Continuă conflictul dintre PNL și PSD privind șefia ANAF. Vicepreședinte liberal: „Heiuș a demisionat pentru a salva un ministru al Finanțelor incompetent”

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 12:00
2176 citiri
Continuă conflictul dintre PNL și PSD privind șefia ANAF. Vicepreședinte liberal: „Heiuș a demisionat pentru a salva un ministru al Finanțelor incompetent”
PNL și PSD se acuză reciproc privind încasările ANAF FOTO Facebook / Dan Motreanu

Vicepreședintele PNL Dan Motreanu a transmis că demisia liberalului Lucian Heiuș de la conducerea ANAF a reprezentat „un gest de onoare” pentru a-l „salva” pe ministrul PSD al Finanțelor Adrian Câciu, pe care îl acuză de incompetență.

Motreanu acuză PSD că a „ținut în funcție” un ministru al Finanțelor „incompetent” și că imediat după demisia lui Lucian Heiuș de la șefia ANAF a „atacat imediat prin trompetele sale false”.

„Adevărul despre situația finanțelor țării se știe! L-a spus răspicat Consiliul Fiscal, l-a afirmat hotărât mediul de afaceri, îl cunoaște fiecare angajat din Ministerul Finanțelor și din ANAF. Demisia lui Lucian Heiuș a fost un gest de onoare pentru a salva un ministru al Finanțelor incompetent, ținut în funcție doar de decizia politică a PSD. Cu toate acestea, PSD, prin trompetele sale false, a atacat imediat! Asta spune totul despre «parteneriatul» cu PSD”, a transmis vicepreședintele PNL, Dan Motreanu.

Motreanu a adăugat că „încasările ANAF au crescut față de anul trecut, sub conducerea lui Lucian Heiuș, dar Adrian Câciu a «reușit» să mărească deficitul bugetar la 27 de miliarde de lei, deși a introdus noi taxe”.

Lucian Heiuș, fostul președinte al ANAF a declarat, după ce a demisionat din această funcție, că regretă că nu a putut duce până la capăt procesul de modernizare al instituției și proiectele începute.

Heiuș a spus că „faţă de programul comunicat de Ministerul Finanţelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili”, direcție condusă de fostul ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, numit de PSD. Lucian Heiuș afirmă că în 2022, ANAF a reuşit să colecteze la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult faţă de anul precedent, şi să ramburseze TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, faţă de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde lei.

Anterior, Câciu a afirmat că, pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. În condiţiile în care contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât s-a estimat în programare, sumele încasate efectiv de ANAF au fost cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat, a mai susținut acesta.

”Ce trebuie ştiut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Aşadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare. Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat. Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti. Salut deciziile şi declaraţiile de astăzi ale prim-ministrului Nicolae Ciucă. Eficienţa sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii aşteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creşterea calităţii vieţii lor. În acest context, îi urez succes noului preşedinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile şi de a asigura o colectare eficientă, însoţită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei”, a mai precizat Adrian Câciu.

Dan Motreanu compară lupta dintre PSD și PNL la locale cu cea dintre Dinamo și Steaua. „Candidatura comună pentru Parlamentul European o pot descrie ca o echipă naţională”
Dan Motreanu compară lupta dintre PSD și PNL la locale cu cea dintre Dinamo și Steaua. „Candidatura comună pentru Parlamentul European o pot descrie ca o echipă naţională”
Prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu a comparat duminică, 17 martie, bătălia dintre PNL şi PSD la alegerile locale cu cea dintre Dinamo şi Steaua, două echipe mari care vor să câştige...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#ANAF, #lucian heius, #Dan Motreanu, #PNL, #PSD, #tensiuni PNL PSD , #PSD