Cine sunt cei patru candidați pentru funcții de ambasadori. Toți au primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare de specialitate

Marti, 05 Septembrie 2023, ora 16:16
5812 citiri
Cine sunt cei patru candidați pentru funcții de ambasadori. Toți au primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare de specialitate
Cei patru candidați au primit aviz pozitiv FOTO Sitaru Janina / Facebook

Comisiile parlamentare reunite pentru politică externă şi pentru comunităţile de români din afara ţării au dat marţi, 5 septembrie, aviz favorabil, în unanimitate, candidaţilor pentru patru posturi de ambasador.

Au fost audiaţi şi avizaţi favorabil Genţiana Şerbu pentru Republica Kenya (cu acreditare şi în Republica Uganda, Republica Burundi, Republica Unită a Tanzaniei şi Republica Rwanda), Adriana Octavia Ciamba - nominalizată pentru Republica Lituania, Steluţa Arhire - nominalizată pentru Republica Democratică Socialistă Sri Lanka (cu acreditare şi în Republica Maldivelor) şi Valentin-Ciprian Muntean - nominalizat pentru Republica Tunisiană.

Ministerul Afacerilor Externe a propus noi ambasadori pentru ţările menţionate şi a precizat pe 24 iulie, într-un comunicat, că a urmărit, în stabilirea propunerilor, "criterii de profesionalism şi pregătire adecvate acestor posturi, pentru a asigura că reprezentarea României în afara graniţelor este realizată la cel mai înalt standard".

Genţiana Şerbu, îndeplineşte, din 2021, funcţia de director al Direcţiei America Latină şi Caraibe, din Centrala MAE, iar Adriana Octavia Ciamba îndeplineşte, din 2019, funcţia de însărcinat cu afaceri ad-interim în cadrul Ambasadei României în Republica Elenă, unde a mai activat în perioada 2012-2013. Ea a obţinut un aviz favorabil în unanimitate.

Steluţa Arhire a fost ambasador al României în Republica Slovacă în perioada 2016-2021, adjunct al şefului de misiune în cadrul Ambasadei la Washington (2011 - 2014) şi adjunct al şefului de misiune în cadrul Misiunii României de la Geneva (2006-2008).

Valentin-Ciprian Muntean îndeplineşte, din 2019, funcţia de director general al Departamentului Consular din Centrala MAE, gestionând "un număr mare de crize şi urgenţe consulare de o complexitate deosebită", potrivit MAE.

Între obiectivele prezentate de Genţiana Şerbu s-au aflat ridicarea nivelului de dialog politico-diplomatic, misiuni economice, activarea diplomaţiei parlamentare, promovarea imaginii şi a intereselor României.

"De asemenea se va urmări o proiectare a unei imagini corecte a României. (...) Se doreşte o abordare pragmatică care să fie realizata prin prisma analizei oportunităţii valorificării acestora, ţinând cont de contextul geopolitic, de reaşezările la nivel mondial şi de crizele mondiale suprapuse", a spus Georgiana Şerbu.

Adriana Octavia Ciamba, avizată favorabil în unanimitate, a subliniat că relaţiile bilaterale România - Lituania sunt unele bune, iar protocolul referitor la consultările bilaterale între Ministerele Afacerilor Externe din România şi Lituania, semnat în 2016, a dinamizat ritmul consultărilor bilaterale, care, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, acestea au căpătat un cu totul alt nivel. Aceasta a adăugat că este o provocare pentru viitoarea sa misiune de a găsi modalităţi de a întreţine permanent şi interesant dialogul dintre cele două state, dar şi pentru a lărgi cooperarea în plan european şi internaţional.

"Diplomaţia parlamentară este foarte importantă pentru promovarea intereselor ţării noastre. (...) O componentă foarte importantă a mandatului meu îl va reprezenta promovarea culturii, a imaginii României", a subliniat vorbitoarea.

În prezentarea sa, Steluţa Arhire a subliniat importanţa strategică a insulei, adăugând că locaţia geografică a Sri Lanka i-au conferit şi îi conferă o importanţă strategică şi astăzi.

"O prezenţă românească consolidată în regiune, cu acces direct la informaţiile referitoare la deciziile de politică internă şi externă a autorităţilor de la Colombo şi referitoare la evoluţiile geostrategice din regiune, reprezintă un avantaj pentru România. (...) România are un capital de simpatie deosebit în această ţară. Îmi propun să folosesc acest capital de prietenie în promovarea intereselor României, în promovarea diplomaţiei parlamentare, la nivelul relaţiilor economice bilaterale, la nivel sectorial", a arătat Steluţa Arhire.

Valentin-Ciprian Muntean a arătat că există potenţial pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale pe zona de cultură, de educaţie şi a adăugat că va urmări evoluţiile în relaţia cu Uniunea Europeană. El a dat asigurări că va contribui la dezvoltarea relaţiilor în plan politic, economic, a diplomaţiei parlamentare.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a dezvăluit joi, 23 mai, motivul pentru care va lansa o carte, explicând că a considerat că este bine să vină cu o descriere a tot ceea ce a însemnat...
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Pentru ca nu a acceptat să participe încă la o dezbatere televizată împreună cu candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, Nicușor Dan, actualul edil, este aspru criticat de...
#ambasadori romani, #ambasadorii romaniei, #audieri comisii specialitate , #ambasador