Klaus Iohannis e obligat sa o revoce pe Ana Birchall de la Justitie. Cum motiveaza CCR

Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 16:45

   

Klaus Iohannis e obligat sa o revoce pe Ana Birchall de la Justitie. Cum motiveaza CCR
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, este obligat sa-i revoce din functii pe ministrul Justitiei, Ana Birchall, si pe vicepremierul Mihai Fifor, daca premierul Viorica Dancila i-a cerut acest lucru, explica magistratii Curtii Constitutionale, in motivarea deciziei privind conflictul juridic de natura constitutionala dintre primul-ministru si presedinte.

"In lipsa unei atare actiuni pana in prezent, Curtea retine ca a existat si exista, in continuare, un conflict juridic de natura constitutionala, generat de refuzul Presedintelui de a emite respectivele decrete de revocare", explica judecatorii.

Potrivit CCR, in cazul propunerilor de revocare a unor ministri, initiate de premier, "presedintele nu are un drept de optiune".

"Curtea retine ca revocarea reprezinta un mijloc legal pus la dispozitia primului-ministru pentru vacantarea unei functii din structura Guvernului, o masura pe care primul-ministru o propune presedintelui Romaniei exclusiv in sensul respectarii formalismului si a principiului simetriei ce guverneaza regimul actelor juridice de numire in functii publice si fata de care, fara a avea un drept propriu de apreciere, Presedintele trebuie sa se conformeze intr-un termen legal de 15 zile de la data propunerii primului-ministru", noteaza CCR.

CCR a publicat astazi motivarea acestei decizii care viza schimbarile din Guvern pe care Viorica Dancila voia sa le faca dupa iesirea ALDE de la guvernare.Viorica Dancila voia sa o revoce pe Ana Birchal de la Justitie, iar in locul ei sa o puna pe Dana Girbovan. Birchal urma sa ocupe postul lui Mihai Fifor de vice prim- ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice. Fifor urma sa preia functia de ministru de Interne.

Totodata, seful statului trebuie sa ii numeasca interimari pe Niculae Badalau la Energie, Ioan Denes la Mediu si Stefan Radu Oprea la Relatia cu Parlamentul, dupa iesirea ALDE de la guvernare si demisia ministrilor partidului condus de Calin Popescu Tariceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister dureaza 45 de zile.

Citeste si: CCR anunta oficial ce trebuie sa faca Iohannis "de indata" referitor la ministri. Birchall pleaca de la Justitie

Trimitere la decizia din 2018In motivarea deciziei, CCR face trimitere la o alta hotare data in decembrie 2018, prin care Iohannis a fost obligat sa-i elibereze din functii pe ministrii de care PSD voia sa scape: Paul Stanescu si Lucian Sova. Era vorba tot de o remaniere a guvernului facuta de Viorica Dancila.

Curtea isi citeaza jurisprudenta, facand trimitere la aceasta decizie: "Presedintele nu poate cenzura motivele pentru care prim-ministrul a inaintat propunerea de revocare a unui membru al Guvernului si nu se poate opune deciziei prim-ministrului de a opera anumite modificari in componenta Guvernului, aceasta fiind competenta exclusiva si nepartajata a sefului Guvernului".

Aceasta deoarece, "daca la actul numirii in functia de membru al Guvernului, Presedintele are o anumita marja de apreciere, astfel cum a fost determinata prin Decizia nr. 356/2007 si Decizia nr. 98/2008, in privinta revocarii, acesta nu dispune de aceeasi libertate de apreciere, prim-ministrul fiind singurul in masura, in calitatea sa de conducator al Guvernului, sa evalueze necesitatea si oportunitatea revocarii unui membru al echipei guvernamentale. (...)

Faptul ca acesta propune Presedintelui sa revoce un anumit membru al Guvernului nu poate avea semnificatia unei conditionari sau a unui acord din partea sefului statului, decretul de revocare al Presedintelui reprezentand, in virtutea principiului simetriei, actul corelativ actului de numire, emis de aceeasi autoritate, prin care se constata incetarea din functie".

CCR precizeaza ca temeiul invocat de Dancila cand i-a cerut lui Iohannis revocarile din functie a ministrilor a fost tocmai decizia din decembrie 2018: "In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului".

Trimiterile la Codul AdministrativIn ce priveste revocarea ministrilor, CCR face trimitere la Codul Administrativ care prevede ca numirea in functia de membru al Guvernului, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, se face de Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru.

Vacanta functiei este declarata prin decret al Presedintelui, care ia act de incetarea functiei in cazurile legale de incetare a functiei de membru al Guvernului.

