Cum au reușit echipajele SMURD să salveze doi gemeni născuţi în ambulanţă după ce au intrat în stop cardio-respirator. "Datorită vouă două suflete sunt în viaţă"

Duminica, 16 Octombrie 2022, ora 14:25
2920 citiri
Cum au reușit echipajele SMURD să salveze doi gemeni născuţi în ambulanţă după ce au intrat în stop cardio-respirator. "Datorită vouă două suflete sunt în viaţă"
Medicii de pe Ambulanță FOTO Facebook/ DSU

Trei echipaje ale SMURD Târgu Mureş, formate din pompieri-paramedici, medici, asistenţi şi voluntari, au reuşit să salveze viaţa unei mame şi a doi gemeni care au intrat în stop cardio-respirator imediat după ce au fost născuţi într-o ambulanţă, a anunţat duminică, 16 octombrie, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Sâmbătă seara, un echipaj format din doi medici, un asistent şi un voluntar, care încadra o ambulanţă de Terapie Intensivă Mobilă SMURD (TIM), a fost solicitat să vină în sprijinul colegilor lor paramedici în vederea asistării unei naşteri la o sarcină gemelară de 30 săptămâni.

"La interval de câteva minute de la momentul solicitării, paramedicii care încadrau ambulanţa SMURD de prim-ajutor (EPA) anunţă că trebuie să se oprească deoarece pacienta se află pe punctul de a naşte. Astfel, la sosirea ambulanţei de terapie intensivă, primul nou-născut era deja expulzat şi era în îngrijirea membrilor echipajului de prim ajutor, aplicând manevrele obişnuite de aspirare a căilor aeriene, stimulare tactilă etc.

În ciuda aplicării corecte a protocolului, nou-născutul preluat deja de către medicii şi asistenţii SMURD de pe ambulanţa de terapie intensivă începuse să nu mai aibă respiraţii spontane, devenise cianotic, fără tonus muscular, intrând, din păcate, în stop cardio-respirator. Astfel, se iniţiază imediat manevre de resuscitare neonatală, având răspuns pozitiv după aproximativ 3-4 minute. Concomitent, echipajele SMURD examinau şi stabilizau proaspăta mămică", a precizat DSU, într-o postare pe Facebook.

După câteva minute, mama a născut cel de-al doilea copil, care se afla, de asemenea, în stop cardio-respirator, fiind iniţiate şi în acest caz manevrele de resuscitare neonatală care au avut succes.

Ulterior resuscitării, ambii nou-născuţi au fost asistaţi şi stabilizaţi de echipajul medical de pe ambulanţa de Terapie Intensivă Mobilă şi s-a solicitat în sprijin autosanitara de Terapie Intensivă Mobilă nou-născuţi pentru transportul în siguranţă şi în condiţii optime a micilor pacienţi.

"Amândoi nou-născuţii şi mama au ajuns bine şi în siguranţă la secţia Neonatologie, respectiv Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş", a transmis DSU.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă i-a felicitat pe cei nouă pompieri-paramedici, medici, asistenţi şi voluntari: "Datorită vouă, astăzi, două suflete sunt în viaţă. Tot datorită vouă, astăzi, o mamă poate privi către viitor cu speranţă, încredere şi iubire".

Echipajul TIM Mureş a fost format din dr. Vicaş Diana - medic specialist medicină de urgenţă, dr. Modiga Andrei - medic rezident medicină de urgenţă, asistent medical voluntar Szilágyi Annamária, student anul al III-lea medicină generală, voluntar Moldovan Daiana, plutonier adjutant Burlacu Alexandru - paramedic TIM, plutonier adjutant Prunea Petru - paramedic TIM Neonat. Echipa SMURD Rîciu a fost formată din plutonier Cocan Mihai, sergent major Turc Dinu şi sergent major Petra Răzvan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
O femeie şi patru copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 8 ani, au ajuns, joi seară, 18 aprilie, la spital fiind transportați de către echipaje medicale din Cluj. Cei cinci prezentau...
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 18 aprilie, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie...
#ambulanta, #medici, #gemeni, #nastere, #stop cardio respirator, #resuscitare , #ambulanta