Procurorul general al SUA o cheama pe Birchall la Washington, desi Dancila a demis-o. "E un partener vital si de incredere in lupta anticoruptie"

Luni, 26 August 2019, ora 18:28
13108 citiri
Procurorul general al SUA o cheama pe Birchall la Washington, desi Dancila a demis-o. "E un partener vital si de incredere in lupta anticoruptie"

La trei zile dupa ce Viorica Dancila a anuntat ca doreste schimbarea Anei Birchall de la conducerea Ministerului Justitiei, Departamentul de Justitie al SUA si procurorul general William P. Barr transmit un comunicat oficial in care o numesc pe aceasta "partener vital si de incredere in lupta anticoruptie".

Totodata, Birchall e invitata, ca ministru al Justitiei, in vizita oficiala la Washington.

"Procurorul general al SUA William P. Barr i-a lansat luni o invitatie oficiala ministrului roman al Justitiei Ana Birchall de a veni la Washington in septembrie. Departamentul American de Justitie a lucrat indeaproape cu Ana Birchall si o considera un partener vital si de incredere in lupta anticoruptie.

Aflarea sa la conducerea ministerului vine intr-o perioada cruciala pentru Romania, unde masuri controversate au pus sub semnul intrebarii angajamentul de a respecta statul de drept, au scazut increderea cetatenilor si au crescut gradul de ingrijorare al comunitatii internationale. Sub ministeriatul lui Birchall, Romania poate sa redevina model in regiune in ce priveste lupta anticoruptie", se arata intr-un comunicat oficial postat pe site-ul Departamentului de Justitiei al SUA.

Este amintita si intalnirea dintre Birchall si Barr, la Bucuresti, cand in iunie a fost organizat un eveniment sub egida presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene.

"Intr-o intalnire bilaterala, cei doi au discutat despre parteneriatul strategic romano-american, care este important pentru securitatea si prosperitatea ambelor natiuni", precizeaza documentul.

In comunicat se mai spune ca relatiile bune la nivelul institutiilor din SUA si din Romania responsabile pentru aplicarea legii au dus la rezultate importante in ce priveste lupta impotriva criminalitatii cibernetice, a infractiunilor transfrontaliere, a traficului de droguri si a celui de persoane.

"In special, in timpul intalnirii din iunie, ministrul Birchall a subliniat angajamentul sau pentru a se asigura ca Romania ia toate masurile pentru a intari legislatia anticoruptie.

La intalnirea din septembrie, procurorul general si ministrul vor discuta despre cum poate ajuta Departamentul de Justitie al SUA Ministerul, dar si ministeriatul ei, pe acest parcurs vital. Departamentul de Justitie se bucura de oportunitatea de a intalni din nou un partener valoros si de incredere care e angajat sa lupte pentru statul de drept", se incheie comunicatul.

De remarcat ca exista nicio referire la faptul ca Ana Birchall a fost demisa de Dancila. Daca presedintele Klaus Iohannis va semna decretul, atunci Birchall nu va mai fi ministru in septembrie, cand e asteptata in SUA ca ministru al Justitiei.

Amintim ca decizia remanierii Anei Birchall a fost anuntata de Viorica Dancila vineri, dupa sedinta CEx al PSD. Dancila a motivat dorinta de a o inlocui pe Birchall cu Dana Girbovan precizand ca vrea o persoana care a lucrat alaturi de magistrati si nu este inregimentata politic.

"Bineinteles ca am discutat cu doamna Girbovan, nu puteam sa fac o propunere fara sa discut cu domnia sa. Am rugat-o sa vina in aceasta functie avand in vedere experienta domniei sale si respectul de care se bucura in domeniul Justitiei. (...)

Vreau ca la Ministerul Justitiei sa fie cineva care cunoaste foarte bine modul in care lucreaza magistratii, care a lucrat alaturi de magistrati, cineva independent si nu am mai vrut sa fie cineva inregimentat politic", a declarat Dancila, vineri.

Vezi si care a fost Prima reactie a Anei Birchall dupa revocarea de la Ministerul Justitiei

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...