Termenul in care Presedintele va emite decretul de vacantare a functiei este in acest caz de 15 zile de la primirea propunerii prim-ministrului. In continuare, primul-ministru propune Presedintelui Romaniei, in termen de 5 zile de la publicarea decretului prin care este constatata vacanta functiei, o persoana, care indeplineste conditiile de numire in functia de membru al Guvernului.

Concluzia CCR"Raportand cele mai sus aratate la circumstantele specifice prezentei cauze, Curtea constata ca Presedintele Romaniei a incalcat dispozitiile constitutionale ale art.1 alin.(5) privind respectarea legilor, cu referire la normele incidente din Codul administrativ, mai sus indicate, precum si ale art.147 alin.(4) din Constitutie, in considerarea jurisprudentei in materie a Curtii Constitutionale [Decizia nr.875/2018], refuzand sa dea curs propunerii de revocare formulata de primul-ministru, propunere fata de care, asa cum s-a aratat mai sus, Presedintele nu are un drept de optiune," mai concluzioneaza Curtea Constitutionala.

Poate refuza ministrii, dar motivatIn cazul refuzului de a numi ministrii propusi de premier, CCR arata ca Klaus Iohanis trebuie sa motiveze de ce a facut acest lucru.

"In acelasi timp, Curtea constata ca, pana la data pronuntarii prezentei decizii, Presedintele Romaniei nu a raspuns primului-ministru printr-un document formal, in scris, prin care sa prezinte motivele refuzului respectivelor propuneri de numire.

Or, printr-o constanta jurisprudenta in materie, Curtea Constitutionala a stabilit ca Presedintele are dreptul de a refuza, motivat, numirea propusa, ori de cate ori constata ca nu sunt indeplinite conditiile de legalitate pentru numirea in functia de membru al Guvernului (Decizia nr.356/2007), ca Presedintele poate refuza, motivat, o singura data pe criterii ce tin de corespunderea persoanei in functia propusa (Decizia nr.98/2008) si ca motivarea refuzului trebuie sa fie exprimata de indata, clar si fara echivoc, in forma scrisa, concomitent cu anuntarea deciziei sale de a nu da curs propunerii de numire formulate de primul-ministru (Decizia nr.875/2018)".

Curtea a constatat ca Presedintele Romaniei trebuia, inainte de toate, sa motiveze in scris optiunea refuzului propunerilor de numire, de indata ce a anuntat public decizia respingerii acestora.

"Totodata, Curtea nu poate primi sustinerile Presedintelui Romaniei prin care arata ca afirmatiile sale referitoare la propunerile de numire a ministrilor nu reprezinta aprecieri care sa constituie un refuz din perspectiva art.85 alin.(2) din Constitutie, ci reprezinta simple opinii politice", explica CCR.

Curtea retine ca din continutul declaratiilor publice ale Presedintelui se desprinde fara echivoc refuzul categoric de a numi ministrii propusi de primul-ministru, chiar daca acestea contin inclusiv afirmatii ce pot fi calificate drept opinii politice si nu doar aprecieri personale cu referire strict la nominalizarile inaintate de primul-ministru pentru functia de membru al Guvernului.

"Curtea subliniaza faptul ca, in exercitarea atributiei de a numi ministri, Presedintele are dreptul de a refuza propunerea primului-ministru, motivat, ori de cate ori constata ca nu sunt indeplinite conditiile de legalitate, si o singura data pe criterii ce tin de corespunderea persoanei propuse in functia de ministru", motiveaza CCR.

In cazul numirii ministrilor interimari - Niculae Badalau la Energie, Ioan Denes la Mediu si Stefan Radu Oprea la Relatia cu Parlamentul - CCR explica ca numirea de urgenta a ministrilor interimari se justifica prin imperativul de ordin public reprezentat tocmai de interesul asigurarii continuitatii functionarii ministerelor.

"Procedura de reconfigurare a compozitiei politice a Guvernului presupune un timp de analiza si o procedura specifica, iar in toata aceasta perioada trebuie asigurata functionarea permanenta si in conditii de normalitate a a Guvernului, astfel ca imprejurarea modificarii compozitiei politice a Guvernului nu poate reprezenta un argument valid pentru refuzul numirii de catre Presedintele statului a ministrilor interimari, la propunerea primului-ministru", motiveaza CCR.

Iohannis, criticat durAvand in vedere, pe de o parte, propunerea primului-ministru de constatare a vacantarii posturilor in urma celor trei demisii, concomitenta cu propunerea de desemnare a unor ministri interimari, vacantarea imediata a celor trei posturi de ministru, prin decret al Presedintelui, si pe de alta parte, "refuzul tacit" al Presedintelui de a desemna ministrii interimari propusi, "Curtea considera ca acest comportament este contrar atat unei conduite loiale constitutionale, in spiritul asigurarii bunei functionari a autoritatilor publice, astfel cum consacra art.80 alin.(2) din Constitutie rolul Presedintelui, cat si prevederilor art.147 alin.(4) din Legea fundamentala, referitor la obligativitatea deciziilor Curtii Constitutionale".

