Ce spune interimara Birchall despre Licu la sefia Parchetului si oamenii lui Toader

Luni, 06 Mai 2019, ora 10:35
9345 citiri
Ce spune interimara Birchall despre Licu la sefia Parchetului si oamenii lui Toader
Foto: Arhiva Facebook/ Ana Birchall

Ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, spune ca responsabilitatea de a oferi informatii publice cu privire la delegarea lui Bogdan Licu, ca interimar, la sefia Parchetului General, apartine CSM. Birchall crede, insa, ca delegarea lui Licu are baza legala.

"Asa cum am anuntat, procedura va fi reluata si, cand o sa decid, o sa vin in fata dumneavoastra si o sa prezint toate informatiile de interes cu aceeasi transparenta si profesionalism. Am decis revocarea (procedurii - n.red.) pentru motive pe care eu le-am considerat oportune si o sa va spun de ce aceasta procedura va fi reluata si o sa vin sa va anunt toate detaliile", a spus luni dimineata ministrul interimar al Justitiei Ana Birchall, cu privire la reluarea procedurii de numire a unui procuror general.

Cat priveste delegarea ca interimar a lui Bogdan Licu, ministrul Birchall considera ca delegarea sa este legala, dar responsabilitatea apartine Consiliului Superior al Magistraturii sa ofere clarificari.

"In legatura cu delegarea procurorului general interimar, din cunostintele mele, aceasta delegare are baza legala: Legea 303/2004, modificata ulterior inclusiv prin OUG 92 din 2018 prevede foarte clar conditiile in care poate opera o delegare.

Dar va multumesc ca mi-ati dat o idee foarte buna si pentru ca tot persista aceasta intrebare la nivelul opiniei publice, cred ca institutia care este responsabila cu delegarea si in speta vorbim de CSM, cred ca e normal sa vina in fata opiniei publice sa clarifice aceste aspecte, pentru ca sunt aspecte de interes general si lamureasca pentru ca sunt informatii de interes general si e important sa fie clarificate", a mai spus Ana Birchall.

Ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, a anuntat, vineri, intr-o declaratie la sediul Ministerului Justitiei, ca procedura de selectie a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie va fi reluata.

Ce s-a intamplat cu oamenii lui Toader

Ulterior, ministrul interimar al Justitiei a spus luni, cu privire la decaderea din atribuitii a doi secretari de stat preluati de la Tudorel Toader, ca este un "lucru de normalitate", avand in vedere ca raspunderea pentru decizii si cheltuieli ii apartine.

"In legatura cu acest aspect, este o decizie pe care eu am luat-o exact in momentul in care am preluat interimatul si am preluat toate atributiile pe care eu le-am considerat necesare.

Nu am facut nimic altceva decat ce am facut si in februarie 2017 si e un lucru de normalitate, avand in vedere ca eu raspund si este absolut normal sa stiu pe ce se cheltuiesc banii, cum se cheltuiesc, cine semneaza, pentru ce semneaza, ce se avizeaza, ce nu se avizeaza, deci sunt lucruri absolut normale legate de buna desfasurare a activitatii curente.

Deci absolut toate speculatiile care au existat in ultima perioada legate de acest aspect sper sa fie clarificate", a declarat luni Ana Birchall.

Site-ul Ministerului Justitiei arata ca doi dintre secretarii de stat preluati de la Tudorel Toader, Nicolae Liviu Popa si Sebastian Costea, desi isi mentin functiile de secretari de stat, au ramas fara atributii. Acestea au fost preluate de ministrul Birchall.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Ana Birchall Licu Parchet General, #Bogdan Licu Parchet General , #ministrul Justitiei