Ambasadorul Federației Ruse în România, Vladimir Lipaev, vorbește într-un interviu despre ”pericolul” modernizării armatei României, dar și cum SUA și NATO urmăresc ”transformarea” țării noastre într-un ”avanpost” anti-rus. Lipaev mai aminește în interviul dat agenției Izvestia, postat pe Facebook-ul ambasadei, și despre cum Bucureștiul ”încearcă să târască Republica Moldova în UE”.
Vladimir Lipaev susține că ”NATO este astăzi în mod evident iritată de situația în curs de dezvoltare pe linia contactului de luptă din Ucraina, iar Alianța încearcă, fără a-și implica direct forțele armate, să intervină din ce în ce mai mult în conflict și să crească gradul de escaladare a acestuia”.
Ambasadorul subliniază ”pericolul” modernizării armatei României:
”Nu se poate exclude ca în aceste scopuri să fie folosite și teritoriile statelor membre ale NATO cele mai apropiate de Rusia, inclusiv România. Pericolul unei asemenea perspective este confirmat de militarizarea țării în plină desfășurare – România își modernizează infrastructura militară, achiziționează noi tipuri de arme și echipamente militare scumpe și extinde baza aeriană Mihai Kogălniceanu, care se află la mai puțin de 400 km de Sevastopol.
Statele Unite și NATO nu își ascund intențiile de a transforma România într-un avanpost anti-rus și pledează pentru o creștere în continuare a contingentului Alianței staționat permanent în țară. Din 2016, un sistem american de apărare antirachetă a fost desfășurat în zona localității Deveselu.
În fiecare an, în țară au loc zeci de exerciții militare cu participarea țărilor membre ale Alianței. În cadrul manevrelor Dacian Spring – 2025, este planificat transferul în România a câtorva mii de soldați francezi și a zeci de echipamente militare. Toate aceste acțiuni reprezintă o amenințare pentru țara noastră și nu pot trece neobservate. Vedem că se întreprind acțiuni active împotriva Federației Ruse în domeniul militar. În același timp, chiar nu există nicio amenințare la adresa Bucureștiului din partea Moscovei.
Și aici se pune întrebarea: oare aceste pregătiri întăresc securitatea României? Desigur, asta trebuie să decidă politicienii români, dar trebuie să înțelegem că în NATO rolul principal îl au acum anglo-saxonii, adică SUA și Marea Britanie, care nu au considerat niciodată alte popoare și state ca parteneri cu drepturi depline. Pentru ei, aceste state sunt fie obiecte ale exploatării coloniale, care este rolul în general destinat Ucrainei, fie un instrument de realizare a ambițiilor lor geopolitice și economice.
Astăzi, apartenența la NATO nu garantează securitatea, ci, dimpotrivă, prezintă un risc serios din cauza caracterului agresiv și expansionist al Alianței”.
Diplomatul rus consideră că mulți români ”prețuiesc ideea reunificării cu R. Moldova, considerând-o istoric pe teritoriul lor”, dar ”în cercurile conducătoare nu este obișnuit să vorbească despre asta deschis. Cu toate acestea, unele partide politice încalcă acest tabu”.
”Trebuie să spun că aceasta găsește un anumit răspuns în rândul unei părți a populației.
Se pare că ei încearcă să târască R. Moldova în Uniunea Europeană, poate crezând că după aceasta problema fuziunii celor două țări se va rezolva de la sine. Desigur, aici se presupune că fuziunea ar trebui să aibă loc sub auspiciile României.
Timp de aproape 200 de ani, Moldova a făcut parte din Imperiul Rus și din Uniunea Sovietică, aceste secole nu pot fi șterse din istoria noastră. Este imposibil să ștergi identitatea națională a moldovenilor, pe care în România nu vor să o observe. Moldovenii există ca un popor independent, care are propriul său stat și se străduiește să-l dezvolte și nu pare că ar dori să-și abandoneze identitatea consacrată istoric. Și o parte indispensabilă a acestei identități este o conexiune cu Rusia și lumea rusă. A elimina această legătură înseamnă a anula oamenii în forma în care s-au format”, susține ambasadorul rus la București.
Vladimir Lipaev mai precizează că s-a atins ”cel mai scăzut nivel în relațiile bilaterale” dintre Rusia și România din ultimii 80 ani, iar ”această situație nu a apărut din inițiativa Rusiei”.
În opinia diplomatului, UE și NATO dictează României ce linie să adopte în politica externă:
”România este un stat membru al Uniunii Europene și NATO, urmează politicile externe și orientările ideologice care se formulează în aceste structuri. Linia de comportament dictată de Washington și Bruxelles lasă puțin loc pentru a urma un curs independent. Ei urmăresc cu atenție pentru a se asigura că nimeni nu se abate de la linia generală, orice astfel de încercări provoacă o alergie în birocrația europeană. Prin urmare, pe termen scurt, și poate chiar mediu, cu greu ne putem aștepta la vreo schimbare pozitivă semnificativă în relațiile noastre bilaterale”.
Ne-ati făcut voi, orcilor!
In al II-lea... Vezi tot