"Prin aceasta conduita, Presedintele a creat premisele blocarii activitatii a trei ministere, afectand, astfel, buna functionare a Guvernului si a intregii administratii publice", concluzioneaza CCR.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13624 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
hello
rank 5
Slugoii de la ccr isi fac datoria fata de mafiotii psd-isti pana la
sfarsit ! Indiferent daca asta inseamna si sfarsitul lor in justitie, unde s-au compromis total ... Mai mult, s-au descalificat total ca profesionisti in justitie ! Presedintele Johannis va revoca, dar in vreo doua saptamani, cand guvernul vi-dei va fi istorie ... Atunci va revoca tot guvernul mafiot psd-ist !
Stan
rank 5
Ultima linie de aparare a sobolanilor rosii din PSD,...
...este soborul căzăturilor bolșevice din CCR!
Nasty
rank 5
Iohannis sa astepte pana joia viitoare cu demiterea lui Birchall!
Vad ca CCR/PSD inca functioneaza in slujba mafiotilor.
arcadia
rank 5
pesedeaua dicteaza legea prin gura CCR
dar CCR se face vinovata de tradarea constitutiei prin
"uitarea" deliberata a faptului ca guvernul nu mai e legitim dupa pierderea majoritatii prin iesirea ALDE
din coalitie.
in loc sa trateze faptul si sa oblige primul ministru sa ceara votul parlamentului, CCR trateaza consecintele faptului, ceea ce este un act foarte grav de "selectie".
abaterea CCR de la deontologie este fatala, in momentul asta CCR s-a pus in afara legii.
Utilizator sters
Kakaia credibilitate ccr?
ccr savonea dracnea,care tine pesedeaua in brate?
Nu exsta ccr!nimeni sa nu.i bage in seama.Trebuie desfiintati si pusi iameni competenti,nu slugi pesediste!
Utilizator sters
Asta era motivarea cccp și in cazurile anterioare
prin care iohannis a fost obligat sa o demită pe codruta sau sa o numească pe vasilica. I s-a pus sula in coaste cum ca are voie numai la un refuz. Acum cand alegerile sunt la 40 de zile sa vedem cum va mai funcționa aceasta Amenințare. Acest cccp este conducătorul tarii, aceasta filiala a Psd a fost creată tocmai pot a permită psd sa sunteze președintele. Cand psd vrea sa ia o decizie o bagă in cccp și treaba e făcută. Jos cccp romanesc!
Meleaca
rank 5
ccr poate obliga doar pe dancila
pe presedinte il obliga doar rezultatul refendumului pe care el insusi l-a initiat.
punerea sa la dispozitia ccr - nimic alceva dacat o agentura de sprijin a bandelor de criminalitate organizata - nu va face decat sa-l descalifice definitiv pentru detinerea functiei pe care o ocupa.
Utilizator sters
Vedeți ce fac aia din HONG kong
Lupta impotriva slugilor comunismului e grea și de durata. Dar pana la urma vor răzbi impotriva colosului chinez
Utilizator sters
Acest tertip cu vasilica care e împotriva lui Dragnea a fost
gandit de mult timp. Vasilica asculta 100% de Dragnea și face totul in urma ordinelor bossului. Reactivarea slugii ciordache e un exemplu, un altul sunt discursurile vasilica paste după vorbele lui Dragnea. Vasilica e sluga lui Dragnea, trebuie băgată cat de ***and la gunoiul istoriei.
fomofo
rank 5
Ha,ha,ha!
CCR este doar o "adunatura" de perimati vinduti politic.Dancila este deja istorie si guvernul ei la fel si asta s-a vazut chiar astazi cind opozitia a cistigat la vot in fata PSD.Parca-i vad pe acesti "sacali"constitutionalisti cum dupa caderea PSD o sa interpreteze diametral opus aceeasi Constitutie.
Desigur ca presedintele o sa faca ce spun ei si asta chiar..."imediat",dar nu acum.
Comentariu inadecvat
Gile
rank 5
Interesant
Este obligat dar nu are nici un termen !
Prost o fi s-o revoce pana joia viitoare !
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
roion
rank 5
Pica Ciuma Rosie!!!
Celula Ciumei Rosii va reveni cu alta sentinta!!!
In Moldova se stie ce sa intamplat cu a lor Curte Constitutionala!
octy
rank 5
@ roion Rank user: x5 02.10.2019, 17:37
funny, vorbesti de comunisti si ai o poza de profil cu un socialist :)
niculaeda
rank 5
@angel9913 20.45
- trolleatza ! stai calm tata . :o(((

