Rusia amenință Republica Moldova cu o ”confruntare militară”. Reacția Chișinăului după al doilea avertisment primit în 48 de ore

Joi, 01 Septembrie 2022, ora 16:22
20034 citiri
Rusia amenință Republica Moldova cu o ”confruntare militară”. Reacția Chișinăului după al doilea avertisment primit în 48 de ore
Minstrul rus de Externe, Serghei Lavrov FOTO Hepta

Chișinăul a reacționat joi, 1 septembrie, după amenințările directe ale Rusiei făcute în decurs de 48 de ore.

După ce a transmis că Rusia va apăra interesele rușilor din Republica Moldova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat joi Republica Moldova că o situaţie de ameninţare la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria, regiune separatistă din estul republicii, riscă să declanşeze o confruntare militară cu Moscova, potrivit Reuters.

Autorităţile moldovene trebuie să înţeleagă că crearea unor ameninţări la adresa securităţii forţelor de menţinere a păcii din Transnistria va fi considerată drept un atac, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, răspunzând la o întrebare despre situaţia din jurul Transnistriei la ceremonia de deschidere a noului an de învăţământ la Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO), potrivit RIA Novosti.

Rusia dispune de o forţă de menţinere a păcii în Transnistria de la începutul anilor 1990, când în urma unui conflict armat separatiştii proruşi au smuls cea mai mare parte a regiunii de sub controlul Chişinăului.

Moscova susţine că armata sa se află în stânga Nistrului pentru a menţine pacea şi stabilitatea, însă Chişinăul doreşte ca Rusia să-şi retragă Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR), creat pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a a URSS în regiune, şi transformarea misiunii de pace într-una de observatori civili, sub egida ONU.

”Toţi ar trebui să înţeleagă că orice acţiune care ar pune în pericol securitatea trupelor noastre (în Transnistria) va fi considerată - în conformitate cu dreptul internaţional - drept un atac asupra Rusiei, aşa cum s-a întâmplat în Osetia de Sud, când trupele noastre de menţinere a păcii au fost atacate de (fostul preşedinte georgian) Saakaşvili”, a afirmat Lavrov.

Acel incident, în 2008, a dus la un război de cinci zile în care forţele ruse au ocupat mai multe oraşe georgiene. La scurt timp după aceea, Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia.

Transnistria, care depinde puternic de sprijinul Moscovei, a raportat o serie de atacuri sporadice în aprilie, amplificând şi mai mult tensiunile deja crescute în urma invaziei Rusiei în Ucraina, care se învecinează cu Republica Moldova.

Reacția Chișinăului

Abordarea Chişinăului privind modul de rezolvare a conflictului transnistrean rămâne neschimbată şi vizează soluţionarea sa pe căi paşnice şi politice, a declarat Biroul Politici de Reintegrare într-o primă reacţie a autorităţilor moldovene la avertismentul transmis de ministrul rus de Externe, potrivit Deschide.md.

Mariana Sarî, ofiţerul de presă al Biroului Politici de Reintegrare, a declarat că autorităţile de la Chişinău îşi doresc să soluţioneze conflictul transnistrean ”pe căi paşnice şi politice, cu identificarea unei soluţii durabile şi atotcuprinzătoare, care să respecte caracterul unitar, suveran şi teritorial indivizibil al Republicii Moldova, consolidând statalitatea, reconstituind spaţiile unice şi completând reformele structurale asumate pe întreg teritoriul ţării”.

Referitor la declaraţia lui Serghei Lavrov făcută miercuri privind disponibilitatea Moscovei de a face totul pentru a apăra interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova, Biroul Politici de Reintegrare a subliniat că ”drepturile şi libertăţile acestora nu se încalcă (...) în raioanele din est (în domeniile public, educaţional, media etc)”. ”Mai mult, în negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol limba de comunicare şi de purtare a corespondenţei este limba rusă”, a adăugat reprezentanta acestui birou.

”În acelaşi timp, constatăm o limitare deliberată în regiunea transnistreană a drepturilor vorbitorilor de limbă română şi a cetăţenilor Republicii Moldova ce posedă acte de model naţional, care sunt catalogaţi drept străini şi cărora le este interzisă exercitarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale (libertatea de exprimare, libera circulaţie, educaţie în limba maternă, nediscriminarea pe criterii etnice şi de naţionalitate etc). Din această perspectivă, valorile democratice şi egalitatea în drepturi trebuie privite echitabil şi bazat pe garanţiile dreptului constituţional şi internaţional”, a comentat Mariana Sarî.

Totodată, ea a indicat că, în acest an, au avut loc şase întrevederi de lucru între Chişinău şi Tiraspol la nivel de reprezentanţi politici şi 12 şedinţe ale grupurilor de lucru sectoriale.

Reacția lui Iohannis când, în timpul unui discurs, a sunat un telefon în sală: ”Complicat, domnule ambasador...” VIDEO
Reacția lui Iohannis când, în timpul unui discurs, a sunat un telefon în sală: ”Complicat, domnule ambasador...” VIDEO
Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, 24 iulie, la Palatul Cotroceni, un discurs cu prilejul primirii șefilor de misiuni diplomatice, a șefilor oficiilor consulare și a directorilor...
România, pe ultimul loc în Europa cu privire la egalitatea de gen în politică. Câte femei au ajuns primari sau consilieri locali
România, pe ultimul loc în Europa cu privire la egalitatea de gen în politică. Câte femei au ajuns primari sau consilieri locali
România se menține pe ultimul loc la numărul de femei din viața politică. Alegerile din 9 iunie nu au adus vești bune în ceea ce privește egalitatea de gen, cu aproximativ 200 de femei...
#amenintare republica moldova, #Serghei Lavrov Rusia, #Transnistria, #confruntare militara , #Stiri Serghei Lavrov
  1. Avertizări de vreme severă imediată. Localitățile în care vor fi vijelii și va cădea grindină
  2. Scandalul de la Universitatea de Arhitectură București, la un alt nivel. Procurorii ar putea intra pe fir
  3. Un nou ”azil al groazei”, în Argeș. Un bărbat a murit după ce a fost neglijat și a făcut cangrenă la un picior
  4. Român denunțat de un primar din Italia, după ce a lăsat gunoiul pe o zonă verde. „Este corect să se ia măsuri penale”
  5. Avertizare pentru șoferii care circulă pe Autostrada Transilvania. Carosabilul, acoperit de apă
  6. Tragedie evitată în ultimul moment, în Capitală. O cisternă înaltă, plină cu combustibil, oprită înainte să intre în Pasajul Unirii VIDEO
  7. Momentul tragediei din Deltă. Copilul de 3 ani se îneacă în piscina hotelului după ce rămâne nesupravegheat câteva secunde VIDEO
  8. Rușii acuză SUA că intensifică tensiunile în regiunea Arctica. Care sunt implicațiile Chinei în regiune
  9. Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 județe. Care sunt zonele vizate
  10. Comisia Europeană a publicat al cincilea Raport privind Statul de Drept. Ministra Justiției: „Este cel mai bun de până acum”