunt doar câteva dintre comentarii.

Citeste si:
Orașul Severodoneţk şi uzina chimică Azot, în totalitate sub controlul rușilor. Anunțul primarului la o televiziune ucraineană
Orașul Severodoneţk şi uzina chimică Azot, în totalitate sub controlul rușilor. Anunțul primarului la o televiziune ucraineană
Oraşul Severodonețk, în Donbas, teatrul unor confruntări armate feroce între armatele ucraineană şi rusă de mai multe săptămâni, a fost ”ocupat în întregime” de către armata...
Dialog bulversant Vladimir Putin - Emmanuel Macron, cu patru zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. „Zelenski te minte” VIDEO
Dialog bulversant Vladimir Putin - Emmanuel Macron, cu patru zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. „Zelenski te minte” VIDEO
"Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă (..) Acum vorbesc cu tine de la sală", îi răspunde Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, care îi propune o întâlnire...