O șoferiță lăsată fără permis a învins Poliția printr-o metodă folosită fără succes de mulți mai vitezomani

Duminica, 02 Octombrie 2022, ora 03:25
37437 citiri
O șoferiță lăsată fără permis a învins Poliția printr-o metodă folosită fără succes de mulți mai vitezomani
Poliția a fost prinsă folosind un aparat radar neomologat FOTO Poliția Română (arhivă)

O femeie amendată și lăsată fără permis pentru că a depășit cu peste 50 km/h limita de viteză maximă admisă a obținut anularea procesului-verbal pentru că Poliția nu a putut demonstra că aparatul radar care a surprins-o conducând cu viteză este omologat.

Mai mulți șoferi lăsați fără permis pentru viteză încearcă să obțină anularea sancțiunii cerând Poliției să prezinte certificatul de omologare a aparatului radar. De cele mai multe ori, vitezomanii pierd pentru că Poliția prezintă în instanță documentul care atestă omologarea aparatului radar.

O șoferiță din județul Hunedoara a obținut, însă, în instanță, anularea procesului-verbal prin care a fost lăsată fără permis pentru că Poliția nu a putut prezenta în instanță documentele de omologare a aparatului radar.

Concret, șoferița a fost amendată cu 1.305 lei și lăsată fără permis după ce a fost prinsă, la volanul unui Audi, conducând cu 107 km/h pe o porțiune pe care viteza maximă permisă era de 50 km/h.

Procesul-verbal de contravenție a fost contestat în instanță. Șoferița a arătat că „procesul-verbal contestat este lovit de nulitate absolută întrucât la constatarea contravenţiei reţinute în sarcina sa nu a fost folosit un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, aşa cum imperativ o cere art. 102 alin. 3 alin. e) din OUG nr. 195/2002”. „Fapta contravenţională a fost constatată prin mijloace nelegale”, a mai susținut reclamanta.

Poliția, prinsă în ofsaid

În procesul de la Judecătoria Deva, IPJ Hunedoara a cerut instanței să admită plângerea șoferiței, să anuleze sancțiunea pentru viteză (cu consecința restituirii permisului de conducere) și să mențină doar avertismentul aplicat femeii pentru că nu avea asupra sa documentele de identitate.

Judecătorul, în temeiul rolului activ pe care i-l conferă legea, le-a cerut polițiștilor de la IPJ Hunedoara să depună în instanță dovada omologării şi verificării metrologice a aparatului radar care a fost folosit la constatarea faptei contravenţionale. IPJ Hunedoara a transmis că nu deține un astfel de document.

Având în vedere răspunsul IPJ Hunedoara, Judecătoria Deva a anulat sancțiunea pentru viteză, redându-i șoferiței dreptul de a conduce.

„Instanţa reţine că intimatul nu a depus la dosar buletinul de verificare metrologică al aparatului radar. Mai mult, la solicitarea expresă a instanţei prin adresa dispusă la termenul de judecată din data de 06.06.2022, în sensul de a depune la dosar la dosar dovada omologării şi verificării metrologice pentru aparatul radar care a fost folosit la constatarea faptei contravenţionale ce formează obiectul prezentului dosar, în raport de data de 09.04.2022, intimata a depus răspuns în sensul că nu deţine acest înscris.

Aşadar, instanţa constată că nu s-a făcut dovada omologării şi verificării metrologice a mijlocului tehnic folosit la constatarea contravenţiei, motiv pentru care constatarea contravenţiei s-a realizat cu încălcarea dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din O.U.G. nr. 195/2002 şi a art. 102 alin. (3) lit.e) teza finală din acelaşi act normativ, enunţate anterior”, a arătat judecătorul în sentința rămasă definitivă prin neatacare.

Citește și:
O țară europeană prin care circulă milioane de români confiscă mașinile șoferilor prinși cu viteză excesivă
O țară europeană prin care circulă milioane de români confiscă mașinile șoferilor prinși cu viteză excesivă
O modificare legislativă din Austria prevede că șoferilor prinși cu viteză excesivă li se confiscă mașinile. În funcție de viteză, mașina poate fi confiscată pentru două săptămâni...
Cum a ajuns să fie amendată Primăria Brașov pentru un accident rutier cu 17 mașini implicate
Cum a ajuns să fie amendată Primăria Brașov pentru un accident rutier cu 17 mașini implicate
Poliţia a sancţionat contravenţional Primăria Braşov, care are în administrare porţiunea din DN 1 unde duminică dimineaţă s-a produs un accident în lanţ în care au fost implicate 17...