"Klaus Iohannis e obligat sa o revoce pe Ana Birchall de la Justitie. Cum motiveaza CCR"
LIBERALUL
rank 5
De fapt,
Acest CCR este colacul de salvare al bolșevismului in Romania
Ar fi posibil necesar un asemenea for,contra unui președinte dictator cand republica este parlamentară(cum pe nesimțite, s-a ajuns azi,de la semiprezidențială),dar biet Johannis, foarte rar i s-a recunoscut de această gloată socio demo, atribuțiile prin Constituție.Uitandu-se măi CCR,că de 3 ani a rămas singurul garant intre parlament și guvern,de stat de DREPT!Și tocmai acest for,ii cere revocarea lui Birchall care i-a cam făcut opuneri isteței peste poate,pupăza din Videle.
hc-ct
rank 5
cmentarii infantile....
...hai sa vedem care-i mai tare.
de legi si reguli atzi auzit in functzionarea institutziilor de stat si de limitele la care sunt supusi atat presedintele cat si guvernul?
in romania politica tzari nu este ghidata de constitutzie sau legi este ghidata ...ca asa vreu eu!
nu v-atzi saturat de circul zilnic dintre presedentzie si guvern?
ei lucreaza in interesul romanilor si al romaniei sau interesele lor personale.
Meleaca
rank 5
cmentariu supermatur
de legi si reguli ce fac posibil ca o gasca de borfasi sa ciordeasca bunuri in valoare de 130 de milioane de euro, si cea mai mare pedeapsa aplicata sa fie de doar 4 ani, ai auzit?
Utilizator sters
Bai h-cct ești securist nu-i așa?
Lasă-ne moșule cu Ștefan ghe astea.
MosGerila
rank 5
Banda de paraziti rosii, si ce s-ar intampla daca presedintele
Iohannis va trimite la plimbare pe toti, inclusiv guvernul de paie care este agatzat de Putere cu o atza putreda? O sa-l suspendati ?!?!?
Mai sobolanilor rosii, daca va fi cineva suspendat, o sa fiti voi si toate lighioanele pzdiste care v-au instalat in CCR!

Ei, uite ca este un conflict cu neconflictuala :)))
Veorico, FUGI !!!! Fugi cat te tin labutzele alea scurte si grase !
hello
rank 5
Nu poate fugi decat pana la drakkne in puscarie !
Atat o duce capul ...
MosGerila
rank 5
Din doua, UNA! Care este adevarul despre declaratiile CCR?
Cel de la ora 18:23: http://www.ziare.com/ccr/decizii/ccr-guvernul-dancila-trebuie-sa-mearga-in-parlament-dupa-iesirea-alde-de-la-guvernare-motivare-1579718

Sau acesta de la ora 16:45: http://www.ziare.com/ana-birchall/ministrul-justitiei/klaus-iohannis-e-obligat-sa-o-revoce-pe-ana-birchall-de-la-justitie-cum-motiveaza-ccr-1579695#adaugare-comentariu

In cel de la 18:23 scrie clar:
"Din acest punct de vedere, al atributiei presedintelui Romaniei de numire a ministrilor titulari, la propunerea primului-ministru intemeiata pe art. 85 alin. (2) din Constitutie, Curtea constata ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala intre primul-ministru, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de refuzul presedintelui de a numi ministrii titulari propusi de primul-ministru", precizeaza CCR.
arcadia
rank 5
exact, asta este o corectare a deciziei CCR
pentru ca iesirea ALDE de la guvernare este anterioara,
asa cum ziceam si mai sus. bine ca CCR a citit comentariul meu si si-a dat seama ca isi taiau craca de sub c u r :):)
Utilizator sters
Ha, ha tătarul,
Sunt disperați!
Te-o
rank 5
CCR o agentura psd-ista isi depaseste atributiile!
Poate invoca Dorneanu a mie de presupuse legi,NIMENI nu poate obliga un om liber sa semneze sau sa comita acte importiva vointei sale!
Mai ales Presedintele tarii,singura persoana aleasa prin vot universal,prin vointa poporului suveran!
Presedintele "trebuie"sa semneze ,sa numeasca,sa demita etc etc.
Toate aceste acte sunt lovite de nulitate deorece nu exprima libertatea de vointa a presedintelui!
Eventual,daca presedintele nu este de acord cu cele de mai sus,acele acte,fapte etc sa intre in vigoare fara a fi consemnate de acesta!
Este simplu si pentru un copil cu un IQ normal!
Evident nu pentru agentii PSD ,Dorneanu et comp.Teo
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor