Ana Birchall a convocat pentru prima oara Comisia MCV. Iata ce s-a stabilit

Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 14:46
6833 citiri
Ana Birchall a convocat pentru prima oara Comisia MCV. Iata ce s-a stabilit

Luni dimineata a avut loc reuniunea Comisiei MCV, convocata si condusa de Ana Birchall, la sediul Ministerului Justitiei.

Conform unui comunicat de presa al MJ, agenda discutiilor a inclus stabilirea pasilor necesari pentru elaborarea unui plan de actiune cu masuri concrete pentru indeplinirea obiectivelor de referinta ale MCV, demers absolut necesar pentru ridicarea acestui mecanism.

"A fost astfel relansat dialogul si procesul de consultare pe plan intern in vederea obtinerii unui consens national pentru realizarea obiectivelor MCV", potrivit sursei citate.

"In cadrul intalnirii de azi, am pus bazele unui dialog onest, transparent, cu buna-credinta si loialitate, intre toate institutiile, reprezentand toate cele trei puteri ale statului, precum si cu asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, pentru stabilirea pasilor de urmat si a masurilor concrete in vederea finalizarii Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Obiectivul central al Ministerului Justitiei este de a stabili o linie strategica si de a identifica solutii viabile la problemele invocate in cadrul MCV, care sa ofere garantii de ireversibilitate a progreselor in justitie. Sunt convinsa ca numai lucrand impreuna vom putea finaliza MCV intr-un termen predictibil si demonstra sustenabilitatea reformelor promovate si ireversibilitatea progreselor obtinute in domeniul justitiei, pentru a asigura domnia legii. Multumesc tuturor celor prezenti astazi pentru deschiderea la dialog si disponibilitatea de a colabora pentru atingerea obiectivului nostru comun - ridicarea MCV", a declarat ministrul Justitiei, Ana Birchall, citata in comunicat.

Ce s-a stabilit

In cadrul intalnirii s-a stabilit, intre altele, ca reuniunile Comisiei MCV sa aiba loc trimestrial sau ori de cate ori este nevoie. In plus, la acestea trebuie sa participe cu statut de invitati permanenti si asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, precum si reprezentanti ai Senatului si ai Camerei Deputatilor.

"In termen de 3 saptamani fiecare institutie si asociatie participanta sa comunice concluziile propriei analize asupra ultimului Raport MCV, urmand ca pe baza acestora sa fie elaborat un calendar integrat de masuri / plan de actiune care va contine masurile si actiunile necesare pentru indeplinirea fiecarei recomandari, responsabili, resurse necesare si termene pentru realizarea respectivelor actiuni, avand ca obiectiv ridicarea MCV", se mai arata in comunicat.

De asemenea, s-a stabilit infiintarea unui grup interinstitutional, "cu participarea asociatiilor profesionale, care sa identifice solutiile care pot intruni un larg consens pentru modificarea legilor justitiei si care sa sprijine activitatea Comisiei MCV".

"Grupul de lucru interinstitutional privind punerea in acord a Codului penal si a Codului de procedura penala cu deciziile Curtii Constitutionale isi va continua separat activitatea sub egida Comisiei MCV", potrivit documentului.

In fine, s-a stabilit si o metodologie de consultare rapida in situatii de urgenta, pe cale electronica, a membrilor Comisiei MCV, a asociatiilor profesionale a judecatorilor si procurorilor si a reprezentantilor Parlamentului Romaniei.

De mentionat ca este posibil ca azi sa fie ultima zi de mandat a Anei Birchall, pentru ca la aceasta ora in Parlament se da votul pentru Guvernul Orban, iar in locul ei ar putea veni Catalin Predoiu.

Citeste si:
Ministrul care va demisiona astăzi din guvernul condus de Florin Cîțu. Ce reproșuri îi sunt aduse premierului
Ministrul care va demisiona astăzi din guvernul condus de Florin Cîțu. Ce reproșuri îi sunt aduse premierului
Adrian Oros a anunţat marţi dimineaţa, 28 septembrie, că îşi va părăsi funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precizând că "pentru premierul Florin Cîţu,...
Ce se va discuta în prima ședință a noului Biroul Executiv Naţional de după congresul PNL
Ce se va discuta în prima ședință a noului Biroul Executiv Naţional de după congresul PNL
Biroul Executiv Naţional al PNL este convocat marţi, 28 septembrie, în prima şedinţă în noua componenţă, după congresul partidului din 25 septembrie. Preşedintele PNL, premierul...
Sursa: Ziare.com