In ciuda raportului extrem de aspru al GRECO, la Bucuresti totul se misca incet. Birchall face analize si amana orice masura concreta

Marti, 09 Iulie 2019, ora 16:32
6615 citiri
In ciuda raportului extrem de aspru al GRECO, la Bucuresti totul se misca incet. Birchall face analize si amana orice masura concreta
Foto: B1 TV

Reactii oficiale cu privire la rapoartele GRECO in care Romania e criticata in termeni destul de duri vor veni abia dupa ce fiecare institutie mentionata in document va face propria analiza, a declarat, marti, ministrul Justitiei, Ana Birchall.

Ulterior, a subliniat ministrul, dupa ce analiza va fi gata, se vor trage concluziile si abia apoi se vor lua masurile care se impun.

"Am primit rapoartele, le-am vazut. Va rog sa ne intelegeti, vom face propria analiza, fiacare institutie va face o analiza, va trage concluziile si va lua masurile care se impun. Cand vom face aceasta analiza, cu siguranta o sa vin in fata dumneavoastra si o sa dau dovada de aceeasi transparenta", a promis ministrul Justitiei.

Iata criticile aduse Romaniei in rapoartele GRECO

Ana Birchall nu a spus insa nici cand va fi gata analiza, nici cand se vor trage concluziile si nici ce masuri se vor lua.

Intrebata daca Sectia Speciala va fi desfiintata, asa cum se cere in rapoartele GRECO, Ana Birchall a subliniat ca fiecare institutie mentionata in document isi va face propria analiza, dand de inteles ca SS se va autoanaliza.

"Eu v-am spus ca fiecare recomandare va fi analizata, Ministerul Justitiei va face analiza care ne priveste pe noi, fiecare institutie trebuie sa isi faca propria analiza si sa ia masurile care se impun", a spus Ana Birchall.

GRECO insista ca Sectia Speciala e o anomalie si trebuie desfiintata

GRECO insista, in raportul privind Justitia din Romania, ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, condusa de Adina Florea, sa fie desfiintata.

Aceasta solicitare apare expres si este argumentata pe larg in raportul care monitorizeaza felul in care au fost urmate de autoritatile romane recomandarile din Raportul Ad hoc (Regula 34).

GRECO noteaza ca doar una dintre cele cinci recomandari specifice facute in Raportul Ad hoc a fost indeplinita, in vreme ce celelalte patru nu au fost implementate.

In acest sens, insa, GRECO saluta faptul ca, in 4 iunie 2019, prim-ministrul roman Viorica Dancila a anuntat intentia de a abandona modificarile controversate aduse legislatiei din Justitie.

GRECO transmite, in concluziile raportului, ca este in mod deosebit preocupat de faptul ca recomandarea de a fi abandonata crearea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a fost complet ignorata.

In Raportul Ad hoc, GRECO a recomandat abandonarea crearii sectiei speciale pentru investigarea magistratilor.

GRECO reaminteste ca aceasta sectie a fost vazuta ca o anomalie, care ar putea duce la conflicte de jurisdictie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#raport GRECO Romania, #Ana Birchall raport GRECO , #ministrul Justitiei