Greșeala pe care o fac polițiștii când filmează mașinile care merg cu viteză foarte mare pe autostradă. Cazul șoferiței care circula cu 198 km/h

Autor: N.G.
Sambata, 08 Aprilie 2023, ora 03:25
11911 citiri
Greșeala pe care o fac polițiștii când filmează mașinile care merg cu viteză foarte mare pe autostradă. Cazul șoferiței care circula cu 198 km/h
FOTO Arhivă Ziare.com

O greșeală pe care o fac des polițiștii rutieri îi scapă de amenzi și de suspendarea permisului pe șoferii vitezomani. De multe ori, procesele-verbale de contravenție sunt anulate pentru că magistrații nu își dau seama din filmări care este autovehiculul al cărui conducător auto este vizat.

Cu alte cuvinte, în filmarea depusă la instanță magistratul nu poate stabili cu certitudine care este autovehiculul vizat de către polițiștii rutieri.

Un astfel de caz se referă la un proces-verbal încheiat de polițiștii rutieri în 15 iulie 2022. O șoferiță a fost depistată că circula cu viteza de 152 de km/h pe autostrada A10, într-o zonă în care viteza era limitată la 100 de km/h.

În înregistrarea depusă de intimat, se observă permanent mai multe autoturisme care circulă în același sens în paralel și care par a avea viteze diferite. În momentul în care viteza măsurată de aparatul radar este de 152 km/h, pe filmare se observă două autoturisme care circulă pe aceeași bandă, una în fața celeilalte, iar în imaginea surprinsă instantaneu punctul de măsurare a vitezei indicat cu semnul + se suprapune parțial cu ambele autoturisme dintre care unul este cel condus de către petentă.

În acest context, instanţa consideră că probele suplimentare prezentate de intimat nu sunt suficiente pentru a răsturna prezumţia de nevinovăţie de care se bucură petenta, aşa încât dubiul care subzistă cu privire la viteza de deplasare a autovehiculului condus de petentă poate profita numai acestuia şi justifică reţinerea netemeiniciei actului sancţionator”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia, instanță care a analizat, pe fond, contestația depusă de femeie. Aceasta a fost amendată cu suma de 1.305 de lei şi s-a dispus sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.

Instanța a anulat procesul-verbal, dar hotărârea a fost contestată de către poliție. Un caz similar a avut loc în 21 aprilie 2022. Tot o femeie a fost sancționată cu 2.900 lei şi cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 120 de zile pentru că a circulat cu 198 km/h pe secțiunea de autostradă unde viteza era de 100 km/h. De asemenea, s-a mai reținut și faptul că petenta nu avea asupra sa permisul de conducere și cartea de identitate.

Șoferița a contestat procesul-verbal și a avut, de asemenea, câștig de cauză la fond. Motivarea instanței a fost aceeași: ”În înregistrarea depusă de intimat, se observă permanent două autoturisme care circulă în același sens în paralel și care par a avea viteze diferite. În momentul în care viteza măsurată de aparatul radar este de 198 km/h, pe filmare cele două autoturisme circulă aproape în paralel, iar în imaginea surprinsă instantaneu punctul de măsurare a vitezei indicat cu semnul + se suprapune parțial cu ambele autoturisme, unul dintre acestea fiind cel condus de către petentă.

În acest context, instanţa consideră că probele suplimentare prezentate de intimat nu sunt suficiente pentru a răsturna prezumția de nevinovăţie de care se bucură petenta, aşa încât dubiul care subzistă cu privire la viteza de deplasare a autovehiculului condus de petentă poate profita numai acesteia şi justifică reţinerea netemeiniciei actului sancţionator”.

Magistratul a menținut sancțiunea pentru lipsa permisului de conducere și a cărții de identitate. Cel mai probabil, ambele cauze a fost judecate de același magistrat. Și această hotărâre a fost contestată de reprezentanții poliției.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un bărbat susține că a încasat 48 de amenzi rutiere pe nedrept: ”Săptămâna trecută am primit 5 într-o singură zi!”
Un bărbat susține că a încasat 48 de amenzi rutiere pe nedrept: ”Săptămâna trecută am primit 5 într-o singură zi!”
Un bărbat din Italia vrea să dea în judecată autoritățile din Napoli după ce a primit nu mai puțin de 48 de amenzi rutiere, în ciuda faptului că nu ar fi condus niciodată în zona...
O nouă sancțiune care îl va înfuria pe Putin. Statele Unite limitează și mai mult veniturile Rusiei
O nouă sancțiune care îl va înfuria pe Putin. Statele Unite limitează și mai mult veniturile Rusiei
Sancţiunile SUA limitează activitatea tancurilor petroliere ale celui mai mare grup de transport maritim al Rusiei, Sovcomflot, a declarat marţi şeful companiei, în timp ce Washingtonul...
#amenda, #viteza, #Sofer, #autostrada, #sanctiune, #proces verbal , #amenda