Desfiintarea Sectiei Speciale nu a trecut de Camera Deputatilor. Rezultatul votului din Parlament

Marti, 30 Iunie 2020, ora 13:42
8930 citiri
Desfiintarea Sectiei Speciale nu a trecut de Camera Deputatilor. Rezultatul votului din Parlament
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta

Proiectul de desfiintare a Sectiei Speciale a fost respins, marti, in Camera Deputatilor. PSD si Pro Romania au anuntat ca voteaza proiectul de respingere a desfiintarii acestei sectii controversate. Rezultatul votului: 167 de voturi "pentru" respingerea proiectului de desfiintare a Sectiei Speciale, 97 de voturi "impotriva", 25 de abtineri, doi deputati nu au votat.

"Aceasta sectie speciala ar fi trebuit de mult sa fie desfinatat. A fost creata in laboratorarele lui Liviu Dragnea. A incercat sa controloze justitia, lucru care a adus critici de la nivel europena. Aceasta sectie nu mai are viata lunga," a afirmat Stelian Ion (USR) in sedinta de plen.

Ana Birchall, unul dintre initiatorii propunerii legislative, considera ca Sectia Speciala este o "Cooperativa Nufarul" de albire a magistratilor certati cu legea sau corupti, inamicul curatirii magistraturii de personaje toxice care nu fac cinste statutului de magistrat.

"Prin mentinerea SIIJ, se produce un dezechilibru major in sistemul judiciar, pentru ca exista o categorie de magistrati -procurorii siij care practic sunt deasupra legii, neputand fi investigati de nimeni, in conditiile in care cu greu se poate numi o investigatie obiectiva cea facuta de colegii de birou. Deputatul arata ca raportul de activitate pe anul 2019 este graitor: 417 dosare lucrate, din care 415 clasate!," declara fostul ministru.

Veniturile totale lunare ale celor sapte procurori care lucreaza in cadrul SIIJ sunt in suma de 191.210 lei (luna martie 2020). In acelasi timp, media lunara a cheltuielilor administrative este de 47.950 lei, iar media lunara a cheltuielilor de personal: 468.613 lei. Total cheltuieli: 516.563 lei

Doar doua dosare trimise in instanta, dintre care un magistrat pentru ca rula cu o viteza mai mare cu 36 km/h decat limita legala.

"Aceasta sectie nu este in beneficiul actului de justitie atat timp cat, de exemplu, potrivit legii, are competenta de a retrage, discretionar, cai de atac sau de a retine tot dosarul, indiferent de infractiunea cu care este sesizata.

Cu alte cuvinte, orice persoana care este urmarita, cercetata si face o plangere la aceasta Sectie Speciala, SIIJ are competenta sa retina tot dosarul. Fie ca vorbim de infractiuni grave, omor, proxeneti, bande de talhari, criminalitate organizata, viol, omor orice alt tip de infractiune, repet orice persoana care intelege sa faca o plangere la Sectia Speciala, SIIJ, conform articolului 88 indice 1 alin.2, are competenta sa retina si sa continue cu acel dosar", afirma Birchall.

Replica lui Iordache

In replica, deputatul PSD Florin Iordache a sustinut ca cine doreste desfiintarea sectiei vrea subordonarea justitiei.

"In decizia CCR din 2018 s-a spus ca infiintarea sectiei constituie o garantie legala a principiul independentei magistratului. Practic, cine doreste desfiintarea sectiei doreste o subordonare a justitiei. (...) Vreti sa ne intoarcem in perioada in care Portocala si altii de la Ploiesti faceau anchete cum voiau? O rog pe doamna procuror general Scutea sa dea tot concursul pentru o eficienta si buna functionare a sectiei. O adevarata independenta a justitiei este data prin buna functionare a acestei sectii", a spus Iordache.

Comisia juridica, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor a avizat luni negativ, cu majoritate de voturi, proiectul USR de desfiintare a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ). Raportul a fost inaintat Plenului Camerei Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Cuprinse de euforie, cuplurile care-și organizează nunta pot deveni foarte ușor victimele unor șarlatani. Pentru că unde e rost de mulți bani, există și riscul comiterii unor fapte imorale...
Protest în Piața Victoriei față de modul în care se judecă accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri
Protest în Piața Victoriei față de modul în care se judecă accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri
Zeci de persoane şi-au anunţat participarea la un protest programat sâmbătă, începând cu ora 19:00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Organizatorii sunt nemulţumiţi de modul în care...
#Sectia Speciala, #Justitie, #Ana Birchall , #stiri Ana Birchall