UPDATE Poeta Ana Blandiana, distinsă cu Premiul Prințesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024: ”Îmi este greu să-mi exprim emoţia şi recunoştinţa”

Joi, 23 Mai 2024, ora 13:46
2278 citiri
UPDATE Poeta Ana Blandiana, distinsă cu Premiul Prințesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024: ”Îmi este greu să-mi exprim emoţia şi recunoştinţa”
Ana Blandiana FOTO / Facebook Ana Blandiana, Facebook ICR

Poeta Ana Blandiana a fost recompensată joi, 23 mai, cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024, informează EFE.

Juriul subliniază că, "prin poezia sa nestăpânită, (Ana Blandiana) a dat dovadă de o extraordinară capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii", scrie presa spaniolă.

Juriul a apreciat deopotrivă că Ana Blandiana "este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică".

Anul trecut, laureatul Premiului Prinţesa de Asturia pentru Literatură a fost scriitorul nipon Haruki Murakami.

Premiile Prinţesa de Asturia, decernate în fiecare an de Fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei, sunt însoţite de un cec în valoare de 50.000 de euro. Acest premiu se atribuie în opt categorii: arte, literatură, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică, sport.

"Îmi este greu să-mi exprim emoţia şi recunoştinţa pentru marea onoare pe care o reprezintă pentru mine Premiul Asturias, mai ales că - la fel ca întotdeauna când primesc un premiu - nu pot să nu-mi amintesc de gândul lui Platon care recomanda încoronarea poeţilor cu lauri şi alungarea lor din cetate. Şi dacă pentru mine poezia este într-adevăr un drum către polis, o formă de a rămâne, o formă de a însoţi suferinţa celorlaţi?", a scris Blandiana într-un mesaj în limba spaniolă postat pe reţeaua de socializare Facebook.

"Vă mulţumesc pentru ecoul pe care prestigiosul dumneavoastră premiu îl va da ideilor şi poeziilor mele şi pentru că le va amplifica în conştiinţa cititorilor spanioli din întreaga lume", a adăugat poeta.

"Ana Blandiana este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică. Scrierea ei, care îmbină transparenţa şi complexitatea, ridică întrebări fundamentale despre existenţa fiinţei umane, în zona privată şi în societate, în faţa naturii şi a istoriei. A demonstrat prin poezia sa nestăpânită o extraordinară capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii" - şi-a motivat juriul alegerea.

Otilia Valeria Coman, sau Ana Blandiana, aşa cum se prezintă de când i s-a interzis să folosească numele tatălui său în 1978, a fost o opozantă fermă a dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989) şi o susţinătoare proeminentă a drepturilor omului şi a democraţiei, scrie EFE.

După căderea regimului comunist (1989), Blandiana a fondat şi a prezidat Alianţa Civică (1991-2001), o organizaţie independentă care a luptat pentru democraţie şi pentru aderarea României la Uniunea Europeană.

Programul de sâmbătă la Euro 2024. Încep meciurile din ”grupa morții”. Cu cine debutează Ungaria
Programul de sâmbătă la Euro 2024. Încep meciurile din ”grupa morții”. Cu cine debutează Ungaria
Naţionala Italiei joacă, sâmbătă, în compania Albaniei, sâmbătă, de la ora 22.00, în grupa B de la Campionatul European de fotbal. Italia este deţinătoarea titlului european. Italia...
Doi frați români au fost împușcați pe stradă, în Spania. Ar fi vorba de o reglare de conturi între traficanții de droguri
Doi frați români au fost împușcați pe stradă, în Spania. Ar fi vorba de o reglare de conturi între traficanții de droguri
Doi români au fost împuşcaţi în Spania în plină stradă, sub ochii îngroziţi ai martorilor. Unul dintre ei a murit pe loc, în timp ce fratele său a ajuns în comă la spital, acolo unde...
#Ana Blandiana, #poeta, #premiu, #Spania , #scriitori
  1. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
  2. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  3. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  4. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  5. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  6. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  7. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  8. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  9. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  10. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil