Aurescu, despre nota verbală de la Ambasada Rusiei: ”O acuzaţie fără temei. O abordare incorectă”

Miercuri, 02 Martie 2022, ora 23:12
6766 citiri
Aurescu, despre nota verbală de la Ambasada Rusiei: ”O acuzaţie fără temei. O abordare incorectă”
Sediul Ambasadei Rusiei în România

Bogdan Aurescu, ministrul Afecerilor Externe, a declarat, miercuri, referitor la nota verbală a Ambasadei Federaţiei Ruse potrivit căreia sunt persoane de cetăţenie rusă care ar fi fost afectate de acţiuni nefondate ale autorităţilor române că această abordare a Federaţiei Ruse este una "incorectă".

"Constatăm în această perioadă o serie de acţiuni de ducere în eroare a opiniei publice şi mă refer aici la acel mesaj public al Ambasadei ruse de astăzi în care se acuza (...) că sunt persoane de cetăţenie rusă care ar fi fost afectate de acţiuni nefondate ale autorităţilor române, ale altor entităţi din România, cărora le-ar fi fost afectate drepturile sociale şi de proprietate. Nimic mai fals.

Am primit această notă verbală, dar nu este o notă verbală de protest, aşa cum a anunţat Ambasada Rusă. Am încercat imediat să aflăm de la Ambasada Federaţiei Ruse care sunt cazurile concrete în care s-au produs astfel de încălcări, pentru că în mod firesc când există astfel de cazuri e datoria noastră să semnalăm autorităţilor competente, care să le investigheze şi, dacă este nevoie, să le sancţioneze. Cetăţenii ruşi obişnuiţi nu au niciun fel de vină că Federaţia Rusă, regimul de la Kremlin atacă agresiv un alt stat, ei trebuie protejaţi ca orice cetăţeni", a spus Aurescu la Digi 24.

El a susţinut că este vorba despre o acuzaţie fără temei.

"În cazul de faţă este vorba doar despre o acuzaţie fără temei. O astfel de acuzaţie fără temei, care este lipsită de orice elemente concrete sau de elemente de probă, nu este altceva decât o încercare de a induce în eroare opinia publică. (...) Este o abordare incorectă", a afirmat ministrul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, miercuri seara, primirea unei Note verbale din partea Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti (înregistrată la MAE la data de 2 martie), prin care aceasta din urmă informează asupra unor "acţiuni nefondate" nespecificate prin care s-ar fi încălcat "drepturile sociale şi de proprietate" ale unor cetăţeni ruşi rezidenţi în România.

MAE a cerut exemple concrete

Potrivit precizărilor MAE, Ambasada solicita Ministerului Afacerilor Externe luarea de măsuri pentru încetarea şi prevenirea acestor acţiuni. Nota în cauză nu prezintă caracteristicile unei note de protest, precizează MAE.

"Întrucât Nota verbală respectivă nu conţinea niciun fel de informaţie concretă privind cazuri de încălcări, MAE a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federaţiei Ruse, în dimineaţa zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care să ajute la înţelegerea situaţiei şi la stabilirea eventualelor demersuri necesare. Până la acest moment, precizările solicitate nu au fost primite la MAE", informează Ministerul de Externe.

Distinct de cazul de faţă, MAE informează că a primit anterior, prin notă verbală a Ambasadei Federaţiei Ruse, o solicitare de sprijin pentru facilitarea accesului în România al unor transportatori de mărfuri înregistraţi în Federaţia Rusă, în tranzit din Ucraina spre terţe destinaţii. În acest caz, conform practicii obişnuite, MAE a informat prompt autorităţile de resort pentru dispunerea demersurilor necesare şi acordarea întregului sprijin.

"În concluzie, MAE nu deţine date concrete despre situaţia semnalată de Ambasada Federaţiei Ruse. MAE consideră că demersul Ambasadei, realizat în parametrii generali şi fără oferirea de exemple concrete şi probe care să susţină afirmaţiile în cauză, precum şi menţionarea lui în mass-media de către reprezentanţii misiunii diplomatice ruse sunt de natură să inducă în eroare opinia publică. MAE reaminteşte că Nota verbală reprezintă modalitatea obişnuită şi cel mai larg utilizată de purtare a corespondenţei diplomatice scrise, mai ales între misiunile diplomatice acreditate şi ministerul afacerilor externe al statului acreditar", subliniază Ministerul de Externe.

Citește și:
Ce se întâmplă la Kremlin. Lupta celor trei grupuri de influență din anturajul președintelui pentru ca Putin să rămână la putere
Ce se întâmplă la Kremlin. Lupta celor trei grupuri de influență din anturajul președintelui pentru ca Putin să rămână la putere
Deși există procese în cadrul sistemului politic rus care distrug încet regimul, există cel puțin câțiva „stâlpi” în Kremlin care sunt interesați personal să mențină puterea în...
Avertisment pentru Rusia. Bombardiere americane pe cerul Europei, însoțite de avioane de luptă din România VIDEO
Avertisment pentru Rusia. Bombardiere americane pe cerul Europei, însoțite de avioane de luptă din România VIDEO
O pereche de bombardiere americane B-52 au participat la o misiune peste Europa, împreună cu alți trei aliați NATO, printre care și România, într-o demonstrație de forță a alianței...
#ambasada, #Rusia, #ministru, #aurescu, #nota, #rusi , #stiri Bogdan Aurescu