Ziare.com

Birchall ii scrie din nou Liei Savonea si ii arata ca CSM risca sa nu aiba sediu in viitorul Cartier al Justitiei

de Ionel Stoica
Joi, 17 Octombrie 2019, ora 15:52

   

Birchall ii scrie din nou Liei Savonea si ii arata ca CSM risca sa nu aiba sediu in viitorul Cartier al Justitiei
Ministrul Justitiei, Ana Birchall, i-a scris din nou presedintelui CSM, Lia Savonea, sa se hotarasca ce face in cazul viitorului sediu CSM: continua procedurile pentru cumpararea unui spatiu de pe piata libera, achizitie estimata la 18 milioane de euro, sau opteaza pentru a primi loc in viitorul "Cartier al Justitiei".

In cazul in care Lia Savonea opteaza pentru un sediu in viitorul "Cartier al Justitiei", cei 18 milioane de euro vor fi redirectionati catre instantele de judecata, care au fonduri insuficiente.

In cazul in care sefa CSM insista pentru un sediu nou, Consiliul nu va mai avea un imobil in Cartierul Justitiei.

Prima scrisoare

Scrisoarea Anei Birchall a fost trimisa pe 16 octombrie 2019. Este a doua oara cand ministrul Justitiei ii scrie Liei Savonea pe aceasta tema.

"In baza principiului evitarii dublei finantari din fonduri publice, CSM nu poate beneficia de doua sedii noi - unul in curs de cumparare din piata libera si altul in curs de proiectare in cadrul proiectului complex de regenerare urbana - cartierul pentru justitie - ambele finantate din fonduri publice," se arata in documentul din 30 septembrie.

Citeste si: Birchall ii scrie Liei Savonea ca CSM primeste un sediu nou in "Cartierul Justitiei" si sa nu arunce 18 milioane de euro pentru achizitia unui imobil

In documentul transmis ieri, Birchall precizeaza ca Guvernul a intocmit Strategia Fiscal Bugetara pentru perioada 2019-2021, care prevede la capitolul "Politica in domeniul Justitiei" - finantarea Cartierului pentru Justitie.

"Aceeasi strategie fiscal bugetara nu face nicio referire la achizita unui sediu separat pentru CSM in afara Cartierului Justitiei, indiferent de sursa posibila de finantare (buget de stat, fonduri nerambursabile etc.). O astfel de prevedere nu putea fi inclusa in Strategie, deoarece ar fi fost contrara principiului eficientei utilizarii fondurilor publice limitate - indiferent de sursa - si celui al gestionarii prudente a resurselor bugetare, prevazute de Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara", arata ministrul Justitiei.

Birchall reaminteste ca principiul evitarii dublei finantari este reglementat la nivel comunitar, prin Regulamentul (CE) nr. 1828/2006 al Comisiei din 8 decembrie 2006, cu impact comunitar asupra gestionarii nationale a fondurilor nerambursabile.

Finantarea: Imprumut de la Banca Mondiala

Pe de alta parte, finantarea Cartierului pentru Justitie se va asigura prin fonduri rambursabile (imprumut de la Banca Mondiala si cofinantare din bugetul de stat), acestea din urma fiind instrumente financiare mai oneroase decat fondurile nerambursabile, "pentru ca vor trebui restituite de statul roman inclusiv cu dobanda."

"In acest context, subliniem inca o data faptul ca, daca CSM nu va fi inclus in Nota Conceptuala a Cartierului pentru Justitie aflata in prezent in curs de definitivare, nu va putea fi inclus nici in etapele subsecvente de proiectare si executie care au la baza Nota Conceptuala si care se vor derula in anii urmatori cu finantarea de la Banca Mondiala.

Astfel, CSM nu va mai putea face parte din cadrul proiectului Cartierul pentru Justitie, alaturi de celelalte institutii beneficiare, printre care se numara chiar si institutiile aflate in coordonarea CSM, respectiv Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri si Inspectia Judiciara.

In concluzie, va adresam rugamintea de a analiza aspectele suplimentare prezentate anterior si de a ne comunica daca decizia CSM este aceea de a fi parte in continuare din cadrul proiectului Cartierul pentru Justitie sau de a finaliza procedura de achizitie a unui nou sediu in afara Cartierului."

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3955 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Putin ii pasa

lui madam savonea de viitorul CSM, ea este preocupata de apararea infractorilor pe ultima suta, grija ei cea mare este numirea lui florea la SS si razboiul cu magistratii care nu sunt cu psd.
Asta ar trebui zburata cat mai repede pentru ca depaseste orice masura.

 

Jilava z1, oare presedintele tau, al falsificator de acte,

zicea azi ca va face tot ce poate sa nu se admita vre-o propunere a Vioricai pt postul de comisar, motivat de faptul ca guverunul, deci si pisi Ana au cazut la votul pe motiune !
Poi a pitzi Ana nu este si ea demisa de votul parlamentarilor, sau ea este exclusa ???
Hot la faslifiator trage !

Mai Gurgui

ori eti prost, ori esti prost. Decide-te!

Bai nea cucui

vorbeste despre subiectul articolului si nu mai bate campii


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor