Birchall ii scrie din nou Liei Savonea si ii arata ca CSM risca sa nu aiba sediu in viitorul Cartier al Justitiei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 17 Octombrie 2019, ora 15:52
6281 citiri
Birchall ii scrie din nou Liei Savonea si ii arata ca CSM risca sa nu aiba sediu in viitorul Cartier al Justitiei
Foto: Facebook/ Ana Birchall

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, i-a scris din nou presedintelui CSM, Lia Savonea, sa se hotarasca ce face in cazul viitorului sediu CSM: continua procedurile pentru cumpararea unui spatiu de pe piata libera, achizitie estimata la 18 milioane de euro, sau opteaza pentru a primi loc in viitorul "Cartier al Justitiei".

In cazul in care Lia Savonea opteaza pentru un sediu in viitorul "Cartier al Justitiei", cei 18 milioane de euro vor fi redirectionati catre instantele de judecata, care au fonduri insuficiente.

In cazul in care sefa CSM insista pentru un sediu nou, Consiliul nu va mai avea un imobil in Cartierul Justitiei.

Prima scrisoare

Scrisoarea Anei Birchall a fost trimisa pe 16 octombrie 2019. Este a doua oara cand ministrul Justitiei ii scrie Liei Savonea pe aceasta tema.

"In baza principiului evitarii dublei finantari din fonduri publice, CSM nu poate beneficia de doua sedii noi - unul in curs de cumparare din piata libera si altul in curs de proiectare in cadrul proiectului complex de regenerare urbana - cartierul pentru justitie - ambele finantate din fonduri publice," se arata in documentul din 30 septembrie.

In documentul transmis ieri, Birchall precizeaza ca Guvernul a intocmit Strategia Fiscal Bugetara pentru perioada 2019-2021, care prevede la capitolul "Politica in domeniul Justitiei" - finantarea Cartierului pentru Justitie.

"Aceeasi strategie fiscal bugetara nu face nicio referire la achizita unui sediu separat pentru CSM in afara Cartierului Justitiei, indiferent de sursa posibila de finantare (buget de stat, fonduri nerambursabile etc.). O astfel de prevedere nu putea fi inclusa in Strategie, deoarece ar fi fost contrara principiului eficientei utilizarii fondurilor publice limitate - indiferent de sursa - si celui al gestionarii prudente a resurselor bugetare, prevazute de Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara", arata ministrul Justitiei.

Birchall reaminteste ca principiul evitarii dublei finantari este reglementat la nivel comunitar, prin Regulamentul (CE) nr. 1828/2006 al Comisiei din 8 decembrie 2006, cu impact comunitar asupra gestionarii nationale a fondurilor nerambursabile.

Finantarea: Imprumut de la Banca Mondiala

Pe de alta parte, finantarea Cartierului pentru Justitie se va asigura prin fonduri rambursabile (imprumut de la Banca Mondiala si cofinantare din bugetul de stat), acestea din urma fiind instrumente financiare mai oneroase decat fondurile nerambursabile, "pentru ca vor trebui restituite de statul roman inclusiv cu dobanda."

"In acest context, subliniem inca o data faptul ca, daca CSM nu va fi inclus in Nota Conceptuala a Cartierului pentru Justitie aflata in prezent in curs de definitivare, nu va putea fi inclus nici in etapele subsecvente de proiectare si executie care au la baza Nota Conceptuala si care se vor derula in anii urmatori cu finantarea de la Banca Mondiala.

Astfel, CSM nu va mai putea face parte din cadrul proiectului Cartierul pentru Justitie, alaturi de celelalte institutii beneficiare, printre care se numara chiar si institutiile aflate in coordonarea CSM, respectiv Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri si Inspectia Judiciara.

In concluzie, va adresam rugamintea de a analiza aspectele suplimentare prezentate anterior si de a ne comunica daca decizia CSM este aceea de a fi parte in continuare din cadrul proiectului Cartierul pentru Justitie sau de a finaliza procedura de achizitie a unui nou sediu in afara Cartierului."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ana Birchall Lia Savonea, #Ana Birchall Sediu CSM, #Ana Birchall CSM , #ministrul Justitiei