Ana Birchall a primit delegatia Comisiei Europene: Obiectivul principal al Romaniei este ridicarea MCV

Marti, 02 Iulie 2019, ora 14:39
5617 citiri
Ana Birchall a primit delegatia Comisiei Europene: Obiectivul principal al Romaniei este ridicarea MCV

O delegatie a Comisiei Europene a venit marti, la Bucuresti, pentru o misiune de evaluare din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Oficialii s-au intalnit cu ministrul Justitiei, Ana Birchall, intre orele 10:00 si 11:45, potrivit agendei acesteia.

Ana Birchall a publicat pe pagina de Facebook o fotografie de la intalnirea cu membrii delegatiei Comisiei Europene.

"A inceput intrevederea cu delegatia UE privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, in cadrul primei misiuni de evaluare organizate in Romania in anul 2019," scrie ministrul Justitiei.

UPDATE "A fost o intalnire bazata pe onestitate, pe transparenta. Ne-am ascultat fiecare si eu cred ca e un foarte bun inceput, pana la urma, obiectivul principal al Romaniei este ridicarea MCV-ului si acest obiectiv atat de important pentru Romania.

Sper eu sa poata fi realizat cat de curand posibil. Si nu depinde decat de noi acest lucru", a spus ministrul Justitiei, la finalul discutiilor, citata de Mediafax.

Recomandarile MCV

In ultimul raport MCV, din noiembrie 2018, oficialii europeni au atras atentia ca evolutiile din ultimul an din Romania au produs suparare la Bruxelles si ca tara noastra nu numai ca nu a facut progrese, dar in unele chestiuni s-au facut chiar pasi inapoi in ce priveste lupta anticoruptie si independenta sistemului judiciar.

Comisia Europeana a venit, astfel, cu 10 recomandari foarte dure pentru Romania, aratand ca, fara indeplinirea lor, nu se poate pune problema ridicarii MCV: "Ar fi o tragedie ca pe ultima suta de metri alergatorul sa alerge in directia opusa", a spus in acel moment prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans.

Angela Cristea, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, a spus dupa publicarea raportului MCV ca acesta arata ca tara noastra a facut pasi inapoi in ultimul an in ce priveste independenta Justitiei si lupta anticoruptie, ceea ce face mai dificil in acest moment ca mecanismul sa fie ridicat.

Ulterior, insa, lucrurile nu s-au indreptat, ba Guvernul si Parlamentul au continuat sa dea OUG si legi, care modifica radical Legile Justitiei si Codurile Penale, ceea ce a atras critici si avertismente dure de la Bruxelles.

Inclusiv cel mai recent raport GRECO adopta un ton atipic, imperativ, solicitand desfiintarea sectiei speciale de anchetare a magistratilor.

Dupa incarcerarea lui Liviu Dragnea si infrangerea usturatoare din alegeri, noua sefa PSD a promis europenilor sa nu se mai atinga de Justitie. Ceea ce nu a spus insa Viorica Dancila este ca raul deja facut nu a fost reparat si nici nu se vede vreo intentie in acest sens.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...