Prefectul Capitalei îl contrazice pe ministrul Sănătății. ”Nu va fi obligatorie purtarea măştii în școli în niciun caz”

Vineri, 19 August 2022, ora 12:58
1668 citiri
Prefectul Capitalei îl contrazice pe ministrul Sănătății. ”Nu va fi obligatorie purtarea măştii în școli în niciun caz”
Copilul poartă mască în sala de clasă FOTO: Pixabay.com

Numărul infectărilor de Covid-19 este în continuare destul de mare în România, iar tulpina din prezent, deși nu provoacă forme grave, este mult mai infecțioasă față de primele variante.

În aceste condiții, miniștrii Educației și Sănătății iau în calcul purtarea măștilor de protecție în școli. Nu de aceeași părere este și prefectul Capitalei.

Toni Greblă a dat asigurări că masca nu va fi obligatorie în şcoli, şi nici nu vor fi luate măsuri sanitare speciale, scrie Adevărul. Prefectul s-a întâlnit cu secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, pentru a verifica stadiul în care se află toate unităţile de învăţământ din Bucureşti, cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar, potrivit Edupedu.

Legat de purtarea măştii în şcoli, oficialul a spus: „Nu va fi obligatorie purtarea măştii în niciun caz, pe ceea ce ştim astăzi”.

Întrebat dacă vor fi luate măsuri sanitare în contextul în care creşte numărul cazurilor de COVID-19 în România, prefectul Capitalei a spus că „nu, nu am discutat acest aspect, dar după părerea mea nu avem un val îngrijorător pentru vreo epidemie, vor fi făcute acţiunile obişnuite de dezinsecţie, de dezinfecţie la unităţile şcolare, însă alte măsuri suplimentare nu are nimeni în vedere pentru începerea anului şcolar, sperăm să înceapă în condiţii cât mai normal posibile”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că recomandă folosirea măştii de protecţie în şcoli şi consideră că, dacă sălile de clasă sunt aerisite şi sunt asigurate condiţii de igienă la grupurile sanitare, „lucrurile pot fi ţinute sub control” în privinţa cazurilor de COVID, după ce începe şcoala.

Efectele asupra creierului rămân ridicate şi după doi ani

Supravieţuitorii epidemiei de COVID-19 rămân cu un risc mare de tulburări psihice, demenţă şi afecţiuni similare timp de cel puţin doi ani, potrivit unui studiu de amploare care evidenţiază povara tot mai mare a bolilor cronice lăsate în urma pandemiei, scrie Bloomberg.

Mai exact, deficitele cognitive cunoscute colocvial sub numele de „ceaţă cerebrală”, epilepsia, convulsiile şi alte tulburări mintale şi de sănătate a creierului pe termen mai lung au rămas ridicate 24 de luni mai târziu, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Lancet Psychiatry.

Constatările, bazate pe dosarele a peste 1,25 milioane de pacienţi, se adaugă la dovezile privind potenţialul virusului de a provoca daune profunde sistemului nervos central şi de a accentua povara globală a demenţei – care a costat aproximativ 1,3 trilioane de dolari în anul în care a început pandemia. Cercetătorii de la Oxford au arătat în martie că până şi un caz uşor este asociat cu o contracţie a creierului echivalentă cu până la un deceniu de îmbătrânire normală.

Citește și:
Iohannis laudă societatea civilă pentru implicarea în dezvoltarea țării: ”România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică!”
Iohannis laudă societatea civilă pentru implicarea în dezvoltarea țării: ”România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică!”
Preşedintele Klaus Iohannis i-a felicitat miercuri, 28 septembrie, pe reprezentanţii societăţii civile pentru implicarea în proiecte care au schimbat vieţi în ultimii 20 de ani şi care...
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Comentarii
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5
Infractorul grebla stie mai bine, nu va fi nimic obligatoriu NICI