Ambrozia invadează în continuare localitățile din România unde autoritățile nu au dispus distrugerea plantei periculoase care poate cauza alergii grave. Chiar și în centrul Bucureștiului, pe un teren deținut de statul român, ambrozia răspândește polen la fiecare adiere de vânt. Amenzile nu par a fi suficiente pentru a-i convinge pe proprietari să-și curețe terenurile.
Datele UE estimează că până la 1 din 5 europeni sunt alergici la ambrozie, iar în cazuri foarte grave ambrozia poate provoca șoc anafilactic, ducând chiar la deces. Obligația proprietarilor de terenuri de a curăța tot anul terenurile de planta care provoacă alergii și amenzile nu par să rezolve situația.
Un teren de 10 hectare, chiar din centrul Bucureștiului, lângă Biblioteca Națională a României a fost invadat de planta periculoasă. Autoritățile din Sectorul 3 nu par să fie preocupate de asta, chiar dacă în jur locuiesc mii de oameni, potrivit TVRInfo.
Amenzile pot ajunge până la 5.000 lei pentru cetățenii care nu curăță terenurile deținute de ambrozie, de la un minim de 1.000 lei. Persoanele juridice au de plată între 10.000 și 20.000 dacă lasă ambrozia să crească pe proprietatea lor.
Printre simptomele alergiei la ambrozei se numără:
Tratamentul este stabilit de medicul alergolog în funcție de simptomele fiecărui pacient și de gravitatea afecțiunii. În principiu, tratamentul include antihistaminice și alte medicamente care combat alergiile. Durata terapiei este de 3 ani pentru majoritatea cazurilor.
Cel mai important avertisment pentru românii alergici la ambrozie este evitarea plimbărilor în intervalul zilnic 10.00-15.00, când nivelul de polen este cel mai ridicat.