Transportatorii rutieri care transportă bunuri considerate a fi cu risc fiscal ridicat, cum ar fi băuturile alcoolice sau articole vestimentare, au obligația să raporteze totul electronic la ANAF.
Obligația a intrat în vigoare pe 1 iulie, cu întârziere, iar autoritățile au anunțat că începând cu 1 octombrie vor aplica amenzi celor care nu se conformează.
Sistemul naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat este denumit Sistemul RO e-Transport și are drept scop monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul naţional, care permite autorităţilor determinarea potenţialelor puncte de deturnare din sau în lanţul de aprovizionare, pe baza codului UIT (codul unic generat de Sistemul RO e- Transport prin intermediul căruia se identifică bunurile aferente fiecărei relaţii comerciale care face obiectul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat”, potrivit ANAF.
Alexandra Lucescu, directorul general al unei companii de furnizare de soluții software, a explicat pentru Ziare.com cum trebuie să procedeze transportatorii.
Contribuabilii pot accesa sistemul e-Transport din spațiul privat virtual (SPV), acolo unde se vor completa, informații cu privire la partenerii comerciali, mărfurile transportate sau traseul transportului.
„Începând cu data de 1 iulie 2022, noile inițiative de raportare ANAF, e-Factura și e-Transport, au devenit obligatorii doar pentru companiile care se încadrează în anumite categorii de activitate. În cazul e-Factura, companiile care își desfășoară operațiunile în relația B2G (Business-to-Government) și care livrează bunuri încadrate cu risc fiscal ridicat, iar în cazul e-Transport, organizațiile care transportă bunuri cu risc fiscal ridicat. Însă, pentru ca aceste inițiative de digitalizare să își demonstreze cu adevărat utilitatea, toate companiile vor fi nevoite să se conformeze noilor raportări fiscale.
Așadar, pentru a se pregăti în vederea adoptării e-Factura și e-Transport, recomandăm organizațiilor în primul rând să implementeze o soluție avansată și completă de gestiune pentru a se asigura că sistemul software integrează toate informațiile de care vor avea nevoie pentru viitoarele raportări. Acest lucru este extrem de important, mai ales în condițiile în care cele mai recente studii arată că 80% dintre companiile din România utilizează sisteme ERP (Enterprise Resource Planning/ Planificarea Resurselor Intreprinderii) care nu sunt actualizate și care nu le mai susțin într-un mod eficient nevoile de business. De asemenea, este important ca organizațiile să își revizuiască din timp informațiile din sistemul ERP, pentru a se asigura că dispun de toate datele necesare pentru raportările e-Factura și e-Transport și că se încadrează în termenele stabilite”, a declarat Alexandra Lucescu.
Noile reguli aduc costuri suplimentare pentru aceste companii.
„Soluțiile de gestiune, începând cu cele de facturare, sistemele WMS (Warehouse Management System), dar mai ales aplicațiile ERP în Cloud sunt esențiale, pentru că pot integra toate informațiile necesare pentru raportările e-Factura și e-Transport, în timp ce au și un impact real asupra creșterii productivității și asupra reducerii costurilor operaționale.
De exemplu, companiile care deja utilizează o aplicație ERP se vor putea conforma mai ușor implementării e-Factura și e-Transport, pentru că sistemul permite prelucrarea datelor în formatul solicitat de către ANAF”, susține specialistul.
E-Factura și e-Transport fac parte dintr-un amplu proces de digitalizare.
„Inițiativele de raportare demarate de către ANAF contribuie semnificativ la digitalizarea mediului de afaceri. Desigur, întregul proces nu este lipsit de provocări, însă pe termen mediu și lung beneficiile vor fi evidente, mai ales pentru companiile care nu au considerat până în prezent că este necesar să implementeze o soluție de tip ERP. Începând cu optimizarea și reducerea costurilor operaționale, automatizarea proceselor de lucru și eliminarea erorilor umane, aplicațiile ERP în Cloud permit eficientizarea tuturor operațiunilor repetitive.
Astfel, companiile își pot crește productivitatea și vor fi pregătite în contextul în care vor exista inițiative similare cu adoptarea e-Factura și e-Transport deoarece cu ajutorul unui sistem ERP, toate datele de business de care vor avea nevoie vor putea fi prelucrate mai ușor”, a adăugat expertul.
„Radarul mărfurilor” sau e-Transport are rolul de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat și la eliminarea evaziunii fiscale și a comerțului ilicit.
„Având în vedere scopul declarat al acestui instrument, devenit obligatoriu de la 1 iulie 2022, acela de creștere a gradului de colectare a impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat, precum și prevenirea și combatere comerțului ilicit de bunuri, prin sistemul e-Transport va putea fi monitorizat atât transportul bunurilor cu risc ridicat provenite din import, cât și al produselor destinate exportului și al celor tranzacționate pe piața internă a UE.
Acest lucru se va întâmpla prin avizarea automată, online, de către ANAF a fiecărui document de transport (facturi, comenzi, devize etc.), înainte ca orice transport de mărfuri să plece de la expeditor către destinatar. Sistemul îi vizează toți operatorii economici care vând sau cumpără produse cu risc fiscal ridicat. Declararea datelor în sistemul RO e-Transport se va face anticipat, iar fiecare transport va primi un cod unic. Datele vor putea fi transmise printr-un fișier XML, ce va putea fi generat automat și din aplicația ERP, care va trebui verificat și aprobat ulterior de către ANAF”, spune Alexandra Lucescu.
Bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport sunt următoarele, potrivit anaf.ro:
1. Legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, care se încadrează la codurile NC de la 0701 la 0714 inclusiv
2. Fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni, care se încadrează la codurile NC de la 0801 la 0814 inclusiv
3. Băuturi, lichide alcoolice şi oțet, care se încadrează la codurile NC de la 2201 la 2208 inclusiv
4. Sare; sulf; pământuri şi pietre; ipsos, var şi ciment, care se încadrează la codurile NC 2505 si 2517
5. Îmbrăcăminte şi accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate, care se încadrează la codurile NC de la 6101 la 6117 inclusiv
6. Îmbrăcăminte şi accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele tricotate sau croșetate, care se încadrează la codurile NC de la 6201 la 6212 inclusiv si la codurile NC de la 6214 la 6217 inclusiv
7. Încălţăminte, ghete si articole similare; pârti ale acestor articole, care se încadrează la codurile NC de la 6401 la 6405 inclusiv;
8. Fontă, fier şi oţel, care se încadrează la codurile NC 7213 şi 7214.
a) destinatarului înscris în declaraţia vamală de import, respectiv expeditorului înscris în declaraţia vamală de export, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operaţiunilor de import sau export, după caz;
b) beneficiarului din România, în cazul achiziţiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat;
c) furnizorului din România, în cazul tranzacţiilor interne sau al livrărilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, după caz;
d) depozitarului, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzacţiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât şi pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul naţional din una sau mai multe partide de bunuri.
În cazul în care sunt transportate atât bunuri cu risc fiscal ridicat, cât şi alte bunuri care nu fac parte din categoria celor cu risc fiscal ridicat, utilizatorii au obligaţia să declare în Sistemul RO e-Transport datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate.
...
bumbac extra-fin ecologic. Vezi tot