Bărbat amendat cu 30.000 de lei pentru că avea acasă un dispozitiv de localizat cabluri în pereți. Procesul verbal abuziv, anulat în justiție

Autor: N.G.
Vineri, 20 Ianuarie 2023, ora 22:22
8698 citiri
Bărbat amendat cu 30.000 de lei pentru că avea acasă un dispozitiv de localizat cabluri în pereți. Procesul verbal abuziv, anulat în justiție
Dispozitivul de localizare a cablurilor pentru care a fost amendat bărbatul din Alba Iulia

Un bărbat din Alba Iulia, suspect într-un dosar penal, a fost amendat cu 30.000 de lei pentru că avea acasă un localizator de cabluri din pereți, care poate fi cumpărat din supermarket. Polițistul a confundat dispozitivul cu un detector de metale folosit în situri arheologice.

Bărbatul era judecat la momentul respectiv într-un dosar penal pentru furt de obiecte de patrimoniu din situri arheologice și era suspectat de defăimarea unor polițiști prin intermediul unor videoclipuri postate pe internet.

Amenda de 30.000 de lei a fost aplicată după o percheziție, din 9 decembrie 2021, la domiciliul bărbatului (Dan E.). „A fost identificat un detector de metale marca SMN-2002, fără serie, pentru care susnumitul nu a putut prezenta autorizație. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că susnumitul nu deține autorizație pentru deținerea detectorului”, a scris polițistul din IPJ Alba în procesul verbal încheiat în 11 ianuarie 2022.

Așa-zisul detector de metale era, în realitate, un localizator de cabluri electrice pe care susține că l-a cumpărat din piața de vechituri. Aparatul se vinde la liber în hipermarket-uri și costă circa 150 de lei.

Din descriere rezultă că poate localiza metal, conductori electrici și lemn la adâncimi cuprinse între 2,4 și 3,8 centimetri, fiind folosit în special pentru a detecta astfel de obiecte aflate în pereți.

Amenda aplicată de polițist

Bărbatul a contestat sancțiunea și a câștigat procesul al Judecătoria Alba Iulia. A fost anulat procesul verbal, iar IPJ Alba a fost obligat la plata a 1.020 lei cheltuieli judiciare. Hotărârea nu a fost motivată, astfel încât nici nu a putut fi contestată.

Persoana amendată a depus, în paralel, și o plângere penală pe numele polițistului pe care îl acuză de abuz în serviciu. Acesta a depus pe lângă plângere și o adresă oficială din partea Poliției municipiului București în care se susține că este vorba despre un dispozitiv pentru care nu este nevoie de obținerea unei autorizații de deținere „întrucât utilitatea acestuia este una casnică/industrială, putând fi folosit în construcții”.

Am vorbit și cu șeful de magazin din Alba Iulia care vinde astfel de dispozitive, care în urma verificării stocului mi-a spus că de la începutul ofertei au fost vândute circa 500 de astfel de aparate, prin urmare, dacă acestea s-ar autoriza de către poliție ar trebui să regăsim circa 500 de autorizații noi”, a declarat bărbatul.

Acesta a scăpat de dosarul penal pentru că instanța a ajuns la concluzia că faptele privind furtul de obiecte de patrimoniu s-au prescris.

#amenda, #abuz, #politie, #Alba, #localizator cabluri, #detector metale cautator comori , #justitie
Comentarii
Poza kondor
kondor
rank 5
Un singur cuvant :