Șoferii care parchează neregulamentar pot primi amenzi usturătoare în unele cazuri. În plus, acestea se adaugă la dosarul fiscal, astfel că persoana sancționată poate fi obligată să plătească amenda înainte de a putea achita alte taxe către stat.
Parcarea neregulamentară sau neplata taxei de parcare pot atrage amenzi semnificative pentru șoferi, potrivit Codului Rutier, dar acestea diferă în funcție de oraș.
Astfel, cuantumul amenzilor variază în funcție de localitate și tipul de contravenție.
În București, taxa de parcare, în unele zone, este de 5 lei pe oră, iar amenda pentru neplată ajunge la 200 de lei. La Iași, tariful este similar, dar amenzile sunt mult mai mari, între 1.000 și 2.000 de lei.
În Cluj, costul parcării variază între 0,77 și 3,93 euro, în funcție de zonă și durată, cu amenzi între 200 și 400 de lei. Poliția Rutieră poate aplica amenzi între 330 și 495 de lei pentru parcarea neregulamentară.
Unii șoferi aleg să plătească amenda imediat, beneficiind de o reducere la jumătate din valoare, în timp ce alții amână plata ani de zile.
Dacă nu achitați amenda de parcare, aceasta va fi adăugată la istoricul fiscal local. Veți fi informat despre sancțiune când veți plăti alte taxe la Primărie și nu veți putea achita alte dări până nu plătiți amenda, scrie Libertatea.ro.
În cazuri extreme, primăria poate solicita executarea silită, ceea ce poate duce la poprirea conturilor.
Orice sancțiune aplicată la mai mult de 6 luni de la fapta comisă se prescrie automat.
De asemenea, executarea sancțiunii se prescrie dacă procesul-verbal nu este comunicat în 2 luni de la aplicare.
Dreptul statului de a cere executarea silită se prescrie în 5 ani de la 1 ianuarie al anului următor aplicării sancțiunii.
Așadar, dacă autoritățile nu respectă aceste termene, contravenientul poate scăpa de amendă.
Masini parcate pe trotuar, taxa de... Vezi tot