Liniuța pentru care o firmă din Oradea, care a angajat 42 de bengalezi, a scăpat de o amendă uriașă

Luni, 06 Martie 2023, ora 03:40
24126 citiri
Liniuța pentru care o firmă din Oradea, care a angajat 42 de bengalezi, a scăpat de o amendă uriașă
Amenda aplicată de polițiștii de la Imigrări a fost anulată, dar sentința nu este definitivă FOTO Pixabay

O firmă din Oradea, amendată cu 100.000 de lei pentru că a primit la muncă 42 de bengalezi, fără ca muncitorii să aibă aviz de muncă, a obținut anularea sancțiunii în instanță pentru că polițiști au tras o liniuță la rubrica în care trebuia scris sediul societății.

Sancțiunea a fost aplicată în 10 august 2022, iar firma din Oradea a fost amendată cu 100.000 de lei pentru că „în perioada 07.07.2022 – 10.08.2022 a primit la muncă 42 de cetățeni bengalezi fără a avea aviz de angajare”.

În procesul prin care a cerut anularea, firma a arătat că „procesul – verbal este lovit de nulitate absolută în primul rând pentru că nu are prevăzut sediul contravenientului, iar în al doilea rând pentru că este în mod eronat este trecută data de 11.08.2022 ca data încheierii acestuia, în loc de 10.08.2022”. „Actul constatator este lovit și de nulitate relativă întrucât lipsește numărul de înregistrare în registrul comerțului și contul bancar al Trezoreriei unde trebuie achitată amenda”, s-a mai apărat societatea.

Pe fond, firma amendată cu 100.000 de lei s-a apărat susținând că „toți muncitorii străini identificați deținând o viză de lungă ședere pentru angajare în muncă”. „Mai mult, la data realizării controlului toți aceștia aveau depuse cereri pentru obținerea dreptului de ședere temporară, acestea fiind în curs de soluționare la data introducerii acțiunii”, s-a mai apărat firma în instanță.

Apărarea polițiștilor de la Imigrări

Polițiștii de la Imigrări au cerut menținerea sancțiunii, arătând că bengalezii „au formulat cererea pentru prelungirea dreptului de ședere temporară ulterior încheierii contractului individual de muncă cu 4 ore și începerii efectiv a activității lucrative”.

„Prin urmare bengalezii nu se încadrau într-una dintre categoriile străinilor exceptați de la obținerea avizului de muncă la momentul desfășurării activității lucrative”, au arătat polițiștii.

Referitor la faptul că în procesul-verbal nu a fost menționat sediul, polițiștii au arătat că „doar dintr-o eroare materială s-a omis consemnarea acestuia, însă din celelalte date de identificare (CUI, denumire, datele reprezentantului legal) rezultă clar persoana juridică sancționată”.

Polițiștii au mai arătat că reindividualizarea amenzii, adică transformarea în avertisment, nu se justifică, dată fiind gravitatea faptei. „Desfășurarea unei activități lucrative de către un străin fără aviz de angajare sau detașare este de natură să prejudicieze și forța de muncă autohtonă”, a arătat Serviciul de Imigrări.

Procesul-verbal, anulat integral

Judecătoria Oradea a dispus anularea procesului-verbal arătând că lipsa mențiunilor referitoare la sediul societății atrage nulitatea absolută a documentului.

Instanţa reține că nu este o simplă omisiune din partea agentului constatator, acesta în mod voit alegând să nu completeze această rubrică, la care trecut „-”.

Situația este diferită de cea în care se trece un sediu greșit sau parțial greșit, întrucât aici nu vorbim de o simplă eroare materială, ci ne aflăm în situația în care procesului – verbal îi lipsește cu desăvârșire una din mențiunile esenţiale, pe care legiuitorul a înțeles să le prevadă la art.17 sub sancțiunea nulității absolute, vătămarea fiind prezumată”, se arată în sentința Judecătoriei Oradea.

Judecătorul a mai arătat că liniuța de la rubrica „sediu” nu este singurul motiv de nulitate.

Se observă că data actului constatator, în exemplarul depus de către petent pare a fi 11.08.2022, în timp ce în exemplarul depus de intimat este 10.08.2022. Această neregularitate creează dubii inclusiv cu privire la data săvârșirii faptei (ținând cont că ambele părți au arătat că procesul – verbal a fost încheiat chiar la data controlului).

Chiar și cu privire la data săvârșirii faptei există diferențe între cele două exemplare, în cel depus de către petent existând o suprapunere între cifra „0” și cifra „1”, putând să se înțeleagă că data săvârșirii faptei este fie 10.08.2022, fie 11.08.2022 (cu atât mai mult cu cât în exemplarul petentului data procesului – verbal este 11.08.2022).

Este probabil că agentul constatator să fi consemnat din eroare 11.08.2022, iar ulterior a modificat în 10.08.2022, însă aceste modificări ar fi trebuit asumate prin semnătură. În caz contrar, se generează dubii cu privire la momentul în care au fost operate modificările asupra datei și, implicit, dubii atât în ceea ce privește data procesului – verbal (sancționată cu nulitatea relativă) și data săvârșirii faptei (sancționată cu nulitatea absolută)”, se mai arată în sentința Judecătoriei Oradea, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Temuta agenție de spionaj a Chinei iese din umbră: ”Suntem 1,4 miliarde de linii de apărare”
Temuta agenție de spionaj a Chinei iese din umbră: ”Suntem 1,4 miliarde de linii de apărare”
Într-un clip video care marchează Ziua Educației pentru Securitate Națională, temuta agenția de spionaj a Chinei a transmis un mesaj dur pentru chinezi: spionii străini sunt peste tot, scrie...
Cu cât a fost amendat românul beat care și-a lăsat câinele dintr-o rasă periculoasă liber și fără botniță într-un loc de joacă pentru copii
Cu cât a fost amendat românul beat care și-a lăsat câinele dintr-o rasă periculoasă liber și fără botniță într-un loc de joacă pentru copii
Jandarmii din Botoşani au dat amenda maximă prevăzută de lege unui bărbat care consumase băuturi alcoolice înainte de a-și lăsa câinele din categoria a II-a de câini periculoși liber la...
#amenda, #politisti, #imigrari, #oradea, #straini , #justitie