Spital din România, amendat pentru că are prea puțini angajați pentru a asigura îngrijirea pacienţilor: Suma uriașă pe care o are de plătit

Vineri, 07 Aprilie 2023, ora 08:25
2586 citiri
Spital din România, amendat pentru că are prea puțini angajați pentru a asigura îngrijirea pacienţilor: Suma uriașă pe care o are de plătit
Spitalul din Socola FOTO ziaruldeiasi.ro

Două controale ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au stabilit că două secţii ale Institutului Socola au mai puţini angajaţi decât necesarul pentru a asigura îngrijirea pacienţilor.

Soluţia găsită de inspectori a fost sancţionarea institutului cu o parte din sumele alocate în cadrul contractului, scrie ziaruldeiasi.ro.

La cele două controale ale CJAS care au avut loc în noiembrie 2019 şi ianuarie 2020, s=a constatat că în Secţia IX Cronici şi în secţia de paliaţie de la Bârnova numărul de personal este mai mic decât cel legal.

Institutul Socola, sancţionat cu 187.000 de lei

Institutul Socola a fost sancţionat cu 0,5% din valoarea contractului cu CJAS, respectiv 187.000 lei. Institutul nu a contestat rezultate controlului, dar nici nu a plătit, aşa că CJAS s-a adresat instanţei, cerând obligarea la plată.

În faţa judecătorilor, reprezentanţii Socola au arătat că le fusese imposibil să se încadreze în prevederile legale. Numărul de angajaţi necesari în secţia de paliaţie rezulta din normele stabilite printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii emis în februarie 2018.

Ordinul stabilea un termen de 12 luni pentru conformarea la măsurile dispuse. Reprezentanţii Institutului au precizat că termenul era prea scurt pentru a apuca să instruiască personalul pentru îngrijiri paliative. Magistraţii Judecătoriei nici nu au analizat argumentele aduse. Au constatat că Socola nu contestase rapoartele de control, deci şi le asumase. Prin urmare, trebuia să plătească.

Apelul declarat de Institutul de Psihiatrie a fost analizat de magistraţii Tribunalului.

Reprezentanţii institutului au explicat că nici nu se gândiseră să conteste rapoartele de control, fiind convinşi că o cerere de anulare a lor ar fi fost respinsă pe loc, ca inadmisibilă. Ei au afirmat însă că inspectorii CJAS nu arătaseră concret în ce fel fuseseră încălcate normele emise de minister. Nu se menţiona nici care ar fi fost numărul de angajaţi necesari pe secţii şi nici ce specialităţi ar fi trebuit să aibă aceştia ca lucrurile să fie în regulă. Argumentele aduse nu au avut nicio şansă în faţa judecătorilor. Aceştia au arătat că, dimpotrivă, nimic nu interzicea Institutului de Psihiatrie să atace rapoartele de control sau decizia de imputare a banilor, prin care se stabileau pretenţiile CJAS.

Pe fondul problemei, inspectorii CJAS arătaseră că după semnarea contractului cu Socola, numărul angajaţilor din cele două secţii scăzuse.

Era de datoria institutului să demonstreze că această reducere nu afecta furnizarea serviciilor medicale la care se angajase prin contract.

„Se poate observa faptul că apelanta nu doar că nu a contestat concluziile raportului de control, în sensul în care nu a afirmat că a respectat condiţiile care au stat la baza încheierii contractului de furnizare de servicii medicale, dar nu a contestat nici existenţa sau conţinutul documentelor despre care fac vorbire organele de control în rapoartele întocmite”, au argumentat magistraţii Tribunalului respingerea apelului declarat de Socola.

Ultima şansă a Institutului se va juca în faţa Curţii de Apel. Recursul a fost înregistrat miercuri, primul termen de judecată urmând a fi stabilit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Un bărbat susține că a încasat 48 de amenzi rutiere pe nedrept: ”Săptămâna trecută am primit 5 într-o singură zi!”
Un bărbat susține că a încasat 48 de amenzi rutiere pe nedrept: ”Săptămâna trecută am primit 5 într-o singură zi!”
Un bărbat din Italia vrea să dea în judecată autoritățile din Napoli după ce a primit nu mai puțin de 48 de amenzi rutiere, în ciuda faptului că nu ar fi condus niciodată în zona...
#amenda, #spital, #CJAS, #Iasi, #socola, #angajati, #ingrijire, #pacienti , #spitale
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Așa că, importul urgent de forță de muncă "de specialitate" e abso
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5