Birchall anunta ce schimbari vrea in Codurile Penale dupa cazul Caracal

Joi, 22 August 2019, ora 15:25
9302 citiri
Birchall anunta ce schimbari vrea in Codurile Penale dupa cazul Caracal
Foto: Facebook/ Ana Birchall

Ana Birchall a prezentat, joi, concluziile si propunerile grupului de lucru reunit la nivelul Ministerului Justitiei, dupa ce premierul Viorica Dancila a declarat ca isi doreste sanctiuni drastice si inasprirea legislatiei penale pentru criminali, violatori si pedofili si ca, in acest sens, va da o ordonanta de urgenta.

Ministrul Justitiei a precizat ca, in urma analizei, s-au constatat deficiente in modul de incriminare a infractiunii de "lipsire de libertate in mod ilegal".

Totodata, a spus Birchall, in momentul de fata, beneficiul liberarii conditionate se acorda prea usor persoanelor condamnate pentru infractiuni grave indreptate impotriva persoanei.

Ministrul Justitiei a mai precizat ca exista necorelari intre Constitutia Romaniei si Codul de Procedura Penala in materia perchezitiei domiciliare si a infractiunii flagrante.

Potrivit Anei Birchall, Guvernul vrea sa ia masuri ferme pentru a proteja viata si siguranta romanilor, pe de o parte, si pentru a descuraja prin pedepse exemplare, inclusiv detentiunea pe viata, infractiunile grave care atenteaza la viata si la integritatea persoanei.

"Omorul, violul, rapirile, traficul de persoane, pedofilia trebuie pedepsite exemplar. Majorand pedepsele pentru infractiunea de lipsire de libertate, respectiv rapire, se poate ajunge inclusiv la aplicarea pedepsei detentiunii pe viata", a spus ministrul Justitiei.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT desfasurarea briefingului:

- Din dispozitia doamnei premier a fost constituit un grup de lucru care a analizat legislatia penala.

- Tragedia precum cea de la Caracal ne-a aratat ca nu putem sa fim indiferenti.

- Guvernul intervine si ia masuri. Dreptul la viata, libertate trebuie sa aiba cea mai inalta protectie.

- Scopul nostru este ca autoritatile sa poata actiona si au nevoie de instrumente potrivite. In urma analizei, am constatat deficiente. Beneficiul liberarii conditionate se acorda mult prea usor.

- Va asigur ca scopul nostru este de a avea reglemantari care sa previna tragedii precum cea de la Caracal.

- Fac apel la cei care au un cuvant de spus sa ne ajute ca pachetul legislativ sa previna tragedii si sa sanctioneze aspru asemenea fapte.

- Intarim lupta impotriva retelelor de criminalitate organizata.

- Din analiza grupului de lucru a rezultat necesitatea unor modificari in legislatia penala.

- In ceea ce priveste rapirea, propunem o incriminare mult mai aspra. Se propune incriminarea in mod distinct cu o pedeapsa de la 2-8 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

- In ceea ce priveste liberarea conditionata, propunem obligativitatea indeplinirii cumulative pentru eliberarea conditionata si cresterea limitei de varsta de la 60 la 65 de ani.

- In ceea ce priveste perchezitia, cererea prin care se solicita incuviintarea efectuarii perchezitiei domiciliare se solutioneaza de indata, in camera de consiliu, fara citarea partilor. Participarea procurorului este obligatorie.

- Perchezitia domiciliara nu poate fi inceputa inainte de ora 6:00 sau dupa ora 20:00. Perchezitia poate fi efectuata si in intervalul orar 20:00 - 6:00 in cazul infractiunii flagrante sau cand perchezitia urmeaza sa se efectueze intr-un local deschis publicului la acea ora.

- In contextul intensificarii luptei contra criminalitatii, a traficului de persoane, a terorismului, a criminalitatii organizate, este necesar ca unele infractiuni sa fie cercetate de o structura specializata a Ministerului Public, respectiv DIICOT.

- Printre altele, propunem extinderea competentelor DIICOT si la variantele agravante ale infractiunii de lipsire de libertate, in mod ilegal, prin rapire, precum si la infractiunea de sclavie, avand in vedere gravitatea acestor fapte.

- Cauzele inregistrate la DIICOT, respectiv la parchete, anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, se solutioneaza de catre aceasta structura specializata, respectiv de catre parchetele competente anterior.

- Guvernul Romaniei intervine si ia masuri ferme pentru a proteja viata si siguranta romanilor, pe de o parte, si pentru a descuraja prin pedepse exemplare, inclusiv detentiunea pe viata, a infractiunilor grave care atenteaza la viata si la integritatea persoanei. Omorul, violul, rapirile, traficul de persoane, pedofilia trebuie pedepsite exemplar.

- Majorand pedepsele pentru infractiunea de lipsire de libertate, respectiv rapire, se poate ajunge inclusiv la aplicarea pedepsei detentiunii pe viata.

Dancila a abandonat ideea referendumului

Premierul Viorica Dancila a declarat la inceputul lunii august ca isi doreste sanctiuni drastice si inasprirea legislatiei penale pentru criminali, violatori si pedofili si ca, in acest sens, va da o ordonanta de urgenta.

"Am spus ca vreau sanctiuni drastice pentru criminali, violatori si pedofili.

Voi da OUG pentru instituirea pedepsei cu inchisoarea pe viata, respectiv inasprirea pedepselor pentru aceste fapte. Am zero toleranta pentru lipsa de umanitate si lipsa de respect fata de cetatean", a spus prim-ministrul Viorica Dancila.

Anuntul premierului a fost facut dupa ce anterior declarase ca analizeaza posibilitatea convocarii "unui referendum de consultare a romanilor pentru inasprirea drastica a pedepselor pentru crima, viol, pedofilie".

Eveniment Quarterly Report

Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
Preşedintele AUR George Simion a declarat că cei de la USR i-au transmis că nu vor semna cu AUR moţiunea de cenzură pentru că sunt extremişti, iar el le-a transmis “daţi-vă jos de pe...
#Ana Birchall OUG justitue, #ANA Bicrhal OUG coduri penale, #Dancila OUG coduri penale , #ministrul Justitiei