Impozit de 70% pe venituri nedeclarate. Regula nu-i vizează doar pe contribuabilii cu averi mari

Luni, 21 Octombrie 2024, ora 12:35
5283 citiri
Impozit de 70% pe venituri nedeclarate. Regula nu-i vizează doar pe contribuabilii cu averi mari
Bani FOTO ziare.com

Președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF), Dan Manolescu, a explicat în ce condiții impune Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) impozitul de 70%.

Dan Manolescu spune că, dacă ANAF vede că din toate verificările și din documentele puse la dispoziție de contribuabil nu se constată de unde vin acele venituri, le consideră ca fiind o sursă neidentificată și aplică acel procent majorat.

„Dacă identifică sursa, aplică, de cele mai multe ori, impozitul corespunzător sursei care, să spunem, e de 10% în mod general, însă am văzut situații în care au aplicat cota de 70% ca fiind pentru cazuri în care sursa nu a fost identificată”, a declarat președintele CCF.

Manolescu mai spune că au început să apară deja controale la nivel de sume destul de mici, adică pe baza unei analiza de risc, potrivit hotnews.ro.

„Nu apar cum erau în trecut în anii anteriori doar la persoane care chiar au venituri mari. Am văzut situații de control, mai ales la nivel de județe, în care sumele identificate sau baza de la care s-a pornit inițial era de ordinul miilor, zeci de mii de euro. Adică nu vorbim de sute de milioane, adică persoane cu avere mare”, a mai spus Manolescu.

Potrivit declarațiilor sale, dacă au fost constate diferențe sau sume, rulaje prin bancă, care nu au fost justificate, s-a pornit o acțiune de control care în final a dus la niște diferențe și care au generat și impozite de plată aferente.

Se pare că impozitarea cu 70% a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată se aplică deciziilor de impunere emise începând cu date de 1 iulie 2024, în cadrul procedurilor de verificare a situațiilor fiscale personale, spun specialiștii Deloitte, potrivit adevarul.ro.

Totuși cuantumul cotei de impozitare, cum ar fi aplicarea în timp a prevederilor legate de cota majorată de impozitare ridică mai multe semne de întrebare și probleme de constituționalitate.

Din punct de vedere juridic și social, creșterea unui impozit până la 70% poate fi interpretată ca având un scop de stimulare a conformării fiscale, dar și un scop sancționator-preventiv.

De asemenea, scopul de stimulare a conformării fiscale are rolul de a determina orice contribuabil să-și evalueze situația fiscală și să-și declare eventualele venituri care ar putea fi găsite de autorități ca având o sursă neidentificată până pe 1 iulie 2024, pentru a evita aplicarea cotei de 70%.

„Totuși, având în vedere modul de redactare a prevederilor legale, o analiză procedurală a textului de lege ar putea să conducă la concluzia că textul este neconstituțional.

Din perspectiva aplicării în timp a legii, impozitarea cu noua cotă prin deciziile de impunere emise începând cu 1 iulie 2024 ar încălca principiul constituțional al neretroactivității, care prevede că legea (cu excepția celei penale, mai favorabile) nu poate să producă efecte pentru trecut”, mai spun specialiștii.

Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare
Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare
Industria europeană se pregăteşte pentru o nouă criză a preţurilor gazelor naturale Industria europeană, deja afectată de criza energetică din 2022, se pregăteşte pentru un nou şoc al...
O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
Odată cu terminarea mandatului de la Casa Albă a lui Joe Biden, lumea se pregătește de o schimbare a politicii Statelor Unite, după 20 ianuarie 2025, când Donald Trump revine în forță....
#ANAF, #impozite, #venit, #neidentificat, #majorare impozite , #ANAF
  1. Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare
  2. Cu cât este scoasă la vânzare o bijuterie istorică în inima Clujului, un palat renascentist cu 48 de camere. Are peste 500 de ani FOTO
  3. O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
  4. SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
  5. Prelungește performanța SUV-ului tău! Șapte sfaturi esențiale
  6. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  7. Leul se menține stabil, o oră după anularea alegerilor parlamentare. La ce curs se tranzacționează moneda națională
  8. Lovitură pentru Blue Air. Compania a pierdut definitiv procesul deschis în urma amenzii de 2 milioane de euro, pentru cursele anulate
  9. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  10. Economia României dă semne de îmbolnăvire. INS a revizuit în scădere evoluția PIB. Producția a scăzut pentru a doua oară în acest an