Cum a ajuns un agresor să fie pedepsit doar cu o amendă de 3 980 de lei pentru moartea unui om. Dubiul care l-a scăpat de anii grei de închisoare

Marti, 13 Decembrie 2022, ora 21:50
4091 citiri
Cum a ajuns un agresor să fie pedepsit doar cu o amendă de 3 980 de lei pentru moartea unui om. Dubiul care l-a scăpat de anii grei de închisoare
Amendă penală pentru moartea unui om FOTO brasovmetropolitan.ro

Brașoveanul Ovidiu Nicolae T. a fost condamnat printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Brașov, din 8 decembrie 2022, la pedeapsa penală de 3 980 de lei, deși a fost acuzat de moartea unui om.

Bărbatul a fost trimis în judecată sub acuzația de lovituri și vătămări cauzatoare de moarte, după ce a bătut un individ fără adăpost. La scurt timp după agresiune, bărbatul a intrat în comă decedând în cele din urmă la spital.

Instanța a considerat că nu există probe obiective și științifice care să dovedească fără dubiu faptul că victima a murit din cauza bătăii primite, astfel că brașoveanul a scăpat doar cu o amendă penală de câteva zeci de mii de lei.

Noaptea fatidică

Pe 28 noiembrie 2019, Ovidiu Nicolae T. a fost trezit în toiul nopții de soția sa care remarcase o persoană care dădea târcoale mașinii familiei parcate în fața casei. Era trecut de ora unu noaptea, astfel că bărbatul s-a temut ca nu cumva un hoț să profite de întuneric și să fure ceva. A ieșit în fața casei și s-a îndreptat către suspect, dar atunci a realizat că are de-a face cu o persoană fără adăpost, aflată într-o stare avansată de ebrietate, care își găsea cu greu vorbele și echilibrul.

Proprietarul mașinii a încercat să-l îndepărteze pe om însă acesta nu a reacționat, motiv pentru care brașoveanul l-a lovit cu un pumn în față și l-a lăsat lat pe trotuar, ulterior intrând în casă. La ora 5 dimineața, când a plecat spre serviciu, Ovidiu Nicolae nu l-a mai găsit în fața porții pe cel pe care-l lovise în timpul nopții și și-a văzut de drum.

Avea să fie reținut în scurt timp, pentru că bărbatul fără adăpost pe care îl agresase fusese găsit în comă pe stradă de un trecător care a alertat autoritățile. Cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de luat vederi polițiștii au stabili cele întâmplate în cursul nopții, așa că într-o primă fază Ovidiu Nicolae a fost acuzat de lovituri cauzatoare de moarte (bărbatul fără adăpost murise în spital).

Îndoiala medicului legist

Parte din anchetă a fost și un medic legist a cărui analiză nu a putut elucida complet cauza morții. Conform raportului acestui medic, ”Nu se poate stabili obiectiv-științific o legătură de cauzalitate între leziunile cranio-meningo-cerebrale care au dus ulterior la deces și cel considerat al treilea moment traumatic, cu agresiunea asupra victimei, doar șederea prelungită a acesteia pe lângă autoutilitară (probabil într-o stare confuzională și nu inconștientă), fără a se putea exclude această eventualitate” și ”nu se poate stabili cert în care dintre cele 3 căderi la sol ale victimei s-au produs leziunile cranio-cerebrale tanatogeneratoare”.

Cu alte cuvinte, legistul nu a putut stabili dacă decesul a survenit din cauza pumnului primit sau din cauza căzăturilor anterioare agresiunii. Victima a fost surprinsă de camerele de luat vederi căzând de două ori pe stradă până să aibă conflictul cu brașoveanul.

Dat fiind concluziile medicului legist, atât Tribunalul Brașov cât și instanța ierarhic superioară, în speță Curtea de Apel Brașov, a decis că nu există suficient de multe probe care să-l incrimineze pe Ovidiu Niculae de moartea acelui bărbat. Agresorul a fost totuși condamnat pentru loviri și alte violențe, pedeapsa inițială dată de Tribunalul Brașov fiind de 2000 de lei amendă penală, dublată apoi de Curtea de Apel.

Ambele instanțe au respins inclusiv acțiunea civilă introdusă de surorile victimei care au cerut daune morale în valoare de 850.000 lei.

O tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată într-un cămin din SUA FOTO/VIDEO
O tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată într-un cămin din SUA FOTO/VIDEO
Autoritățile americane au anunțat că o tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată duminică, 21 aprilie, în campusul Universității de Stat din Delaware. Conform ABC News,...
Lovitură în piața media din România: încă un post TV cunoscut se închide definitiv
Lovitură în piața media din România: încă un post TV cunoscut se închide definitiv
Lovitură pe piața media din România: un cunoscut post de televiziune, cu o tradiție de 25 de ani, s-a închis. Canalul era deținut de fostul baron local PNL, Aristotel Căncescu. Postul de...
#amenda penala, #moarte, #omor, #crima, #sentinta, #brasov , #omor