Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 03:05
5633 citiri
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Numeroase partide au primit subvenție deși nu au trecut pragul parlamentar FOTO Ziare.com

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile din 2019 și 2020. Amenzile se ridică la o valoare totală de aproximativ 4,4 milioane de lei.

Astfel, AEP a controlat anul trecut modul în care formațiunile au respectat Legea finanțării partidelor politice, în special la capitolul venituri și cheltuieli. Pe lângă amenzi, AEP a confiscat și aproximativ 2.6 milioane de lei, tot ca urmare a neregulilor descoperite. În total, au fost sancționate 125 de partide, cea mai frecventă sancțiune fiind încălcarea articolului 43, respectiv 49, din legea 334/2006 cu privire la finanțarea activității partidelor și campaniilor electorale. Ambele articole din lege sunt strâns legate de transparența formațiunilor asupra modului în care aleg să-și cheltuiască subvenția de la stat.

Cea mai severă sancțiune

Cea mai mare amendă dată de către AEP a fost către partidul Forța Națională, în valoare de 80.000 de lei. Formațiunea a încălcat 11 articole din Legea finanțării, printre acestea regăsindu-se nepublicarea listei cu persoane fizice și juridice care au făcut donații către partid, refuzul de a prezenta către AEP documente privind diverse servicii cumpărate, cheltuirea din subvenție pe diverse lucruri care nu sunt prevăzute în lege ori surse de finanțare în afara legii. Mai mult, autoritatea a confiscat de la Forța Națională aproape 1,6 milioane de lei.

Deși la alegerile din 2016 nu a reușit să intre în Parlament, Forța Națională a dat semne că renaște după ce mai mulți parlamentari din ALDE s-au întors împotriva președintelui de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, și au ales să ignore decizia de a ieși de la guvernarea alături de PSD. Printre aceștia s-au regăsit Teodor Meleşcanu, Marian Cucşa, Alexandru Băişanu, Graţiela Gavrilescu sau Ion Cupă. Cu toate că formațiunea nu era oficial în Parlament, Forța Națională a ajuns să primească subvenție din ianuarie 2020 ca urmare a unei derogări de la Legea finanțării partidelor politice care permitea accesul la bani publici pentru fiecare partid cu membri în Parlamentul României.

Amenzile luate de partidele din actuala legislatură

Sancțiuni severe au luat și PNȚCD, respectiv PNL, care au trebuit să plătească câte 65.000 de lei pentru mai multe încălcări din lege. În primul caz, PNȚCD a fost reclamat pentru desfășurarea unor activități specifice societăților, nereguli cu privire la o serie de împrumuturi, dar și pentru difuzarea de materiale cu însemnele partidului fără un contract cu o societate specializată.

În cazul liberalilor, aceștia au fost amendați tot pentru probleme cu diverse împrumuturi, refuzul de a depune lista cu persoanele care au cotizat cel mai mult, precum și folosirea subvenției de la stat în alte scopuri decât cele prevăzute în lege.

În privința celorlalte partide aflate astăzi în Parlament, PSD a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că s-a împrumutat fără acte de la notar, că a primit bani de la diverși candidați iar sumele nu au fost trecute ca donații, cheltuieli în afara legii finanțării partidului și probleme de transparență. Aceeași sancțiune a primit-o și USR, pentru nepublicarea la timp în Monitorul Oficial a unei serii de documente precum și pentru folosirea veniturilor din subvenția pentru partide în alte scopuri decât cele prevăzute în lege. Nereguli au fost descoperite și la UDMR, amendat de AEP cu 15.000 de lei pentru nepublicarea mai multor documente precum și probleme la împrumuturi.

Cezar Gheorghe, expert în agricultură și membru al Mișcării „România Renaște!” (MRR), acuză PNL, PSD și USR că nu au făcut nimic pentru a preveni dezastrul provocat de inundații
Cezar Gheorghe, expert în agricultură și membru al Mișcării „România Renaște!” (MRR), acuză PNL, PSD și USR că nu au făcut nimic pentru a preveni dezastrul provocat de inundații
Cezar Gheorghe, expert în agricultură și membru al Mișcării România Renaște!”, a scris o postare pe Facebook prin care acuză partidele PNL, PSD și USR că nu au făcut nimic pentru a...
Militarii în rezervă şi poliţiştii de penitenciare protestează la sediile PSD și PNL după o "strategie politică ieftină de tergiversare"
Militarii în rezervă şi poliţiştii de penitenciare protestează la sediile PSD și PNL după o "strategie politică ieftină de tergiversare"
Poliţiştii de penitenciare și militarii în rezervă au anunțat proteste la sediile PSD și PNL marți, 17 septembrie. Promisiunile premierului Marcel Ciolacu și liderului PNL Nicolae Ciucă...
#amenzi partide politice, #subventie partide, #PSD, #PNL, #USR, #coalitie de guvernare , #partid
  1. Elena Lasconi promite desecretizarea cheltuielilor Administrației Prezidențiale: "E primul lucru pe care o să-l fac" VIDEO
  2. Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Ședința va avea loc în vremea prânzului
  3. Gafe ale prezidențiabililor. De la declarații controversate la greșeli de istorie ale principalilor candidați pentru Cotroceni ANALIZĂ
  4. Costurile deplasărilor lui Iohannis ar putea fi publice. Elena Lasconi: „Voi face publice toate cifrele când ajung la Cotroceni”
  5. Pe cine ar numi Nicolae Ciucă premier. „Avem cel puțin cinci variante”. Primele indicii oferite de liderul PNL
  6. De ce învățământul ar trebui să fie o prioritate națională. Mircea Geoană: „Noi mimăm reformele, educația e politizată"
  7. Liderul de partid care crede că PNL va trage ponoasele susținându-l pe Iohannis. „I-a ținut la guvernare, e rândul lui Ciucă să-l ducă pe spate"
  8. Disperarea președintelui Iohannis. Rămas pe dinafara politicii mari, își „manevrează” partidul pentru a-l face senator cu orice preț. „N-ar fi o problemă pentru PSD”
  9. CTP, decizie neașteptată. Cu cine va vota în primul tur la prezidențiale: ”Pentru că e singurul care avertizează mereu”. În turul doi poate da cu banul!
  10. Ciucă, despre contracandidații săi. Ce puncte slabe ar avea Ciolacu, Geoană și Lasconi. „El și-a servit partidul, eu mi-am servit țara”