Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a anunțat că va avea marți, 18 octombrie, o întâlnire cu șefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, pentru a discuta despre mecanismele de colaborare care pot fi aplicate pentru a opri marea evaziune fiscală rezultată din neplata TVA.
”Partea de legislaţie este gestionată de Ministerul de Finanţe, dar eu şi colegii mei din ANAF avem o mare, mare problemă pe partea de colectare a TVA. Ştiţi că există un gap foarte mare de TVA în România şi ăsta este unul din punctele, din impozitele în care noi vom acţiona foarte ferm şi acuma, dar şi anul viitor. Unul din elementele pe care vom direcţiona analiza de risc anul viitor va fi tocmai partea de TVA”, a afirmat Lucian Heiuş, la o conferinţă organizată de Curs de Guvernare.
În acest context, Heiuş a precizat că are o întâlnire, marţi, cu șefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi.
”De exemplu, tranzacţiile transfrontaliere de peste 10 milioane de euro pe evaziunea pe TVA - este deja de competenţa lor şi ne întâlnim pentru a găsi mecanisme ca să colaborăm pentru a opri această evaziune pe TVA”, a adăugat preşedintele ANAF.
El a mai anunțat că inspecţiile fiscale pe anul 2023 se vor concentra pe TVA, tranzacţii pe persoane afiliate, contribuabilii care au beneficiat de diverse forme de ajutor din partea statului, precum şi pe industriile cu creştere economică, nereflectată în volumul de taxe.
”Conform strategiei ANAF, eficienţa colectării se va realiza prin sprijinirea conformării, în special, precum şi din combaterea evaziunii fiscale la declarare şi plata impozitelor şi taxelor. ANAF continuă procesul de reformă, implementarea planurilor de eficientizare a activităţii şi, nu în ultimul rând, colaborarea eficientă pe plan internaţional şi deschiderea către bunele practici adoptate de către alte state. Obiectivele strategice ale ANAF prin simbioza a două componente strategice principale: digitalizarea şi gestionarea eficientă a resurselor umane. La rândul lor, obiectivele strategice pentru perioada 2021 - 2024 vor contribui la creşterea accelerată a veniturilor colectate de ANAF şi la combaterea eficientă a evaziunii fiscale. În 2023, inspecţiile fiscale se vor concentra pe TVA, tranzacţiile pe persoane afiliate, contribuabilii care au beneficiat de diverse forme de servicii din partea statului, dar şi în industriile cu creştere economică în ultima perioadă, creştere care nu s-a reflectat şi în volumul de taxe declarate”, a spus Heiuș.