Luca Niculescu, rechemat din funcția de ambasador în Franța. Cine i-ar putea lua locul

Luni, 11 Iulie 2022, ora 12:58
9440 citiri
Luca Niculescu, rechemat din funcția de ambasador în Franța. Cine i-ar putea lua locul
Luca Niculescu a fost ambsadorul României la Paris timp de șase ani

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 11 iulie, decretul privind rechemarea lui Luca Niculescu din calitatea de ambasador al României în Franța, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Luca Niculescu a fost ambsadorul României la Paris timp de șase ani.

A devenit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Franţa, Principatul Monaco şi Principatul Andorra, la începutul lui 2016. În februarie 2019, a fost ales Preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franţa (GAFF).

Imediat după publicarea anunțului Administrației Prezidențiale, Luca Niculescu a transmis un mesaj, pe pagina sa de Facebook, în care a vorbit despre experiențele care l-au marcat în cei șase ani în care a reprezentat România din poziția de ambasador.

"A fost o mare onoare să reprezint România în Franța timp de peste șase ani. În toată această perioadă, am lucrat zilnic pentru ca relația atât de specială dintre București și Paris să fie și mai strânsă, ca legăturile dintre noi să fie și mai puternice, în toate domeniile. Pentru că, fie că vorbim despre politică, economie, cultură, apărare, societate civilă, parteneriate între localități – nu există un singur sector în care relațiile noastre să nu fie de o mare intensitate. Când vine vorba despre Franța, "românii au memoria inimii", după cum spunea Titulescu. A fost, de asemenea, un privilegiu să reprezint România în Principatul Monaco și Principatul Andorra. Iar, dincolo de chestiunile bilaterale, am avut marea șansă sa promovez alte dosare pasionante – cum ar fi aderarea la OCDE, unde procesul a început cu succes. Sau relația tot mai puternică cu Organizația Internațională a Francofoniei.

Voi spune puțin despre acești șase ani acum, chiar dacă ar fi foarte multe de spus, atât de bogați au fost. Cred că, dintre toate experiențele de aici, cel mai mult m-au marcat întâlnirile cu oamenii. Au fost sute de întâlniri memorabile cu francezi și români, oameni datorită cărora conexiunile dintre țările noastre sunt aparte. Le mulțumesc pentru că au împărtășit cu mine trăirile și experiențele lor și că am putut lucra împreună. Le mulțumesc românilor din Franța, de la care am avut atât de învățat. Dar lista celor cărora ar trebui să le mulțumesc e foarte-foarte lungă. Așa că mă voi opri doar la mulțumirile pentru extraordinarii colegi de la Ambasadă, fără de care nu am fi realizat ce am realizat în acești ani.

O etapă se apropie de sfârșit, o alta se pregătește să înceapă. Și va fi tot pentru România", a scris Niculescu.

Cine e Luca Niculescu

Jurnalist, iar din 2000 redactor-şef al postului de radio RFI România, Luca Niculescu şi-a construit o carieră cu predilecţie în domeniul relaţiilor internaţionale: realizator, din 2006, al emisiunii „Afaceri externe” la canalul de televiziune Money Channel; moderator al mai multor emisiuni la canalul public TVR 1, între 2007-2012: „Arena publică”, „Europa ne priveşte” şi „Fără frontiere”, conform prezentării de pe site-ul MAE,

Din 2012, Luca Niculescu a moderat emisiunile „Imparţial” şi „Paşaport diplomatic” la Digi24.

A fost, totodată, corespondent permanent în România pentru mass-media din Franţa (France Info, France Culture, France Inter, TV5 şi cotidianul Libération).

Potrivit unor surse Ziare.com, în locul său la Paris va fi numită Luminița Odobescu, ambasador și diplomat de carieră, care deține funcția de consilier prezidențial pentru afaceri europene din data de 30 noiembrie 2021. Aceleași surse arată că Luca Niculescu urmează să primească o nouă funcție importantă în stat.

Quarterly Report - Editia 4

Ambiția lui Iohannis, dacă nu reușește să obțină șefia NATO. Cum și-ar împărți PSD și PNL poziții cheie la nivel european în funcție de parcursul șefului statului SURSE
Ambiția lui Iohannis, dacă nu reușește să obțină șefia NATO. Cum și-ar împărți PSD și PNL poziții cheie la nivel european în funcție de parcursul șefului statului SURSE
În contextul în care șefia NATO pare tot mai greu de obținut pentru Klaus Iohannis, șeful statului ar ținti și spre alte funcții la nivel european. PNL şi PSD vor să îşi împartă...
De ce discuția despre rachetele Patriot pentru Ucraina nu trebuia să ajungă în spațiul public. Analist: „Este o prostie să o aduci în prim plan și să o politizezi”
De ce discuția despre rachetele Patriot pentru Ucraina nu trebuia să ajungă în spațiul public. Analist: „Este o prostie să o aduci în prim plan și să o politizezi”
Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 7 mai, după o discuție cu președintele Joe Biden la Casa Albă, că România analizează opțiunea de a dona unul dintre sistemele sale de apărare...
#ambasador paris, #revocare ambasador, #luca niculescu, #Klaus Iohannis , #ambasador
Comentarii
C
CameleonPropinatiu
rank 1
Povestea acestui anbasador poate fi rezumata in doar trei cuvinte: